Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk ledarstab på Grand Prix

I Polen spelades under helgen World Grand Prix för damer. Sveriges ledarstab med förbundskapten Tina Celinder Nygren i spetsen var inbjudna av arrangörerna i Polen. Här är deras reflektioner om de deltagande nationerna. Bland annat var Naoko Hashimoto med, som spelat i Sverige och utsetts till Årets passare i Elitserien två gånger.

I gruppen i Polen spelade förutom värdnationen, även Japan, Tyskland och Kazakstan.

Under helgen var tre av matcherna riktigt, riktigt bra, Japan-Tyskland, Polen-Tyskland och Polen- Japan. Välarrangerat in i minsta detalj. Inspirerande volleyboll på högsta nivå. Atmosfären i hallen under matcherna riktigt bra och självklart mer medryckande när Polskorna klev in på planen! 


Polen

Värdnationen kommer till spel med sikte på att få ihop ett nytt landslag med fixstjärnan och lagkaptenen Katarzyna Skowronska-Dolata som ankare i laget. Polen har även ny ledarstab och som spelet såg ut under helgen så har de mer än detaljer att få bukt med inför fortsättning i World Grand Prix. Dock så har de bara spelat ett par träningslandskamper och helgen var en start på intensivt matchande och det stora målet med landslagssäsongen 2013 är att förbereda sig inför EM.


Japan

Japan bedriver sina landslagsprogram i OS-cykler om 4 till 8-årsintervaller är inne i en generationsväxling och har i princip ett helt nytt lag jämfört med det lag som representerade Japan under OS 2012 i London.

De har just nu drygt 40 spelare i träningstruppen och sedan 12-14 spelare som åker på tävlingsuppdragen. Trots att de friskt bytte spelare och lät dem spela på olika positioner för att kunna lösa uppgifterna, att samspelet och ansvarsfördelningen inte var klart och tydligt för de unga spelarna så går de i från helgens omgång som högst rankat lag med sina 3 segrar. 3-2 vinst mot Tyskland.

 


Naoko Hashimoto

Sverigebekanta Naoko Hashimoto bidrog starkt till vinsten för Japan, då hon tog över som spelfördelare vid 0-2 underläge, snabbade på spelet och vände hem matchen till Japans fördel. Japanskorna klarade sedan 3-0 mot Kazakstan och Polen.


Kazakstan

Kazakstan var i denna grupp den svagaste nation trots att lagkaptenen, 195 cm långa högerspikern, Tatyana Mudritskaya visade vägen för laget. Hon var ständigt in action för dem. Jagad i försvarsspelet, ständigt påpassad och prioriterad av motståndarblocket samtidigt som hon ständigt blev använd för att avgöra bollarna för sitt Kazakstan.

När de väl lyckades knipa ett set från Tyskland så lyste hela laget upp. Helt plötsligt spelade de med större självförtroende, fick därmed mer bredd i sitt spel och kunde tvinga fram storspel av Tyskland för att dessa skulle kunna avgöra matchen.


Tyskland

Tyskland var under hela helgen en enda stor lagmaskin. Gediget poängavgörande centerspel varje gång man valde denna utväg från Christiane Furst, detta skapade luckor för Maren Brinker och Margareta Kozuch ute på kanterna, samt ett snabbt baklinjeanfall.

Laget chocköppnade mot Japan med bländande försvarsspel och aggressivitet i attacken från alla positioner. Detta ledde fram till en tvåsetsledning i matchen och det verkade som om man skulle kunna spela hem en matchvinst mot Japanskorna. Det var full fight om varje poäng i de tre nästkommande seten och även om Japanskorna drog det längsta strået så imponerade Tyskland.

I matchen mot Polskorna dominerade laget från början till matchens slut. Odiskutabel 3-0 seger och återigen imponerande spel från alla positioner. I den avslutande matchen mot Kazakstan tappar de ett set men visar återigen stor styrka i att lösa problem som uppstår, vara effektiva i sitt varierande spel och därmed lägga ännu en vinst till sitt facit. Det ska bli spännande att följa dem under EM, som för dem i år avgörs på hemmaplan. 

World Grand Prix finalerna avgörs i Sapporo, Japan 28 augusti – 1 september.

Allt om World Grand Prix Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

/Skrivet av Tina Celinder Nygren

Alla foton: Beata Donborg

Fler nyheter

Publicerad: 2013-08-14

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer