Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Ett kliniskt Sverige besegrade Slovakien i tre raka

Damlandslaget 3-0-besegrar Slovakien i den femte Golden League-omgången och säkrar därmed viktiga poäng i jakten på både Final Four-spel och ett historiskt VM-avancemang.

Ny viktig match redan i morgon, lördag, mot Slovenien. Matchstart 18:00, sänds i SVT2 med start 17.55!

Anna Haak fick flera anledningar att jubla efter en stabil svensk insats under fredagkvällen

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE

Ligafas - match 5:6 | Sport Hall Pasienky, Bratislava, Slovakien
SVERIGE – SLOVAKIEN
Setsiffror: 25-19, 25-23, 25-18
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 27
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Fullständig statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se matchen i repris Länk till annan webbplats.

- Vi visar idag riktigt bra anfallsspel vilket känns lovande inför framtiden. Jag vill att tjejerna ska spela för att vinna, inte för att undvika förlust, och idag gör dom det på helt rätt sätt med beslutsamhet och lugn, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli direkt efter matchen till volleyboll.se.

Det var en på förhand svårtippad match mellan två på papperet jämna lag. Eller vad sägs om en titt på världsrankingen, Sverige plats 27, Slovakien - Plats 26! Med det i åtanke, samt den tuffa sits för att nå avancemang i Golden League, var det upplagt för en nagelbitare i Bratislava.

Men tittare över hela Sverige fick se ett taggat Sverige redan från första bollarna där man direkt tog tag i taktpinnen. Poängmässigt drog man ifrån motståndarna från start och sakta men säkert drygades avståndet ut. Ett stabilt och vaket landslag som tillsammans visade upp ett lugn och en trygghet. Anförda, som så ofta, i poängprotokollet av världsstjärnan Isabelle "Bella" Haak.

I andra set är det istället Slovakien som tar taktpinnen, och det med besked. Ställningen är hela 12-5 till slovakiskorna(!) anförda av spikers Sunderlikova och Sepelova. De svenska damerna visar dock på stark moral och efter ett att ha kvitterat ställningen till 16-16 är det istället Sverige i förarsätet. Efter den minst sagt skakiga inledningen på andra setet lyckas man med stark servepress pressa Slovakiskorna från nät och visar själva på en smått otrolig effektivitet i anfall.

Det så viktiga tredje setet visar båda lagen både kvalitet, och nerv. Den genom hela matchen mycket högljudda hemmapubliken försöker bära fram sina spelare men Sveriges damer ligger setet igenom några bollar före på resultattavlan. När SVT´s expert Andrea Jakobsson sa "Det här är hur lugnt som helst" vid 22-16, ja då kändes det verkligen lugnt. Åtminstone från sidan. Sveriges passare Vilma Julevik kommenterar till volleyboll.se:

- Det var härlig stämning på planen idag och roligt att spela! Vi hade en bra serve och mottagningsmatch idag och lyckades komma till fler anfallsmöjligheter än i tidigare matcher. Jag tycker det är smarta byten som Giulio gör med oss passare också. Hilda är väldigt duktig i block och har bra serve, det är bra att vi kan få ut det bästa av laget under varje match. Det kan också hjälpa att som passare få se lite utifrån vad som händer på planen.

Imorgon väntar alltså Slovenien, som startade Golden League starkt med vinst mot Estland och snodde en poäng från Ukraina. Därefter har det dock blivit förluster mot Spanien och Tjeckien. Laget befinner sig precis före Sverige på världsrankingen och vi kan förvänta oss en spännande drabbning! Matchen börjar 18.00 och sänds i SVT med start 17.55!

- Slovenien har flera duktiga spelare och gör många byten, vilket gör dom lite svårscoutade. Det är ett ungt lag men har en bra ledning och dom har stor kapacitet. Vi är laddade för en bra match, vi ska göra allt vi kan för att vinna så får vi se om det räcker för avancemang, avslutar Bregoli.

 

Förutsättningar för Final Four

När ligafasen sedermera är färdigspelad kvalificerar sig de tre bästa lagen, Tjeckien borträknat, för Final Four-spelet som avgörs helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad för finalhelgen. Efter förra veckans förlust har Sverige inte avancemanget enbart i egna händer utan är beroende av att andra resultat går deras väg. Ett sådant var att Tjeckien under fredagskvällen besegrade Ukraina i raka set, ett annat att Spanien slog Kroatien med 3-2 och därmed är båda de lagen nu bakom Sverige, som själva är placerade femma, i den haltande tabellen.

För att Sverige ska kvalificera sig för Final Four krävs både vinst imorgon mot Slovenien, samtidigt som Rumänien och/eller Ukraina inte vinner sina kvarstående matcher. Ukraina spelar på söndag mot tuffa Belgien medan Rumänien har både Kroatien och Spanien kvar på schemat (lördag respektive söndag).

 

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Helgens Golden League-matcher mot Slovakien och Slovenien kan i det här sammanhanget utgöra Sveriges sista chans att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och nu har turen gått till Slovakien, där de sista två ligarundamatcherna avgörs.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Maya Tabron, Southern Methodist University, USA

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-31

Senast uppdaterad: 2024-05-31

Visa fler nyheter

Sponsorer