Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Genrepshelg med blandade resultat gav viktiga svar – Golden League-truppen spikad

En seger och en förlust, det blev resultatet när damlandslandslaget i helgen genrepade två gånger om mot Ungern – utan systrarna Anna och Isabelle Haak. Trupp och ledarstab laddar nu om inför den utsålda European Golden League-premiären mot Bosnien-Hercegovina som spelas den 31 maj i Idrottshallen i Lund. Inför det har nu den slutgiltiga truppen spikats.

Paulina Lindberg anfaller framgångsrikt förbi det ungerska blocket. Foto: Nisse Nilsson.

TRÄNINGSLANDSKAMP
Sverige 1 – 3 Ungern
Setsiffror: 20-25, 25-18, 23-25, 20-25
Bästa poängplockare i Sverige: Paulina Lindberg, 15.
Matchens lirare: Paulina Lindberg
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Svenska damlandslaget i volleyboll är sedan den 1 maj samlat i Lund för digra förberedelser inför en intensiv och häftig mästerskapssommar med både European Golden League och EM-slutspel. Som en viktig del av uppladdningen inför Golden League-premiären spelade Sverige dubbla träningsmatcher mot Ungern i helgen, 20-21 maj.

Under lördagen bärgades en imponerande 3-2-seger (23-25, 25-23, 24-26, 25-20, 15-13), vilket följdes upp av en 1-3-förlust under söndagskvällen. Förbundskapten Lauri Hakala rullade runt ordentligt i laguppställningen och luftade alla tillgängliga spelare under drabbningarna som avgjordes i klassiska Kungsgårdshallen i Ängelholm.

- I dag fick fler spelare chansen. Många gånger spelade vi bättre volleyboll än igår – i individuella rallyn, men inte under tillräckligt långa perioder. Och vi gjorde för många misstag för att vinna idag. Vi tar med oss många viktiga lärdomar om både spelarna individuellt och laget som helhet. Det är tydligt att Sverige har en bredare trupp än för bara några år sedan, med fler och fler spelare som kan konkurrera. Härligt också att se Anna och ”Bella” i hallen. Nu har vi ett par dagar ledigt innan vi återsamlas och tar sikte på premiären mot Bosnien-Hercegovina, sammanfattar förbundskapten Hakala.

En av alla spelare som visade framfötterna under helgens två tillställningar var landslagsdebuterande högerspikern Paulina Lindberg, som noterades för totalt 31 poäng på nio spelade set. 15 av "pinnarna" kom i söndagens förlustmatch, där hon blev bästa svenska poängplockare och utsågs till matchens lirare av arrangerande Engelholms VS.

- Jättekul att jag får göra mina första matcher i blått och gult. Jag var nervös innan så klart, men känner mig nöjd nu efteråt. Jag tycker verkligen om laget - ett härligt gäng att vara en del av. Känns stort och kul att vara med på planen, men det är svårt att fylla "Bellas" skor, säger Paulina Lindberg, och syftar på världsstjärnan Isabelle Haak som brukar hålla till på den svenska högerkanten.

Isabelle och Anna Haak fanns inte med i helgens matchtrupp. Systrarna är nyss hemkomna från långa och framgångsrika klubblagssäsonger som avslutades för en knapp vecka sedan, där Anna vann silver med Mulhouse Volley Alsace i det franska mästerskapsslutspelet, medan Isabelle blev italiensk mästare med Imoco Volley Conegliano. Duon ansluter landslagslägret i Lund under kommande vecka.

Sluttruppen spikad

Efter helgens träningsmatcher meddelade ledarstaben med förbundskapten Lauri Hakala i spetsen att följande 14 spelare tagits ut att representera Sverige i 2023 års upplaga av European Golden League:


Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Perugia Volley (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Volley Mulhouse (FRA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Lämnar truppen gör spikerduon Rebecka Lazic och Cecilia Malm, som båda dras med skavanker. Förhoppningen är att de ska vara helt återställda efter Golden League, då det görs en utvärdering och en ny trupputtagning inför EM. Aktuella spelare är fortfarande en del av landslaget; detsamma gäller trion Sofie Sjöberg (libero), Kirsten Van Leusen (center) och Frida Kindbom (passare), som sedan tidigare fått lämna pågående landslagsläger.

Rekordmatchen - sista chansen

Med helgens träningslandskamper i backspegeln, och i och med det faktum att Golden League-premiären mot Bosnien-Hercegovina är utsåld, finns bara en chans kvar att uppleva vårt framgångsrika svenska damlandslag på hemmaplan under 2023.

Och det är inte vilken match som helst. Rekordmatchen - den största i svensk damvolleybolls historia!

Lördagen den 17 juni möter Sverige världslaget Belgien i Sparbanken Skåne Arena och det kommer då slås ett nytt, präktigt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. Publiksiffran kommer landa omkring 3 000 åskådare.

Tillställningen blir en riktig "jag var där-upplevelse" för alla volleyälskare. Och det gäller att agera snabbt om man ska få tag i biljetter, för de går åt snabbt. Du köper dem på Ticketmaster.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

17 juni | Sverige vs Belgien (REKORDMATCHEN) | Biljetter Länk till annan webbplats.
European Golden League | Sparbanken Skåne Arena, Lund

Foto: Robert Boman. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-21

Senast uppdaterad: 2023-05-21

Visa fler nyheter

Sponsorer