Hoppa till sidans innehåll

1990-1999


1990-talet bjöd på VM-premiär i Brasilien och etableringen av beachvolleyboll. Efter år av experimenterande med poängräkningen fastlogs nuvarande regler.

1990 I Japan kvalade herrarna in till VM för första gången. VM gick i Brasilien och Sverige kom på tionde plats.

1991 Beach-SM fick officiell status. Herrlandslaget deltog i EM i Tyskland och kom på nionde plats.

1992 Beachvolley ökade lavinartat. Ca 25 000 tävlingsmatcher spelades under året. Medlemsföreningarnas antal låg på ca 500 stycken och antalet licensierade spelare på drygt 11 000, ungefär lika många manliga som kvinnliga. Kansliet flyttade tillbaka till Stockholm. Kvar på Åsens Gård i Vingåker stannade SVBF:s Förlags AB.

1993 Volleybollgymnasium för pojkar började i Falköping. Herrlandslaget deltog i EM i Finland och kom på nionde plats.

1994 Herrarna kvalade in till VM i Grekland och kom där på 13:e plats.

1996 Volley-2000 introducerades. Spelet med "studs" för ungdomar där man tillåter en studs varje gång bollen är på lagets sida av nätet. Elitsektorn påbörjade en satsning på att utveckla svensk elitvolleyboll, elitserien och landslagen. Svensk elitvolleyboll – mot 2004! Svensk OS-debut i beachvolley. Tom Englén och Fredrik Peterson var bland de 24 kvalificerade lagen vid debuten. De slutade på 17:e plats. Förbundskapten Anders Kristiansson avgår efter massmedie-drev och lägger en framgångsrik tränarkarriär inom svensk volleyboll bakom sig. Fortsätter framgångsrikt som tränare i Belgien. Skandia-touren i beachvolley avgörs vid Karl Johanslussen i samband med Vattenfestivalen.

1997 Herrarnas Elitserieförening i Volleyboll (SHEV), Elitsektorn och SVBF:s styrelse enas om en enda avgörande, TV-sänd SM-finalmatch i Stockholm. Svenska Volleybollförbundets hemsidor, www.volleyboll.se, introduceras till SM-finalen. Till ny sportchef för damlandslaget och volleybollgymnasiet i Katrineholm anställs Lorne Sawula, Kanada. Lorne är en mycket erfaren tränare på internationell nivå, som sportchef i Kanada, han har utbildat många tränare på FIVB-nivå och coachat Kanadas, Schweiz och Australiens damlag. Herrlaget vinner förkvalet till VM-kvalet före Estland och Danmark men missar en VM-biljett i kvalet i grekiska Lamia. SVBF tar beslut om att förlägga ett riksträningscentra i Falköping, samt att driva både flick- och pojkvolleybollgymnasiet i kommunen. Damlandslaget deltar för första gången sedan 1983 i EM-kvalet (Euro League).

1998 Det internationella förbundet (FIVB) beslutar att tillåta en libero-spelare i bakplan. Aktiv coachning får tillämpas och en tvåfärgad bol införs i den högsta serien.

1999 Historisk regeländring genomförs i volleyboll. Vid FIVB:s kongress i Japan vintern 1998 beslutas att räknesättet med poäng vid egen serve skall överges och Rally Point Scoring System införs istället. Herrarnas TV-sända finalmatch flyttas till Fyrishov i Uppsala för att få plats med fler åskådare. www.volleyboll.se har över 300 000 besökare. Björn Berg och Simon Dahl får "wild card" i Stavanger och börjar bli säkrare att kvala in på World Tour. En OS-plats finns i sikte.

Uppdaterad: 22 DEC 2011 16:30

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info