Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Minnesord: Einar Hamberg | 1925-2023

Minnesruna över svenska volleybollpionjären Einar Hamberg, som lämnat oss i en ålder av 97 år.

Text: Åke Lager

Svenska Volleybollförbundets förste ordförande Einar Hamberg har lugnt och stilla avlidit i en ålder av 97 år. Som ordförande från starten 1961 var han en eldsjäl som ”bodde” på kansliet och fick ordentlig fart på svensk volleyboll under de åtta år han var ordförande.

Einar Hamberg invaldes som nummer ett i Svensk volleybolls Hall of Fame. När man nyligen delade ut utmärkelserna i samband med Grand Prix i Uppsala representerades han av sin son Magnus, men medverkade med en videohälsning.

Einar Hamberg föddes i Roslep i Estland 1925 och växte upp i en svensktalande by, men flydde till Sverige under Andra världskriget. Volleyboll var en stor sport i Estland och han tog den med sig till Sverige där esterna höll den vid liv med årliga tävlingar. När man många år senare började arbeta för att bilda Svenska Volleybollförbundet var Einar Hamberg en av de drivande krafterna. Han grundade också Sollentuna Volleybollklubb 1960.

Sedan han slutat som ordförande var han förbundets revisor under många år, och har nu efterträtts av sin son Magnus. Einar släppte aldrig kontakten med volleyboll och var aktiv veteranspelare till nästan 90 års ålder. Han bildade Krutgubbarna som bland annat spelade matcher mot president Mauno Koivistos lag i Finland och landskamp mot de norska damerna i Optimisterna 2012. Det gjordes en film och ett tv-program om Optimisterna så på gamla dagar blev han ”filmstjärna.”

Svenska Volleybollförbundets ordförande Annika Sjöberg:
– Jag kände inte Einar personligen, men har av många fått berättat för mig om hans betydelse för volleyboll i Sverige. Han var en av de stora pionjärerna som rotade sporten i vårt land och stakade ut vägen för den fortsatta utvecklingen. Kärleken till volleyboll var livslång, precis som hans gärning, som sträckte sig från förbunds- till gräsrotsnivå. Vi är Einar evigt tacksamma. Våra kondoleanser till hans familj och vänner.

Einar Hamberg blev först in i Svensk volleybolls Hall of Fame. Foto: Volleykanalen.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-02-23

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Visa fler nyheter

Sponsorer