Hoppa till sidans innehåll
Foto: Robert Boman

EM-kval: Herrlandslaget krossade Azerbajdzjan – avslutade kvalet med flaggan i topp

09 JAN 2019 20:24
Sveriges volleybollherrar avslutade EM-kvalet med att fullständigt köra över Azerbajdzjan i Eriksdalshallen under onsdagskvällen.
  • Uppdaterad: 09 JAN 2019 20:24

Siffrorna skrevs till 3–0 (25-13, 25-19, 25-16). August Borna blev poängbäst i det svenska laget med sina 18 pinnar.

- Det var jättefokuserat hela vägen idag - från start till mål. Killarna utför matchen aggressivt och håller ihop som ett lag. De följer matchplanen till punkt och pricka. Oskar von Sydow (utsedd till matchens MVP) gör en jättematch i sin blott andra landskamp - han går in och spelar som om han inte gjort något annat. Våra centrar gör det också väldigt bra, mycket tack vare fint servemottag och Oskar. Vi är beroende av varandra och idag fungerade alla lagdelar klockrent, säger förbundskapten Per-Erik Dalqvist.

- Azerbajdzjan har chans på EM när de kliver in i den här matchen och verkar spända. Vi pratade om det innan, att pressen var på deras sida, medan vi kunde gå ut och spela inspirerat och avslappnat inför en stor hemmapublik. De hade mycket mer att förlora idag och vi kunde spela utan press - och det gör vi bra. Vi hade full kontroll på det här och spelade lugnt och metodiskt. En nästintill felfri insats, fortsätter Dalqvist.

Matchen var den sista i kvalet till 2019 års EM-slutspel. Den gångna helgens förlust mot gruppledande Grekland innebar att de svenska volleybollherrarna missade avancemang, Inför ett nästintill fullpackat Eriksdalshallen i Stockholm fick blågult dock avsluta med flaggan i topp:
- Det betyder jättemycket för framtiden. Hade det varit en omvänd situation där vi fått storstryk istället, då hade vi sannolikt tagit med oss det in i nästa samling. Skönt att få avsluta så här på hemmaplan och visa publiken vad vi går för och att vi kan bättre än vad vi visat tidigare i kvalet. Halva laget här idag är i princip nytt, och de gör det jättebra.

Överlägsna rakt igenom

Sverige dominerade första set från första stund. Laget spurtade ifrån vid ställning 4-4 till ledning 10-4 och släppte därefter aldrig greppet om akten. Siffrorna sprang iväg ytterligare och landade slutligen på 25-13 och en svensk 1-0-ledning.

Andra set inleddes med ett tidigt svenskt 1-4-underläge. Gästernas glädje blev dock kortvarig, de blågula repade sig snabbt och var ikapp redan vid 6-6. Sverige red vidare på framgångsvågen från första set och halvvägs in den andra akten ryckte laget till en stabil 19-13-ledning som skulle visa sig bana väg för en utökad setledning. När Erik Sundberg dundrade in 25-19 förkunnade det 2-0.

I tredje set fullbordades den svenska krossen. Azerbajdzjan stängdes effektivt och kom aldrig riktigt in i matchen.

EM-KVALTRUPPEN
Passare
Oskar von Sydow, Falkenbergs VBK
Emil Serreau, Toulouse (FRA)
Victor Nielsen, Hylte/Halmstad - skadad, ej tillgänglig

Centrar
David Pettersson Hylte/Halmstad
Jens Ahremark Linköpings VC
Joar Jämtsved Millberg, Sollentuna VK
Sergej Engström, Sollentuna VK

Spikers
Erik Sundberg, VaLePa (FIN)
Viktor Lindberg Raision Loimu (FIN)
Daniel Gruvaeus, Falkenbergs VBK
Staffan Blomgren, Sollentuna VK
August Borna Lunds VK
Johan Gruvaeus, Falkenbergs VBK

Liberor
Anton Tegenrot, Hylte/Halmstad
Joel Andersson Norsjö VK

Ledarstab
Per-Erik Dalqvist, förbundskapten
Göran Persson, assisterande tränare
Andreas Bengtsson, scout
Saffet Eraybar, team manager

EM-KVALMATCHER I JANUARI
5 januari | GREKLAND 3-0 SVERIGE | EM-kval
16:00 | Melina Merkouri hall, Rentis (Grekland)

9 januari | SVERIGE vs AZERBAJDZJAN | EM-kval
17:00 | Eriksdalshallen, Stockholm

OM EM-KVALET
Kvalet avgörs under två perioder 2018/19 och består av sju grupper. Den första perioden är 13-27 augusti 2018, den andra är 5-9 januari 2019. Laget ställs mot Grekland, Luxemburg och Azerbajdzjan. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för 2019 års EM-slutspel som avgörs i fyra länder (Belgien, Nederländerna, Frankrike och Slovenien). Noterbart är att antalet segrar (kriterie 1) väger tyngre än antalet inspelade poäng (kriterie 2) när tabellen räknas samman.

Mer info finns på den officiella turneringssajten (spelschema, tabeller, statistik, fria bilder)!

Skribent: Herman Sewelén
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Götavägen 28
521 44 Falköping

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info