Hoppa till sidans innehåll
Foto: Petter Borna Guldjubel i Lund som just säkrat guldet i U23-SM.

U23-SM: Båda gulden till Skåne efter stor dramatik i finalerna

07 NOV 2021 22:11
Guldmedaljerna fick ingen lång resa hem.
Men de båda SM-guldlagen från Skåne hade matchboll emot sig i finalen.
Så dramatiskt var det när herrarna i Lunds VK och damerna i Engelholms VS blev svensk volleybolls senaste svenska mästare.
  • Uppdaterad: 07 NOV 2021 22:11

Närmare att förlora än så här går inte att komma: Med matchboll till Sollentuna skulle Lunds Tiger Tegenrot slå bollen över nät. Bollen träffade nätkanten – och tippade över.

– Det var minsta möjliga marginal, men någon gång där, i slutet av andra set bestämde vi oss för att vinna det här guldet, säger Emil Borna om finalen som han fick spela hemma i Idrottshallen i Lund.

Och som om inte den dramatiken var nog bjöd damfinalen på något liknande där Värnamo vann första set, ledde andra med 19-14, hade matchboll vid 24-23 – men Engelholms VS vände andra set till setseger och kunde mer eller mindre defilera i det tredje på vägen till guldet.

– Det var en svängig match där vi låg under hela tiden utom i 3:e set. En jättestark laginsats. Helt fantastiskt eftersom det inte blev något förra året och eftersom vi förlorade finalen för två år sedan, säger Engelholms Matilda Ekholm.

Faktum är att finalen var ännu mer dramatisk än så. I mitten av andra set blev Engelholms Tilda Ardenvik knäskadad och tvingades åka till akutmottagningen på lasarettet.

– Jag tror vi steppade upp för hennes skull. Det kändes så. Vi valde att bara gå för det. Vi hade inget att förlora. Vi släppte alla nerver och bara körde på med massa energi, berättar Matilda.

I finalen utmärkte sig även Cecilia Malm som avgjorde ett gäng bollar i rad i den kritiska upphämtningen i andra set.


EVS o Malm.JPG
Spelarna i Engelholm nästan knäfaller för Cecilia Malm efter ett serve-ess och ännu en poäng. Foto: Petter Borna.

– Det blev en riktigt rolig final. Värnamo gjorde det svårt för oss. Värnamo visade redan när vi mötte dem i gruppen att det var oroligt svårt att döda bollen mot dem, säger Engelholms huvudtränare Oskar Jönsson-Vikterlöf.

För arrangerande Lunds VK kunde U23-SM knappast slutat bättre, efter att förra årets evenemang ställts in. Finalerna samlade nu vardera omkring 400 åskådare som till slut fick se sina skånska favoriter med guldmedaljerna om halsen.

– Helt magiskt. Det var volleybollgodis. Folk hoppade och skrek. Det är så här volleyboll ska vara, säger turneringsledaren Stefan Sjöström, tillika klubbchef i Lunds VK.

Herrfinalen lär bli ett bestående minne i Lund. Men resan mot guldet kunde tagit slut inte bara tidigare i finalen utan även redan i gruppspelet mot favorittippade Södertelge som hade 13-9 i tredje set innan Lund plötsligt tog sex raka poäng och vann med 15-13.

– Ja, det var nästan en ännu tuffare match. Vi var riktigt illa ute, men då fick vi nån block, sedan slog de ut, vi gjorde serve-ess…alltså vi har ett riktigt bra lag där alla bidrar med det de ska. Många bra individuella prestationer, men framförallt var det här en lagvinst, säger Emil Borna som blev uttagen i All Star Team tillsammans med lagkamraterna Max Borna och Sebastian Martinez Ayre.

Ett 70-tal funktionärer i Lund såg till att U23-SM fungerade som det skulle under de båda tävlingsdagarna.
– Det hade inte gått utan dem. Fantastiskt. Och så hade vi ett väldigt bra samarbete med både Svenska Volleybollförbundet och Lunds kommun, berättar Sjöström.

De på förhand tippade favoriterna, Södertelge på herrsidan och Örebro på damsidan, hamnade alltså utanför finalen båda två. Och de båda skånska lagen Lund och Engelholm såg till att guldmedaljerna fick kortast möjliga resväg hem.U23-SM 2021 herrar
1. Lund
2. Sollentuna
3. Södertelge
4. Hylte Halmstad
5. Ystad
6. Karlstad

U23-SM 2021 damer
1. Engelholm
2. Värnamo
3. Linköping
4. IKSU Umeå
5. Örebro
6. Sollentuna
7. Kronan
8. Lund
9. Gislaved
10. Svedala

All Star Team herrar
Passare: Max Borna, Lund
Spiker: Emil Borna, Lund
Spiker: Kai Wendler, Sollentuna
Spiker: Sebastian Martinez Ayre, Lund
Center: Joar Jämtsved Millberg, Sollentuna
Center: Liam Thynne, Södertelge
Libero: Joel Andersson, Hylte/Halmstad

All Star Team damer
Passare: Ella Sandberg, Värnamo
Spiker: Caitlin Tipping, Linköping
Spiker: Cecilia Malm, Engelholm
Spiker: Saga Nilsson, Värnamo
Center: Elma Olofsson, IKSU Umeå
Center: Danielle Åström, Engelholm
Libero: Filippa Brink, Engelholm

MVP
Herrar: Joel Andersson, Hylte/Halmstad
Damer: Caitlin Tipping, Linköping

Lund vinnare U23.jpg
U23-SM-guldlaget Lunds VK. Foto: Petter Borna.

EVS guld U23.JPG

Engelholm jublar över det färska U23-SM-guldet. Foto: Petter Borna.

Skribent: Ulric Svensson
E-post: Adressen Gömd

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info