Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Rysarseger mot hemmafavoriterna!

De svenska killarna fick en flygande start på EM-kvalet för juniorer nere i Bosnien & Hercegovina. Hemmalaget lades på rygg efter en holmgång över fem set.

I Bosniska Brcko stod alltså hammanationen för motståndet i inledningsmatchen av den första kvalrundan. Sverige kom till start med Fredrik Gewers på passarpositionen och David Pettersson samt Wilhelm Nilsson som centrar. På vänsterkanten startade Johan Mårtensson och Sean Anthony varpå startsjuan blev komplett med Tim Hansson som högerspiker och Arno Slipac som libero.

Inledningen av matchen blev så jämn och nervös som man anat på förhand. Lagen följs åt upp över den andra tekniska timeuten utan att något av lagen lyckas rycka ifrån på allvar i poängprotokollet. Vid ställningen 19-20 tar Sverige en blytung sideout varpå Tim Hansson ställer sig vid servepositionen. Efter en serie vassa hoppservar har svenskarna hastigt och lustigt skaffat sig fyra setbollar. Efter en räddad setboll är hemmalaget vänliga nog att bjuda sina motståndare på en nätberöring och det så viktiga första setet går till Sverige med 25-21. Ett set som vinns utan något direkt skönspel från något av lagen men Sverige är det lag som håller nere sina misstag på ett bättre set och får mer press i serven när det drar ihop sig.

Andra set får en härlig svensk start med snabb 8-4 ledning som dock Bosnien & Hercegovina äter upp och vid 13-11 är de för första gången i setet uppe i ledning med två poäng. Sverige tar dock tillbaka ledningen och rycker igen! I Johan Mårtenssons serve får Sverige även i slutet på detta setet fin utdelning när det drar ihop sig till setslut. Stabil servemottagning av svenskarna med Arno Slipac i spetsen gör att sideouten fungerar strålande setet igenom samtidigt som passare Gewers levererar det ena smörpasset efter det andra till sina anfallare. 25-20 och 2-0 ledning för Sverige.

Tredje set visar en annan sida av det svenska laget. Brist på fokus i framför allt serve och anfall ger hemmalaget en gratischans att komma in i matchen på allvar. Fram till första tekniska timeouten är svenskarna trots en mängd egna misstag med sina motståndare. Kombinationen av ett blekare Sverige och ett mer taggat Bosnien som nu börjar inse att de är tillbaka i matchen gör att siffrorna rinner iväg till hela 21-15 för hemmalaget. Viktor Lindberg och Johan Skoogh kommer in och operation upphämtning tar sin början. Bosnien har dock kontroll på läget även om svenskarna är så nära som 22-24 innan hemmalaget dunkar in setbollen till 25-22 och reducering.

Stärkta av sin setvinst och med stor hjälp av den stora och mycket högljudda publiken (520st) spelar nu Bosnien & Hercegovina med mycket större energi än i de två första seten. De rusar till en 8-3 ledning anförda av sin stjärnspiker Hukicevic och högerspelaren Krivokapa. Två tidiga svenska timeouter och spelarförändringar får inte önskad effekt utan hemmalaget håller sin ledning långt upp i setet. Vid ställningen 22-19 för hemmalaget talar inte mycket för annat än att vi får ställa in oss för ett mycket ovisst avgörande set. Här händer dock något med de svenska killarna! Bra servande från inbytte Arvid Haag kombinerat med fint blockförsvar gör att Sverige kryper närmare. Två snabba timeouter från hemmalaget stör inte svenskarna som går upp till matchboll vid ställningen 24-22! Den fantastiska publiken som klappat, skrikit och sjungit sig igenom hela setet tystnar inte utan fortsätter här att göra allt för att se ytterligare en vändning. Den första matchbollen räddar man med en diagonal spike på sidlinjen! På nästföljande matchboll sätter nog alla vi svenskar som var på plats segerjublet i halsen när det svenska mittenanfallet landar precis utanför baslinjen hos det vilt firande hemmalaget. Oväsendet i hallen är nu så stort att det i princip inte går att kommunicera med varandra på och utanför planen. 24-24 och svensk boll uppe i blockupptäckningen men inte bättre än att det ger en straffspark som obönhörligen stänks in till setboll för bosnierna. Detta följs upp av ett servess och fantastiskt jubel från hemmapubliken.

