Hoppa till sidans innehåll

Mästerskap


EM-kval | januari 2021

Herrlandslaget spelar i en trelagsgrupp med Nederländerna och Kroatien som motståndare.

Sverige är seedat tvåa i gruppen och ställs alltså bland annat mot stornationen Nederländerna, som var tia vid 2019 års Europamästerskap, men som missade direktplats till 2021 års upplaga med minsta möjliga marginal på grund av att lägre rankade länder klev in som arrangörer för EM-slutspelet. Nederländerna OS-kvalade så sent som i januari. Laget missade visserligen avancemang, men besegrade bland annat Frankrike som lade beslag på den enda kvarvarande OS-platsen.

Kvalet till EM 2021 spelas i tre- eller fyrlagsgrupper som avgörs via poolspel där alla lag inom gruppen möts två gånger, vilket innebär totalt fyra kvalmatcher (två hemma, två borta) i en trelagsgrupp och sex kvalmatcher (tre hemma, tre borta) i en fyrlagsgrupp.

På såväl dam- som herrsidan finns 24 platser i EM-slutspelet. Tolv av dessa ockuperas av de fyra arrangörsländerna samt lagen som slutade på platserna 1-8 vid EM-slutspelet 2019. Via 2020 års EM-kval ska övriga landslag tävla om de resterande tolv slutspelsplatserna.

Herrkvalet består av totalt 26 lag fördelade på sju kvalgrupper, varav fem innehåller fyra lag och två innehåller tre lag. Samtliga gruppettor och de fem bästa grupptvåorna kvalificerar sig för EM-slutspelet. I och med att antalet lag skiljer sig mellan grupperna kommer matchresultaten mot de lag som slutar på fjärde plats i respektive fyrlagsgrupp räknas bort för att kunna avgöra vilka lag som är de fem bästa grupptvåorna.

2021 års EM-slutspel för herrar avgörs i Polen, Tjeckien, Finland och Estland.

Senast ett svenskt herrlandslag deltog i ett EM-slutspel i volleyboll var 1993.

Länk till officiell turneringssajt!

Uppdaterad: 01 JUL 2020 15:58 Skribent: Svensk volleyboll
Epost: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


 VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info