Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svenska domare går internationellt

Sverige har flera domare som dömer såväl i Sverige som på den internationella arenan. En av dem är Hasse Almkvist, som den gångna helgen var i Finland, där han dömde semifinalen i CEV Challenge Cup för damer. Han menar att det är en häftig upplevelse att ta möjligheten att döma internationellt.

- Det är fantastiskt roligt att få döma betydelsefulla matcher på internationell toppnivå. Det känns hedrande att få uppleva matcher med världsspelare från många olika länder, bl.a. Destinee Hooker (USA) och Yulia Merkulova (202 cm!!) från Ryssland, säger Hasse Almkvist.

Matchen i helgen spelades mellan LP Salo, Finland, och Dynamo Krasnodar från Ryssland. Krasnodar vann relativt lätt, laget vimlar av toppspelare. 1600 entusiastiska finska supportrar på läktarna gjorde vad de kunde för att lyfta hemmalaget.

Vad är den största skillnaden att döma internationellt jämfört med på hemmaplan i Sverige?

- Matcharrangemangen är alltid väldigt bra och man håller sig alltid till ett noggrant fastställt format. Jag tycker att Elitseriemanualen i Sverige är ett bra initiativ för att skapa bra arrangemang i svensk volleyboll. Domarna blir väldigt väl mottagna och de är alltid positivt inställda till domare från Sverige, säger han.

Massiva supporterskaror i många länder

- En annan stor skillnad är att intresset för volleyboll är extremt stort på många ställen i Europa. Det är inte ovanligt att matcher i Europacuperna ses av flera tusen åskådare. Då gäller det att vara koncentrerad och att fokusera på spelet och inte på det som händer runt omkring som domare.

Skillnaden mellan dam- och herrmatcher?

- Tempot i spelet - allt går mycket snabbare i herrvolleyboll. Tekniskt sett är både damer och herrar mycket bra och det blir inte många tekniska fel under en match.

Han berättar att det ofta är många tighta situationer vid nät och att man som domare då måste vara oerhört fokuserad för att följa med. Sammanhållningen mellan domarna är också väldigt god.

- Det har skett en stor förändring i synen på domarskap de senaste tio åren. I dag är alltid förste- och andredomarna lika viktiga och samarbetet är riktigt bra. Ett typiskt tecken på detta var att Patrick Rachard, ledamot i CEV:s domarutskott, ägnade mesta tiden av vår utvärdering efter matchen i Finland åt samarbetet mellan förste- och andredomare. Jag dömde matchen med Katarzyna Sokol från Polen och vi hade fantastiskt bra känsla under hela matchen. Vi i Sverige ligger långt framme när det gäller att utveckla synen på samarbete mellan domarna, avslutar Hasse Almkvist.

Fler nyheter

Publicerad: 2013-03-06

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer