Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

J-damerna tog historisk seger

Sverige första seger i J-EM kvalet kom i kvalets tredje match. I den historiska segern besegrades Österrike med 3-2 i set.

Första segern för Sveriges J-EM kvalande flickorna kom emot Österrike. Det var många år sedan ett svenskt juniorlag vann en match i ett europeiskt mästerskap men nu har det hänt. Maria Andersson och Sara Mild var tongivande i ett starkt avslutande Sverige.

Inledningen av matchen var av växlande kvalité där halvhjärtade insatser avlöstes av vad man sett i lagets bästa stunder, analyserar Paul Funk. Taktiken stämde väl och skulle nu genomföras. Efter en bra start för Sverige men vassa servar av Sara, tog Österrike över ledningen i mitten av setet. Det såg tungt ut men med Sara på serve bärgades fem nya poäng och svenskorna återtog ledningen till 23-21. Sedan släppte man inte greppet, 1-0.

Andra set tog Österrike greppet om direkt och svenskorna gjorde för mycket misstag men med två starka försvarsuppställningar i Magdalena Kjessels och Petra Miltsis servar så ryckte Sverige nästan ikapp till 19-20. Närmare är så kom man dock inte, det var utjämnat.

Tredje set uppträdde svenskorna håglöst och ingen skötte sin uppgift och alla gick omkring som om de trodde att man skulle få poäng utan arbete. Österrike hade här sin starkaste period under matchen men svenskorna satte ingen press på dem och siffrorna rann iväg till förnedrande 12-25.

Inför fjärde set ställde de svenska coacherna frågan: Om man ville fortsätta att titta på matchen eller helhjärtat ta sig in i densamma för att kämpa om segern. Svenskorna svarade med att ta kommandot direkt och Maria och Petra växte upp till ett riktigt radarpar. Petra passade och Maria bombade in smashar från högerkanten. Blockkedjan med Sofie Glendert, Sara och Maria ryckte Sverige till en ledning 9-4 och motståndarna blev allt tröttare i sitt agerande mot de alerta svenskorna.

Sverige har ett komplett lag vilket visade sig när Ulrika Blank körde slut efter att ha dragit ett tungt lass så gick Mette Flaaten in och tog över hennes roll. Mette som lämnat banan efter drygt två set var åter stridsberedd. Trots, eller på grund av, många byten i Österrike så behöll Sverige initiativet. Detta var den taktiskt bästa perioden under matchen där svenskorna kunde plocka bort den ena efter den andra i motståndarlaget ur matchbilden. Helt enkelt göra dem dåliga så de var tvingade till byten som i deras fall klart försvagade laget och gjorde deras spel förutsägbart. Detta svenska lag börjar bli duktiga på att läsa nyanser i spelet och utnyttja dessa till egen fördel. Setet klart till Sverige 25-20 och nu skulle det avgöras.

Efter ett par resoluta smashar av Ulrika, åter med på plan, var det dags för henne att serva. Blockkedjan bestod nu av Magdalena, Sofie och Maria och Ulrika kompletterades av Petra och liberon Anna Tengnäs i försvarslinjen. Denna uppställning krossade Österrikes eventuella drömmar om seger då Sverige ryckte från 2-3 till 10-3. Ulrikas servar och det starka blocket knäckte Österrike och gav Sverige en del enkla bollar som radarparet Petra och Maria snabbt avgjorde.. Setet och matchen till Sverige och segerjublet ville aldrig ta slut.

Det var det starkaste laget som vann, Sverige orkade mer och kunde använda alla spelare utan att slagstyrkan sjönk, konstaterade Lennart Larsson efter matchen. Härligt att vinna trots att spelet inte fungerade perfekt under matchen. Vändningen efter det usla tredje setet var för volleyboll mycket osvenskt med en vilja att kämpa för att vinna, trots motgångar , som jag inte sett tidigare hos ett svenskt damlag, fortsätter Larsson.

Extra utropstecken i denna kämpainsats var Maria Andersson som i sin delvis nya roll i laget spelade sin hittills bästa landskamp och  Sara Mild  som genom starkt block och vassa servar satte skräck i motståndarna. Övriga laget spelar efter hand upp sig till en godkänd insats men det finns lite till att plocka fram. Detta kommer att behövas i de kommande matcherna mot Frankrike och Spanien, avslutar Larsson.