Stämningen i hallen är svår att beskriva. Trots att man precis förlorat ett set på det mest brutala sätt var man någonstans innerst inne glad över att få vara med om att uppleva det trycket som var i hallen. En liten men tapper skara svenska fans gjorde också sitt till! Detta konstiga set där Bosnien var i ledningen i princip hela tiden avslutades på ett så snöpligt sätt att man nu undrade hur i hela friden svenskarna skulle orka vända trenden mot detta energiboostade hemmalag som dessutom hade sin sjungande åttonde spelare i ryggen! I hemmalaget hade man nu fått igång sitt anfallsspel och man gjorde hela 18 anfallspoäng i set 4!

I femte set ställer Sverige upp med uppställningen man startade matchen med förutom Sean Anthony som lämnat plats för Johan Skoogh. Starten blir tung, minst sagt tung! Två snabba poäng till hemmalaget som bärs fram av sin publik där klacken med "Ultras" fortsätter sitt sjungande stöd till sina hemmaidoler. Boll tre är nog så här i efterhand en viktig vändpunkt i matchen. Servemiss mitt i nätet ger svenskarna sideouten och ett tillfälligt break från den jobbiga situation man satt sig i. Johan Mårtensson får äran att serva och här drabbas hela det svenska laget av en "lidnersk knäpp"! Allting faller nu på plats. Tuffa servar, häftiga försvarsräddningar, vinstgivande block, knallhårda mittenanfall... you name it, allt är där! Sex (!) raka poäng innan Bosnien Herzegovina tar nästa poäng.

Efter två sideouter var från lagen är det på nytt dags för Sverige att plocka breakpoints. Johan Skoogh tar i sin floatserve tre snabba poäng och Sverige är uppe i 12-5 ledning! Klappat och klart trodde nog många på läktaren men vis av erfarenhet vågade man inte andas ut. Speciellt inte med de svängningar som varit tidigare i matchen. Och publiken fortsatte att göra allt för sitt hemmalag. Efter sideout från Bosnien & Hercegovina vinner svenskarna enkelt tillbaka serven och leder nu med 13-6. Hemmalaget vinner tillbaka serverätten och tar här chansen och vinner fyra bollar i rad! Nervositeten har nu smygit sig på och svenskarna kommer trots enkla servar inte till skott som önskat. Och när man väl gör det skänker man bort bollen genom anfallsmiss! Ledningen är nere i 13-10 och nervösa svenskar springer ihop på en drive från hemmalaget och bollen seglar över till en straffspark. Fredrik Gewers räddar dock situationen genom att läckert glida upp och enhandsblocka in poängen till matchboll 14-10! Den svenska klacken överröstar nu hemmalagets publik och efter en sidout från hemmalaget får Tim Hansson äran att slå in matchbollen till seger med 15-11 och därmed 3-2 i set för Sverige!

Två poäng och ett bra utgångsläge för svenskarna inför fortsättningen mot Litauen i morgon. Ett Litauen som tidigare under dagen stabilt slog England med 3-0. Dagens match hade många ansikten och många personer som presterade när det väl behövdes. Tim Hansson var väldigt lyckosam från sin högerposition och samlade ihop 24 poäng. Med detta var han tillsammans med Wilhelm Nilsson poängbäst i matchen. Wilhelm var i det närmaste ostoppbar och vann trots massiv bevakning mängder av mittenanfall. Sist men inte minst måste Fredrik Gewers insats nämnas. Förutom det fina samarbetet med Wilhelm spelade Fredrik stabilt och bra genom hela matchen.

-Oerhört skön seger, hade vi inte hade klarat att vinna så hade det blivit väldigt svårt att vinna kvalgruppen, vilket krävs för att gå vidare, berättar Göran Persson, en mycket glad svensk coach. Nu är det nya tag som gäller i morgon då en ny tuff uppgift väntar, avslutar han.

Sverige - Bosnien och Hercegovina 3-2 (25-21, 25-20, 22-25, 24-26, 15-11)
Statistik Länk till annan webbplats.

Följ turneringen på det europeiska förbundets hemsida, www.cev.lu Länk till annan webbplats., där det bland annat finns livescore från matcherna.