Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman Tuffa EM-matcher att vänta för Sveriges volleybolldamer.

Klart: Här är Sveriges gruppmotståndare i EM-slutspelet

16 NOV 2022 18:48
15 augusti - 3 september 2023 avgörs Volleyboll-EM, dit Sveriges volleybolldamer är direktkvalificerade sedan succémästerskapet 2021. På onsdagskvällen den 16 november lottades grupperna!
  • Skapad: 16 NOV 2022 18:48

Lottningen genomfördes i Neapel, Italien, och finns att se i efterhand via Europeiska Volleybollförbundets kanaler på YouTube och Facebook.

Sverige lottades in i grupp C, som avgörs i Düsseldorf, Tyskland. Utöver värdnationen står Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

- Jag är nöjd med gruppen. Alla grupper hade varit tuffa att spela i, men i vår finns ingen motståndare vi inte kan tävla med. Det är en jämn grupp med många bra lag och det blir nyttigt för oss att få spela jämna och tajta matcher direkt i mästerskapet, säger Sveriges finske förbundskapten Lauri Hakala i en första kommentar direkt efter lottningsceremonin som hölls i Palazzo Reale di Napoli.

315242379_5526480614053974_4693757372917729832_n.png
EM-grupperna i sin helhet. Grafik: CEV.

- Turkiet, Tyskland och Tjeckien rankar alla högre än oss, men vi har bra spelare och ska komma så väl förberedda vi bara kan för att utmana dem. Grekland och Azerbajdzjan är lägre rankade än oss, men är också starka lag. Vi kommer behöva jobba hårt för att förtjäna goda resultat och det känns som sagt bra att vi kommer sättas på prov direkt, fortsätter Hakala.

Geografiskt var det en gynnsam lottning för svensk del. Det borgar för gott om blågult stöd från läktarplats. Noterbart är även att fyra blågula lirare lever proffslivet i Tyskland; Hanna Hellvig (Schwarz-Weiss Erfurt), Linda Andersson (Nawaro Straubing), Lilly Topic (USC Münster) och Kirsten van Leusen (Skurios Volley Borken).

- Jag känner mig exalterad inför mästerskapet och ser fram emot att resa till Tyskland. De kommer skapa ett fantastiskt arrangemang och jag ser framför mig mängder av supportrar på läktarna. Inte minst svenska sådana, som jag hoppas tar chansen att göra resan ner till Düsseldorf, avslutar Hakala.

”Kan vara avgörande”

- Jag tror att det kan bli en jämn grupp med många bra matcher, där varje drabbning kommer vara viktig och kan vara avgörande för vem som kvalificerar sig vidare till nästa runda. Spännande motståndare; en blandning av lag vi mött tidigare och några nya, säger landslagspassaren Vilma Andersson, som är proffs i schweiziska Geneve Volley.

- Jag ser fram emot att möta Tyskland på hemmaplan, tror att det kommer vara många tyskar som kommer och hejar så det kan bli en häftig inramning. Sedan ska det bli kul att spela mot Grekland – aldrig tidigare spelat mot dem. Men som sagt så kommer alla matcher vara viktiga för oss, vilket gör att man har varje match att se fram emot, fortsätter Andersson.

Vilma Andersson och Isabelle Haak jublar.jpg
Passaren Vilma Andersson jublar under en av sommarens många European Silver League-matcher i Lund. Foto: Robert Boman. 

EM-grupperna i sin helhet

Sveriges damlandslag gjorde succé vid 2021 års Europamästerskap då man lyckades kvala in för första gången på 38 år. Laget nådde hela vägen till kvartsfinal och belönades därför med direktplats till 2023 års mästerskap.

Våra volleybolldamer ligger för närvarande på 17:e plats på Europarankingen och är ett av totalt 24 landslag som återfinns i startfältet; 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Efter torsdagens lottning har grupperna fått följande komposition (Europaranking inom parentes):

• Grupp A (Gent / Bryssel, Belgien): 
Belgien (7), Slovenien (14), Serbien (1), Polen (9), Ukraina (13), Ungern (22).

• Grupp B (Monza / Florens / Turin / Verona, Italien): 
Italien (2), Rumänien (21), Bulgarien (8), Kroatien (12), Bosnien och Hercegovina (16), Schweiz (29).

• Grupp C (Düsseldorf, Tyskland): 
Tyskland (5), Azerbajdzjan (25), Turkiet (3), Tjeckien (10), Sverige (17), Grekland (18).

• Grupp D (Tallinn, Estland):
 
Estland (30), Finland (23), Nederländerna (6), Frankrike (11), Slovakien (15), Spanien (19).

Så avgörs EM-slutspelet

Alla lag inom varje sexlagsgrupp möts en gång, vilket ger fem matcher per lag.

De fyra högst rankade lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, som inleds med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Semifinal- och medaljmatcherna spelas i Belgien.

Om Sverige går vidare från gruppspelsfasen väntar slutspelsmatcher i Belgien mot lag från grupp A.

EM-succén 2021

Sveriges volleybolldamer kvalificerade sig för 2023 års Europamästerskap tack vare det historiskt starka resultatet vid EM 2021. Där och då var det första gången på 38 år som ett svenskt damlandslag hade lyckats ta sig till ett EM-slutspel i volleyboll.

I det inledande gruppspelet, som avgjordes i rumänska Cluj-Napoca, slutade Sverige som fjärde lag i sexlagsgruppen, efter en 3-0-överkörning mot värdnationen Rumänien samt en jättevändning från 0-2 till 3-2 mot rivalen Finland.

I den efterföljande åttondelsfinalen kom den verkliga bragden. Sverige chockade volleyboll-Europa genom att slå ut hemmaspelande stornationen Bulgarien i Plovdiv, efter en gastkramande femsetare som slutade 19-17 i skilje.

I kvartsfinalen mot Nederländerna tog succémästerskapet stopp, men Sveriges volleybolldamer kunde ändå fira dubbelt; dels hade man noterat den högsta EM-placering någonsin av ett nordiskt damlandslag, dels hade man säkrat en direktplats till nästa mästerskap.

Sedan dess har damlandslaget fortsatt gå från klarhet till klarhet. I juli 2022 spelade de hem European Silver League-titeln inför fullsatta läktare i Lund, vilket också innebar avancemang till 2023 års European Golden League. I laget ingår flera utlandsproffs, däribland svenska superstjärnan Isabelle Haak som tidigare under hösten utsågs till Europas bästa volleybollspelare.

LÄNKAR
Officiell turneringssajt för EM-slutspelet 2023
Aktuell Europaranking
TV: EM-lottningen livestreamad
Bild nr 87087-2022-06-12-Foto Robert Boman kopiera_webb.jpg
Svemska superstjärnan Isabelle Haak blir viktig när Sverige ska mäta sig med Europas bästa. Foto: Robert Boman.

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info