Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ingen semifinal i Pordenone

Båda juniorlandslagen förlorade i kvartsfinal i turneringen Memorial Feruccio Cornacchia i italienska Pordenone och får nu nöja sig med spel om platserna 5-8.

De svenska damjuniorerna fick ge sig efter en riktig holmgång mot det amerikanska laget Northern Lights. Matchen fick avgöras i fem set och det var i långa stunder ett bra spelande Sverige som dock hade svårt att få hål på ett enormt bra försvarsspel som amerikanskorna satte upp.

I första set så var det Northern Light som satte högsta fart på spelet och Sverige såg konfunderade ut när varje boll kom tillbaka. Man hade även svårt att spela ett bra mottagningsspel och siffrorna rann iväg till 25-15.

I andra set stred Sverige allt bättre och vägrade ge vika även om man fick jobba mycket hårt för att få hål på Northern Lights försvar. Till slut klev Jonna Wasserfaller in och visade vägen med tuffa anfall för de blågula och via 28-26 var det 1-1 i set.

Tyvärr föll Sverige tillbaka i tredje set och motståndets centerspel visade hög klass där Megan Turner var ostoppbar i perioder. Efter 25-17 var det återigen underläge i matchen.

Matchens fjärde set blev Sveriges bästa så här lång i turneringen. Man hittade bra rytm i sitt spel och nu var det Sverige som kunde vinna snabba och lite enklare poäng. Efter 25-19 var det dags för ett femte set.

Matchen fortsatte att svänga och återigen var det Northern Lights som var offensiva och hade marginalerna med sig. Via 2-2 ryckte man till 8-3 innan Sverige fick sin fjärde poäng. Trots tappra försök kunde man inte komma närmare än 12-10 innan matchen rann ur händerna via 15-11. I Sverige var det Jonna Wasserfaller som var lagets stora utropstecken.

- En match där vi inte riktigt är vakna i första set men arbetar oss in i matchen efter detta. Stundtals är vårt spel riktigt bra och då ser det mesta bra ut. Vi har dock svårt att få hål på Northern Lights enorma försvarsspel (nog det bästa vi mött) och kanske stressar det oss lite och emellanåt så har vi för mycket misstag. Vi får ta med oss våra bra stunder och jobba vidare på att hitta lösningar när vi hamnar i underlägen, anser lagets coach Kalle Nordén.

Sverige - Northern Lights 2-3 (15-25, 28-26, 17-25, 25-19, 11-15)
Bästa poängplockare: Alexandra Lazic 25, Madelene Green 16, Jonna Wasserfaller 13

I kvartsfinalen ställdes killarna i juniorlandslaget mot storklubben Sisley Treviso, ett lag man mötte även i förra årets turnering och då blev det förlust.
Starten på matchen blev inget vidare för de blågula, men man jobbade sig in i matchen. Vid 17-17 var det helt ovisst, men Sisley visade större kyla och vann setet med 25-21.

I andra set började svenskarna på ny kula och nu tog man kommandot om setet. Arvid Haag kom in på passarpositionen och hjälpte sina anfallare till bättre lycka. Läget kändes kontrollerat vid 22-19, men en italiensk timeout gav osedvanligt god utdelning och sex raka poäng, och därmed också setsegern, gick Sisleys väg.

I det efterföljande setet var det ånyo svenskarna som var bäst i början, men italienarna visade klass i slutskedet. Svenskarna servade bra, men hade alltför dålig utdelning på sina anfall. Ineffektiviteten var uppenbar i en period där svensk ledning med 11-9 förbyttes till underläge 12-17. Ett sista försök gjordes att förlänga matchen, men man kom aldrig riktigt ifatt. Sisley tog sig till semifinal genom att vinna setet med 25-20.

-Vi hade massor av möjligheter genom alla seten, men tog inga av dem. Vår anfallseffektivitet var alldeles för dålig för att det skulle räcka till seger, menar tränaren Göran Persson.

Wilhelm Nilsson var återigen den som var bäst i det svenska laget. Förutom i det sedvanliga block och anfall hade "Wille" nu också bra press i sina servar. Den svenska servemottagningslinjen med libero Johan Skoogh i spetsen får också plusbetyg och Arvid Haags passande fungerade också bra.

Sverige HJ - Sisley Volley 0-3 (21-25, 22-25, 20-25)
Bästa poängplockare: Wilhelm Nilsson 9, Arno Slipac 8