Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Första förlusten för herrjuniorerna

Efter fyra raka segrar i EM-kvalsammanhang för herrjuniorlandslaget kom den första förlusten mot Italien. I första set var Sverige nära, men sedan förde italienarna matchen.

I den första kvalomgången till Europamästerskapen i Bosnien i januari vann Sverige tre matcher och med gårdagens rysarseger mot arrangörsnationen Montenegro var man uppe i fyra vinster i följd på vägen mot EM-slutspelet. På torsdagseftermiddagen ställdes man mot Italien, helt klart en motståndare av allra tuffaste kaliber.

Svenskarna öppnade ändå helt respektlöst och var i ledningen vid första sets båda obligatoriska tekniska timeouter, om än inte med mycket. Italien tog dock över ledningen när svenskarna fick problem med anfallspelet under några bollar. Vid 20-23 såg det tungt ut, men tack vare tre italienska anfallsmissar var det plötsligt kvitterat. Tyvärr fick inte de blågula grabbarna till det i avgörandets stund, utan Italien tog de två sista bollarna och därmed också första set.

De svenska spelarna slogs inte ner av det förlorade setet, utan inledde även andra set bra. Ledning 8-7 vid den första enminutsvilan och det var en positiv känsla. Tyvärr kom då ett italienskt ryck med sex raka poäng när servemottagningen fallerade och Italien fick ganska enkla anfallslägen som de förvaltade väl. Efter det var det inget större snack om vartåt det skulle bära, och "gli azzuri" drog ifrån och vann enkelt med 25-15.

I de första poängen i det efterföljande setet såg svenskarna ut som att de inte förlorat hoppet. Tyvärr kom ännu en svacka när Italien gick från underläge med två bollar till ledning med tre. Den differensen var ganska konstant fram till 11-15, men därefter kollapsade det blågula spelet helt och Italien gjorde 10-1 i de avslutande bollarna.

-Synd att vi inte är lite aggressivare i de avslutande bollarna i första set, det hade varit väldigt kul att se hur matchen artat sig om vi tagit första set, funderar coachen Göran Persson. Det är bara att ta lärdom av dagen och det gäller att ta de chanser vi får om vill besegra motståndare av den här klassen, menar Persson.

På fredag eftermiddag väntar Vitryssland, som på torsdagskvällen besegrade Montenegro. Ska Sverige kunna avancera till nästa kvalrunda, som avgörs i juli, lär det krävas seger där. Italien är gruppens enda obesegrade lag efter två dagars spel.

Sverige - Italien 0-3 (23-25, 15-25, 12-25)
Bästa poängplockare: Viktor Lindberg 10, Wilhelm Nilsson 8
Statistik Länk till annan webbplats.

Se samtliga resultat från turneringen på det europeiska volleybollförbundets hemsida Länk till annan webbplats..

Webb-tv-kanalen Laola sänder samtliga matcher live på www.laola1.tv Länk till annan webbplats..