Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ryssland starkast i World Cup

Polen ledde World Cup under stora delar av tävlingen och inför sista omgången hade de fortfarande chans att vinna. Men i sista matchen fick Polsen se sig besegrade av Ryssland som vann hela turnering. Brasilien la, i kamp med Italien, beslag på den så viktiga tredjeplasten. Brasilien är därmed klart för London 2012.

Att Europa är den kontinent där det råder störst konkurrens om de så hett eftertraktade OS-plasterna, råder det ingen tvekan om. Bara det faktum att det var turneringens två Wild Cards, från Europa, som slutade högst upp säger väl det mesta. Eftersom lagen slutade 3:a och 4:a i EM, fick de förlita sig på ”frikort” för att få deltaga i årets turnering. Att Ryssland, med flera turneringssegrar i World Cup, skulle vara med och slåss om titeln även i år är på intet sätt överraskande, men att Polen skulle göra en så bra turnering imponerar verkligen.

Eftersom World Cup är en turnering där alla lag spelar mot alla, utan ett slutspel, så är det inte alltid som de sista matcherna är så spännande. Men denna gång hade verkligen arrangörerna lyckats, eftersom sista matchen mellan Polen och Ryssland blev en ren final. Polen behövde vinna med 3-1 för att ta hem hela turneringen, men Ryssland vann matchen med 3-2 och tog därmed sin sjätte titel i World Cup.

Maxim Mikhaylov är MVP

Rysslands högerspiker, Maxim Mikhaylov, har ännu en gång visast vilken världsspelare han är. Det är inte nog med att han är en världens bästa offensiva spelare, med sitt anfallsspel och serve, han kan mycket annat också. Maxim är en otrolig allroundspelare som ligger högt upp i såväl blockligan, såsom i försvarsligan. Nu har han ännu ett prestigefullt pris att placera i sitt sedan tidigare digra prisskåp.

Italien utmanade Brasilien

Det andra favoritlaget, på förhand, var Brasilien. Men sydamerikanerna fick hårt motstånd, inte minst av Italien, som vann mötet lagen emellan. De slutade på samma poäng och det blev ”point ratio” som fick avgöra, vilket av lagen som skulle komma trea, respektive fyra. Med 22 bollars övertag blev det världsettorna som blev det fjärde laget att kunna boka en resa till London i juli månad, medan Italien får försöka kvalificera sig till OS via vidare kvalspel till våren. I näst sista omgången låg dock Brasilien under med 2-0 mot Polen, innan man tillslut lyckades vända och vinna. Denna vinst blev helt avgörande för brassarnas avancemang till OS.

Tufft för Afrika och Asien

Att de afrikanska och asiatiska lagen har svårt att konkurrera med övriga lag i världstoppen är ingen nyhet. Men det är alltid kul när något lag från de lite svagare kontinenterna, på allvar utmanar de mer etablerade lagen. I detta fallet var det Iran, med Julio Velasco som coach, som lyckades vinna fem av sina elva matcher under turneringen, vilket är mycket imponerade. Iran har under en tid gjort bra ifrån sig i juniorsammanhang, vilket borgar för ytterligare framgångar på seniorsidan.

Framtidens lag

Två unga lag som definitivt har framtiden för sig är Argentina och Kuba. De kanske inte är mogna att på allvar tampas om de ädlaste medaljerna redan till nästa sommar, men definitivt till kommande stora mästerskap. Kubas förmåga att fylla på med talanger till sitt landslag är anmärkningsvärt. Man har ju i stor sett ett helt landslag som spelar i Europas bästa ligor eller som är avstängda från landslagspel, efter försök till avhopp.

Besvikna mästare

Två lag som däremot inte kan vara helt nöjda med sin turnering är USA och Serbien. Regerande OS-mästarna USA, med till stora delar samma lag som var med och vann guld i Peking, kom inte upp till någon mästarklass i årets turnering i Japan. Även europamästarna från Serbien har en del att fundera på. Laget består av ett till vissa delar ungt lag som ska spelas in, men som överraskade stort under höstens EM. Så som det är nu så vilar dock ett väldigt stort ansvar på Ivan Miljkovics axlar om laget ska vinna eller förlora. I en så pass lång och tuff turnering som World Cup, så är det svårt att prestera under så pass många dagar i rad som krävs.

Så här ser sluttabellen ut

1
Russia
2
Poland
3
Brazil
4
Italy
5
Cuba
6
USA
7
Argentina
8
Serbia
9
Iran
10
Japan
11
China
12
Egypt
Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats. Länk till annan webbplats.

 

Bilder, resultat mm från World Cup Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-12-05

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer