Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svängig andra dag

Det var både upp och ner för juniorlandslaget under den andra dagens spel i Leomuovi Tournament när man fick en förlust men också tog sin första seger.

Inför den andra dagens första match var förhoppningen att man skulle kunna bygga vidare på gårdagens spel och förbättra de detaljer som inte fungerade som önskat. Ett lag från arrangörsklubben A-Volley stod för motståndet. Tyvärr sprack dessa planer ganska fort då servemottagningen inte alls fungerade och det övriga spelet inte heller stämde på samma sätt som igår.

Första set gick enkelt till hemmalaget, medan svenskarna var med bättre i det andra, åtminstone fram till 17 lika. Sju raka poäng gick därefter till finnarna och setet var förlorat.

Det var först efter detta som det blev lite ordning i de blågula leden. Det stämde inte helt prickfritt, men blåställen var på (både bildligt och bokstavligt talat) och man kämpade sig fram i matchen. Två tämligen komfortabla setsegrar med 25-18 respektive 25-17 gjorde att tillvaron såg ljusare ut och ett femte set tvingades fram.

Inledningen av skiljesetet blev en mardröm för Sverige. Poäng efter poäng gick i fel riktning och innan man lyckades vinna sin första boll hade motståndarna vunnit sju. Det har man givetvis inte råd med när setet bara går till femton och A-Volley vann sedan säkert med 15-9 inför en entusiastisk hemmapublik.

-Vi tappar 10 bollar i rad i första set och sju raka i andra och femte och då är det svårt att vinna mot en så pass bra motståndare, berättar tränaren Göran Persson. Det finns en hel del ljusglimtar även i den här matchen, men de överskuggas av rasen vi har, säger han.

Blockspelet är annars något som var klart bättre än i gårdagens match och serven fungerade också bättre.

Sverige - A-Volley 2-3 (13-25, 18-25, 25-17, 25-18, 9-15)
Bästa svenska poängplockare: Sean Anthony och Wilhelm Nilsson, 16

Revanschlustan efter förmiddagens förlust var uppenbar när matchen mot Rigas volleybollgymnasium inleddes. Kvaliteten på alla aktioner var bättre än tidigare på dagen. Efter halva setet var det jämnt skägg, men sedan kom ett litet ryck som gav Sverige försprånget som behövdes för att kunna vinna setet med 25-22.
I andra set blev det ytterligare en kvalitetshöjning och främst andelen missade anfall var väldigt låg, något som givetvis gladde tränarduon Göran Persson och Robert Söderberg.

-Vi har bara två missade anfall på hela matchen, vilket är riktigt starkt och en stor bidragande faktor bakom den klara segern, menar Söderberg.

25-18 blev segersiffrorna i andra set, och det kändes tryggt hela vägen. Det avslutande setet blev märkligt med flera längre speluppehåll då den lettiske coachen lämnat in en något felaktig uppställning, något som gjorde att laget blev dömda för uppställningsfel ett par gånger. Det störde inte svenskarna nämnvärt, som marscherade fram till klara 25-14 och turneringens första seger var i hamn.

På söndag eftermiddag avslutas turneringen och för svenskarnas del återstår match mot Estland.

Sverige - Riga VS 3-0 (25-22, 25-18, 25-14)
Bästa svenska poängplockare: Tomasz Mroz 10, Johan Mårtensson 9

Alla resultat från turneringen finns på arrangörens hemsida Länk till annan webbplats.