Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny rysarseger i Bosnien

Efter den dramatiska vinsten mot Bosnien & Hercegovina på torsdagskvällen bjöd de svenska herrjuniorerna på en om möjligt än mer spännande match mot Litauen på fredagkvällen där svenskarna klarade segern utan att behöva spela ett avgörande set.

Tidigare under kvällen hade Bosnien & Hercegovina vänt ett till synes hopplöst underläge mot England och vunnit efter fem set. Detta innebar att det lag av Sverige och Litauen som kunde ta en seger skulle koppla ett bastant grepp om förstaplatsen i gruppen. Litauen som relativt enkelt besegrade England med 3-0 i sin första match kom till spel med samma startsexa där framför allt en poängmaskin som högerspelare och två sluggers på vänsterkanten stack ut lite extra i laget. Sverige gjorde en förändring då Johan Skoogh kom in och ersatte Sean Anthony på vänsterkanten. I övrigt var det samma manskap som föregående match som skulle fixa det.

Starten av första set blev trevande från båda sidor. Men från 4-4 gjorde Sverige fyra raka poäng och det var sedan den minsta ledningen man hade någon gång under resterande delen av setet. Förkrossande 25-15 i ett set där en titt på statistiken visar att lagen presterade ungefär lika många egna poäng. Den stora skillnaden var att Litauen bjöd på en mängd misstag utan att för den delen bli satta under någon våldsam press från svenskarna.

Andra set fortsätter på samma sätt. Ett svängigt spel där ledningen skiftar mellan de båda lagen, men ingen tar initiativet. Sverige rycker åt sig en tvåpoängsledning vid 15-13 men Litauen är först till den andra tekniska timeouten. Litauen som har börjat vårda sitt spel på ett mycket bättre sätt än tidigare börjar nu få bättre koll på svenskarna. Sverige har också svårt att få ordning på sitt block/defence samtidigt som anfallsspelet haltar betänkligt. Litauen utökar ledningen och är uppe till 23-19 innan Sverige tappert sånär sliter sig ikapp. Setet är dock förlorat då Litauen sideoutar sig ur problemen och vinner setet med 25-22. Kvitterat!

Inför det så viktiga tredje set sätter coach Göran Persson in Viktor Lindberg på högerkanten istället för Tim Hansson, som fått sjukdomskänningar under matchen. Setet är ganska märkligt så tillvida att svenskarna har fin utdelning i sitt anfallsspel där man gör hela 19 anfallspoäng! Men ändå är det Litauen som tar ledningen från första bollen i setet och ökar denna succesivt under setet.Vid 16-20 och 18-22 är det blytungt för svenskarna som dock krigar på och nu visar den inställningen som gav seger i gårdagens match. Här börjar en upphämtning och med några små justeringar i försvarsspelet lyckas man komma åt Litauens högerspelare några gånger i slutskedet vilken gör att Sverige går ikapp! Efter två räddade setbollar tar svenskarna ledningen för första gången på hela setet vid 26-25. Nervösa litauer klarar inte att stå emot pressen och Sverige tar sin första setboll och ledningen med 2-1 i set!

Litauen visar moral direkt i fjärde set. Utan att nedslås av det snöpliga slutet på föregående set stormar man fram till hela 10-5! Bra blockspel banar vägen för litauerna i början av setet. Sverige tar dock omedelbart fem raka poäng och fortsätter att desarmera Litauens powerhitters samtidigt som man själva fortsätter att producera i det egna anfallet genom främst Johan Mårtensson på sin vänsterkantsposition. Väl ikapp slappnar svenskarna av och Litauen rycker åt sig initiativet ännu en gång. 20-18 och motvind på nytt. Känslan är dock att Litauen börjar bli lite darriga och förlitar sig nästan enbart till sin duktiga högerspiker medans svenskarna har mer variation i anfallsspelet. Detta mönster håller i sig och svenskarna lyckas plocka boll efter boll i defence och vänder till anfall som ger tre raka poäng och ledning 21-20. Nervositeten finns dock inte bara på motståndarens planhalva och spelet präglas nu mycket av överlämnande av ansvar till nästa person i raden så att säga. Detta leder till mycket rull och pet från båda sidor och de tuffa anfallen lyser med sin frånvaro. Litauen gnetar sig fram till setboll vid 23-24. Sverige kvitterar och skaffar sig matchboll vid 25-24. Litauen lyckas inte döda bollen och Sverige och Sean Anthony får chansen att bli matchhjälte. Passet är dock för långt och Sean får göra ett jättehopp mot domarstolen för att nå bollen. Istället för segerjubel blir det nerblock och en stukad fot på domarställningen. Kalabalik och spelavbrott följer varpå Sverige får göra ett byte där Johan Skoogh byts in för andra gången i setet tack vare regeln om skadad spelare. Sverige krigar till sig en ny matchboll, balterna kvitterar. Ytterligare en matchboll för svenskarna som dock slarvar bort en enkel defenceboll. Frustrationen byts dock mot en ny matchboll tack vare perfekt motagning och ett passaröverlägg av Fredrik Gewers! 28-27 och på nytt boll uppe i defence tack vare ett Litauen som i princip slutat passa alla spelare utom högerspelaren. Detta sätter honom i svåra lägen och detta tar svenskarna hand om på bästa sätt. Ett anfall från högerkanten letar sig igenom det litauiska blocket och efter en klassisk brevlåda bryter det stora segerjublet ut på svenska sidan. 29-27 ger 3-1 i set och tre otroligt viktiga poäng. Ledning i gruppen på fem poäng innebär att vi har allt i egna händer i morgondagens match mot England. Minst två poäng ger garanterad förstaplats i kvalgruppen och fortsatt spel i Montenegro under påskhelgen.

I Sverige gjorde Viktor Lindberg ett piggt inhopp på högerkanten och Arno Slipac fick visa vilken duktig försvarsspelare han är. Men matchens spelare var utan tvekan Johan Mårtensson som efter en något anonym start av matchen växte och bidrog med utmärkt servemottagning (61% perfekta mottagningar) och 29 poäng.

Sverige - Litauen 3-1 (25-15, 22-25, 27-25, 29-27)