Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Månadens brev från GS: Januari 2023

Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl ger insyn i förbundsverksamheten och lyfter viktiga frågor och händelser i Månadens brev från GS.

Simon Dahl, generalsekreterare Svenska Volleybollförbundet. Foto: Jakob Birgersson.

Hej!

Jul- och nyårsfirande innebar lite ledighet för att ladda om batterierna och nu siktar vi vidare mot ett nytt år med nya möjligheter och utmaningar

Ekonomiska bestämmelser och återstartsstöd

Innan 2022 avslutades hann förbundsstyrelsen fatta beslut om uppdaterade ekonomiska bestämmelser. Vi kommer publicera dessa på hemsidan inom kort. Men innan vi gör det så tänker vi gå igenom och förenkla språket i dokumentet så att det blir tydligt och lätt att förstå. Så håll utkik på hemsidan.

I december fick vi även besked om att Svensk Volleybollförbundet får drygt 2 miljoner kronor i återstartsstöd omgång fyra från Riksidrottsförbundet. Vi håller just nu på att betala ut stöd från omgång tre till er föreningar och kommer inom kort även se över hur stödet i omgång fyra ska fördelas för att på bästa sätt hjälpa oss alla att fortsätta återstarten och utvecklingen av Svensk volleyboll.

Ett erkännande på idrottsgalan

Under januari var det dags för Idrottsgalan med förhoppningar om att David Åhman, Jonatan Hellvig, Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson skulle kunna ta hem priser i kategorierna årets genombrott och årets ledare inom svensk idrott.

Det blev inte något pris i de kategorierna, däremot vann alla fyra tillsammans Sportspegelpriset som ges till någon eller några som gjort en anmärkningsvärd insats som betytt mycket för sin idrott. Stort grattis till ett välförtjänt pris!

Grand Prix tillbaka som mötesplats och volleybollfest

En av årets stora volleybollhändelser är Grand Prix som avgjordes under 21-22 januari i Uppsala. Stort grattis till alla vinnare! Engelholms VS och Hylte/Halmstad som vann seniorklassen för damer respektive herrar, Kronan VBK och Habo Wolley blev vinnare i Ungdomens GP för tjejer respektive killar och i Veteran-SM stod Sollentuna Retro (dam) och Vingåkers VK (herr) som segrare i klassen +35 medan Bromma XO (herr) stod som segrare i +50. Bra jobbat av alla spelare och ledare!

Det kändes efterlängtat att återigen få möjlighet att träffas och genomföra ett evenemang med elitklassen, Ungdomens GP och Veteran-SM på samma gång. Det var en folkfest! GP-helgen bjöd på den första Hall of Fame-ceremonin inom Svensk volleyboll. Tolv legendarer valdes in och hyllades i samband med en bankett under Grand Prix. Genom åren är det många olika personer som har gjort stora och värdefulla insatser för vår rörelse och det känns värdefullt att få uppmärksamma och lyfta fram några av dessa på det här sättet. Inte minst var Anders Kristiansson i fokus med sin långa och betydelsefulla insats för enskilda personer, klubbar och svensk volleyboll som helhet.

För egen del handlade det även om styrelsemöte i SVBF, styrelsemöte i SVEAB, möte med Elitserieföreningen, möte med distriktsförbunden och även en del personliga möten. Det finns ett oerhört stort engagemang inom svensk volleyboll och helgen genomsyrades av en framtidstro och vilja till utveckling vilket känns fantastiskt bra.

Jag vill också passa på att rikta ett stort tack till Uppsala VBS för ett väl genomfört arrangemang med Grand Prix. Inte minst med tanke på att det var flera år sen det genomfördes med alla klasser och publik på läktarna på grund av pandemin.

Nyckeltal och målsättningar: Resan mot 15 000

Under hösten och vintern så har det genomförts ett arbete för att tydliggöra riktningen för Svensk volleyboll. Med utgångspunkt i verksamhetsinriktningen så har vi arbetat fram ett antal nyckeltal och nu även jobbat fram ett förslag på målsättningar för dessa så att vi kan bli bättre på att mäta om vi är på väg åt rätt håll. Det största och kanske viktigaste målet är att vi vill att svensk volleyboll ska växa och att vi ska bli fler.

Ambitionen är att vi ska nå 15 000 individer med licens inom 5 år. I nuläget har vi passerat drygt 11 000 individer med licens och för tillfället har vi växtvärk. Genom att sätta ett sådant mål så ger det oss möjlighet att välja strategier och konkretisera handlingsplaner för hur vi ska arbeta för att nå dit. Vi upplever just nu mycket positivt inom svensk volleyboll men samtidigt kan vi konstatera att vi har flera utmaningar som vi behöver utveckla för att växa.

Spännande projekt

En utmaning handlar om att vi vill att fler ska ta chansen att bli domare. Sedan drygt en vecka tillbaka så har Helena Persson, internationell domare, anställts på deltid hos oss på Svenska Volleybollförbundet för att genomföra ett domarutvecklingsprojekt. Syftet är att i första hand utveckla utbildningsverksamheten för domare och arbeta för att fler utbildas och fortbildas. Varmt välkommen Helena!

En annan utmaning handlar om att vi även vill bli bättre på att utbilda och fortbilda både tränare och spelare. Därför kommer vi under våren starta upp ett tränar- och spelarutvecklingsprojekt för att på ett liknande sätt som domarprojektet se över utbildningsverksamheten för tränare inom svensk volleyboll. Vi är just nu mitt uppe i att genomföra rekryteringsarbete för att kunna tillsätta en projektledare så snart som möjligt.

Nio raka titlar

Isabelle Haak fortsätter att rada upp titlar. Nu senast vann hon den italienska cupen, Coppa Italia, och blev utsedd till MVP. Den här segern innebär att Bella har vunnit 9 raka internationella turneringar och mästerskap i både klubblaget och landslaget. Sedan femteplatsen i EM-slutspelet 2021 så har Bella vunnit allt hon ställt upp i, alltså nio raka titlar. Grymt imponerande!

Stort tack till alla inom Svensk volleyboll som på olika sätt bidrar till att vi växer och utvecklas. Tillsammans gör vi ett bra jobb!

Varma volleyhälsningar!

/Simon

Fler nyheter

Publicerad: 2023-02-01

Senast uppdaterad: 2023-02-01

Visa fler nyheter

Sponsorer