Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige och Spanien drabbar samman i fredagens Golden League-premiär

European Golden League är här! Med start 18:00 under fredagskvällen tar Sveriges volleybolldamer emot Spanien i Sparbanken Skåne Arena Lund. Volleyboll.se med införrapport och länkar!

Biljetter via TicketCo.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT sänder i SVT2/Play med start 17:55 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fr. vänster: Julia Nilsson, Cecilia Malm och Filippa Brink laddar för Golden League-premiär. Foto: Christoffer Borg Mattisson

💛Publikinfo💙
Klä dig i gult och blått och gör dig redo att agera planens sjunde spelare. Insläpp startar 16:30, 90 minuter innan första serve.

Svenska damlandslaget i volleyboll har sedan slutet av april varit samlat i Halmstad för digra förberedelser inför 2024 års upplaga av European Golden League. Teambuildning, taktik- och videogenomgångar, träning i hall och gym, sparring två gånger om borta mot världsfemman Italien, fotografering och medieaktiviteter.

Allt har lett fram till fredagens hett efterlängtade hemmapremiär i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Vid matchstart 18:00 är så arenan på nytt förvandlad till en blågul volleybollborg, precis som under fjolårets historiskt framgångsrika Golden League-upplaga.

– Det har sett bra ut, tjejerna har gjort det bra. Vi jobbar in i det sista på detaljerna inför premiären, har god energi i laget och har visat fin kvalitet i de delar i spelet vi slipat extra på sedan vi samlades. Det är ett nytt spelsystem och vi arbetar kontinuerligt med att sätta det både på lag- och individnivå. Vi förbättrar oss hela tiden, säger förbundskapten Giulio Cesare Bregoli.

På andra sidan nätet väntar ett skickligt Spanien som är 16:e lag på Europarankingen, två platser bakom Sverige. Utöver jämbördig ranking nådde båda lagen hela vägen till åttondelsfinal i 2023 års EM-slutspel. På vägen dit lyckades Spanien besegra Finland och Estland, samtidigt som de förlorade i skiljeset mot Challenger Cup-vinnande Frankrike och var bra med i mötena med Italien och Nederländerna; några av kontinentens främsta lag.

Mycket pekar alltså på en jämn drabbning mellan Sverige och Spanien.

– Ja, Spanien gjorde det bra i EM senast. De spelar med mycket energi, är starka i serve och har en dynamisk passare som levererar snabba bollar. De blir farliga och vi behöver hålla fokus matchen igenom, fortsätter Giulio.

Chans på VM

Sveriges framgångsrika volleybolldamer har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna i ryggen spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det nu att vinna så många matcher som möjligt i Golden League, för att därmed kunna räkna in nya, viktiga rankingpoäng. De sista VM-platserna delas nämligen ut i augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher påverkar denna.

Golden League-premiären mot Spanien utgör i det här sammanhanget första steget på den fortsatta vägen mot VM.

– Jag vill se att laget går in och fajtas – och det vet jag att vi kommer. Viktigast är att vi förbättrar oss i de delar av spelet vi arbetat med och att vi uppträder på rätt sätt; att vi är aggressiva och visar att vi njuter av uppgiften och utmaningen, av Giulio.

Biljetter finns tillgängliga via TicketCo.se. Länk till annan webbplats. För dig som inte kan heja fram damlandslaget på plats är det bara att bänka sig framför TV:n. Matchen visas i såväl SVT2 som i SVTPlay Länk till annan webbplats. med sändningsstart 17:55.

Så avgörs Golden League 2024

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag. Sverige arrangerar den första poolspelshelgen 17 – 19 maj, där stjärnspäckade Belgien, turneringens näst högst rankade lag, samt Spanien utmanar.

De två nästföljande helgerna reser Sverige till Rumänien och Slovakien för resterande fyra ligarundamatcher.

När ligarundan är färdigspelad kvalificerar sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien, helgen 15-16 juni. Tjeckien är i egenskap av arrangör direktkvalificerad.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

Europaranking inom parentes.

 • 17 maj 18:00 | Sverige vs Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige vs Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige vs Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien vs Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien vs Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 juni.

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Engelholms VS (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Mattia Cozzi, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-16

Senast uppdaterad: 2024-05-16

Visa fler nyheter

Sponsorer