Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Juniorlandslaget mötte högklassigt motstånd

Grabbarna i U19-landslaget fick verkligen bekänna färg då man i förberedelserna inför sommarens landslagsuppdrag i två matcher fick möta bland andra flera av spelarna från det herrlandslag som i maj VM-kvalade i Halmstad.

Herrjuniorlandslaget befinner sig i Falköping och har under veckan förberett sig inför sommarens 8-nationersturnering. Träningar har varvats med två matcher mot ett lag bestående av några av ledarna på det stora talanglägret, som pågår just nu. Laget kallas för Talanglägret All Stars och är inte vilka duvungar som helst. Fyra av spelarna var med i landslagstruppen i VM-kvalet för mindre än en månad sedan och det finns massor av elitserierutin hos samtliga spelare som ställde upp för att ge J-landslaget ordentlig matchning.

Den första matchen avgjordes i måndags och där rivstartade juniorlandslaget. Viktor Lindberg fick riktigt god utdelning, både i serve och anfall, och det var en viktig anledning till att Sverige J kunde avgå med den första setvinsten. En mycket stadig servemottagning var en annan faktor som bidrog ordentligt.

All Stars var givetvis inte alls nöjda över att tappa setet till sina yngre motståndare. Efter lite ommöbleringar i laguppställningen hittade man en bättre rytm i spelet och vann det andra setet säkert med 25-18.

Även tredje set gick till det betydligt mer erfarna laget, men det fanns ändå många ljusglimtar i landslagsspelarnas uppträdande. Liberon Martin Drejare från Härnösand och Falkenbergsspikern Alfred Dalevik var två av spelarna som höll hög nivå.

I fjärde set såg det ut att rinna iväg mot en enkel setseger för stjärnlaget, men den tämligen månghövdade publiken, till stor del bestående av unga lägerdeltagare, fick se U19-landslaget göra en upphämtning, som dock inte räckte hela vägen fram. 25-21 till All Stars som därmed vann matchen med 3-1.

Frejahallen fick även stå som skådeplats för tisdagens returmöte. Nu visste All Stars vad de hade att vänta och gjorde processen kort med motståndarna i första set. 25-12 slutade setet vid och juniorlandslaget kom inte nära den fina starten man fick i måndagens match.

Inledningen av det andra set blev dock betydligt bättre och inledningsbollen slogs spektakulärt in av Vingåkerssonen Viktor Lindberg som fick på en riktig pärla som var både brant och hård. Det gav nödvändig energi till laget och gjorde att nivån höjdes rejält. Jacob Link från Lund, med två år kvar i åldersklassen, hade god utdelning på sin högerkant och var en viktig länk i anfallet. Det blev ett tight set där Sverige J visade upp härlig vinnarinstinkt och tog hem setet med 26-24.

Det tredje setet var också jämnt ganska länge, men från den andra tekniska timeouten togs taktpinnen över av All Stars, som vann ganska obehindrat med 25-18.

I fjärde set var det också det äldre laget som förde matchen. Landslagsstjärnorna Dardan Lushtaku och Erik Sundberg, klubbkompisarna från belgiska Herk-de-Stad, visade upp lite volleybollgodis genom härligt samarbete vid ett par riktigt högklassiga anfall, som förhoppningsvis inspirerade både juniorlandslaget såväl som de unga volleybollspelarna på läktaren till att satsa hårt för att bli lika duktiga. Det var bara att njuta av uppvisningen och segersiffrorna 25-15 beskriver det avslutande setet bra.

Extra roligt var det att se Victor Alexandersson tillbaka på volleybollplanen i matchtröja efter sin långa och svåra sjukfrånvaro. Victor fick hoppa in och avgjorde det tredje setet. Under stort jubel vann han sedan även matchbollen med ett anfall som styrdes ut via motståndarblocket och därefter hissades han av lagkamraterna.

Landslagscoachen Göran Persson ser, trots förlusterna, positivt på veckan.
-Vi har tränat mycket bra och matcherna har varit oerhört nyttiga för killarna att få spela inför sommarens viktiga landslagsuppdrag, menar Persson. Jag vill rikta ett stort tack till alla i All Stars för att de ställde upp och sparrade så förnämligt, säger han. Dessutom känns det oerhört roligt att få visa talanglägerdeltagarna så här högklassig volleyboll av de båda lagen, där nästan alla spelarna själva har varit med på lägret i början av sina karriärer, berättar Persson.

I mitten av juli reser U19-landslaget till Italien för att delta i den årliga åttanationersturneringen, där man ska försöka förbättra fjolårets resultat då man slutade fyra.

-Det blir en riktigt tuff utmaning att lyckas nå semifinal igen, men vi har haft en bra vecka där vi tagit ett antal kliv framåt och jag ser väldigt mycket fram emot turneringen, avslutar tränaren Göran Persson. 

Fler nyheter

Publicerad: 2013-06-19

Senast uppdaterad: 2013-06-21

Visa fler nyheter

Sponsorer