Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Erfarenhet banar väg framåt

Trots flera förluster och bara en vinst spelade det svenska damlandslaget några riktigt bra matcher i Universiaden i Kina. De kom på en 14:e plats och satsar nu vidare med massor av erfarenheter och nyvunnen kunskap i bagaget, som ska nyttjas vid kommande OS- och EM-kval.

- Universiaden är en fantastisk turnering på många sätt. Dels är det ett mycket bra arrangemang med tusentals deltagare i många sportgrenar. Dels ger det oss möjlighet att spela många matcher över en längre period. Vi har kunnat jobba ihop gruppen och tar med oss ovärderliga kunskaper till kommande kval, säger förbundskapten Tina Celinder Nygren.

Hon poängterar vikten av att få möta nationer från så många delar av världen. Det ger stora utvecklingsmöjligheter.

Ojämn resa

- Vi var snubblande nära i ett par matcher, men behövde skrälla som underdogs för att klippa till mot de riktigt duktiga nationerna, säger Tina.

I gruppspelet mötte de Kina, som gick till A-final, Japan, som kom fyra och Belgien som vann B-slutspelet. En tuff lottning, med spel mot tre nationer som har olika spelstilar.

- Det lärde vi oss otroligt mycket. Vi gjorde vår allra bästa match mot värdnationen Kina, trots stora förlustsiffror. Det var riktigt bra spel, och en del av spelarna gjorde saker som de inte gjort innan, framtvingande av spelet. De visade att de kunde nå nya höjder.

Orutin fällde Sverige

I matchen mot Kanada i kvartsfinalen på nedre halvan, var Sverige nära att skrälla. Tjejerna hade seten i sina egna händer, men spelade orutinerat när det väl gällde mot slutet av varje set.  Sista matchen mot Norge vann laget och placerade sig därmed på 14:e plats.

- Vi måste ha en större trupp som tränar mycket mer tillsammans. Några av våra motståndare har tränat tillsammans i tre månader inför Universiaden.

Med facit i hand blev det sex matcher totalt, och träningar och träningsmatcher innan turneringen började.

- Det är en fantastisk turnering som är jätteviktig. De spelarna som kommer hem nu måste vara ambassadörer i sina klubbar för hur det är att möta andra nationer på en hög nivå, säger Tina Celinder Nygren.

Närmast väntar OS-kval mot Georgien 3-4 september på hemmaplan i Ängelholm.

Fler nyheter

Publicerad: 2011-08-26

Senast uppdaterad: 2011-08-26

Visa fler nyheter

Sponsorer