Hoppa till sidans innehåll

1980-1989


1980-talet är svensk volleybolls framgångsrikaste decennium hittills. Herrlandslaget gick från B-nation till en av världens bästa lag på kort tid.

Det var framför allt herrlandslaget med bland annat Bengt Gustafson, Janne Hedengård, Lasse Nilsson under ledning av Anders Kristiansson som gjorde Sverige till en respekterad motståndare. SVBF blev Årets Förbund, Anders Årets Tränare 1986. Den praktfulla avslutningen var Europamästerskapet för herrar, där Sovjet fick se sig besegrade efter 11 raka segrar och Sveriges finalplats fyllde Globen med 14 835 åskådare.

1980 Spring Cup för damer spelades på hemmaplan. Sverige i final mot Västtyskland förlorade med 3-1 efter att ha haft ledningen med 1-0 i set och 13-9 i andra set.
Anders Kristiansson blev förbundskapten med ansvar för både herr- och damlandslagen.
Volleybollgymnasiet i Katrineholm startade med både pojkar och flickor. Senare blev det bara flickor.

1981 Ett nytt märkesår för svensk volleyboll. Då grundlades svensk volleybolls storhetstid.
Ett långläger blev starten för flera lovande ungdomar, som fick lära sig en gedigen teknik och att träna hårt. I gruppen ingick bland annat Bengt Gustafson, Lasse Nilsson och Janne Hedengård som sedermera blev elitspelare och proffs på högsta internationella nivå.
Den "svenska modellen" var först och främst en teknisk modell.
Anders Kristiansson, mannen bakom denna modell, menade "det var viktigt att tidigt ge ungdomarna en god teknik och att påverka deras attityder (bland annat till träning och spel). Till detta ska läggas en taktiksskolning så att spelarna vet vad de ska göra i olika situationer".

1982 Floby VK:s herrar bröt Lidingös svit på 16 raka SM-guld.
Herrjuniorerna kvalade in till EM.

1983 Damseniorerna kvalade in till EM-slutspel.
SVBF arrangerade ett internationellt tränarsymposium på Bosön.

1984 Damjuniorerna kvalade in till EM-slutspel.
Sollentuna VK dominerade stort hemma och vann både SM och den nyinstiftade Svenska cupen med sina herr- och damlag.
I Apeldoomturneringen i Holland gick Sverige till final efter att bland annat ha slagit OS-femman Sydkorea.

1985 Euro Volley Circuit kom till Sverige med världslag som Sydkorea och Kuba. Herrlandslaget kvalade på hemmaplan in till EM-slutspel för första gången. I slutspelet besegrade de bl a Italien och Holland och kom på en nionde plats.
Herrarna gick även detta år till final i Apeldoomturneringen.
SVBF arrangerade åter ett internationellt tränarsymposium. Denna gång i Båstad med USA:s guldcoach Doug Beal som huvudföreläsare.

1986 "Eurocirkusen" gick åter i Sverige och visades i TV. Sverige slog samtliga lag Kuba, Kanada och Spanien med 3-0.
Herrarna deltog för första gången i ett VM-kval där emellertid Italien och Kuba blev för svåra. Sverige fick ett "wild card" i Japan World Cup och tackade med att sensationellt bli fyra. Det ena världslaget efter det andra besegrades och nu etablerade sig Sverige i världsvolleybollen.
Svenska Volleybollförbundet utsågs till "Årets förbund" och Anders Kristiansson till "Årets ledare".

1987 Herrlandslaget deltog i EM –slutspel i Belgien och kom på fjärde plats.

1988 Herrarna kvalade in till OS i Seoul genom att bland annat utklassa Italien på deras hemmaplan. I OS kom laget på sjunde plats.

1989 Ännu ett märkesår för svensk volleyboll. EM i Stockholm och Örebro. SVT sände 38 av de 42 matcherna till 23 länder. Sverige mötte Italien i finalen efter ett fullsatt Globen. Sverige ledde med 1-0 i set och var nära att vinna andra set. Italien vann med 3-1. Sportsligt, publikt och organisatoriskt sett en enorm framgång för svensk volleyboll. I semifinalen vann Sverige över Sovjet i en dramatisk femsetare – ett Sovjet som inte förlorat finalplatsen i ett stort mästerskap sedan 1967.

EM 1989 finns mer ingående beskrivet här

Uppdaterad: 09 DEC 2011 11:19

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info