Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Första volleystorheterna installerade i Hall of Fame

Under lördagskvällen hyllades de tolv personer som invalts i volleybollens Hall of Fames första omgång vid en bankett i samband med Grand Prix i Uppsala. Det fanns en gemensam nämnare för de flesta av dem - tränaren Anders Kristiansson, som själv var en av de invalda.

Längst ned i artikeln kan du se en repris av Volleykanalens livesändning från banketten och installationsceremonin.

Text och foto: Åke Lager

Ett 60-tal personer samlades till Hall of Fame-bankett för mingel, middag och installationsceremoni. Foto: Åke Lager.

Hall of Fame lanserades redan vid Volleybollförbundets 60-årsjubileum 2021, men på grund av pandemin är det först nu som de invalda kunnat samlas till en bankett i samband med Grand Prix i Uppsala för att få sina Hall of Fame-tavlor.

Det fanns en gemensam nämnare för de flesta av dessa, det var Anders Kristiansson. Einar Hamberg fick Anders att börja med volleyboll och sedan har Anders varit tränare för alla nedan nämnda volleystorheter, med undantag för de båda beachvolleyspelarna. Många nämnde också vilken stor betydelse Anders haft för deras karriärer i sina tacktal.

De tolv som hyllades är:

Einar Hamberg. Svensktalande flykting från Estland som tog med sig nationalsporten till Sverige och var eldsjälen när Svenska Volleybollförbundet grundades 1961, och blev dess förste ordförande under de kommande åtta åren. Spelade veteranvolley till närmare 90 års ålder och medverkade i filmen om de norska damerna i ”Optimisterna”.

Anders Kristiansson var den gemensamma nämnaren för de flesta på Hall of Fame-banketten. Foto: Åke Lager.

Anders Kristiansson. Började sin bana i Sollentuna VK och tog sedan som tränare svensk volleyboll till världsklass. Efter en lång och framgångsrik tränarkarriär, utöver Sverige även i Italien, Belgien, Grekland och Japan, med över 50 mästerskapstitlar totalt, har han återvänt hem och tränar nu beachspelarna Åhman/Hellvig som vann EM i somras. Han är den ende svensk som valts in i International Volleyball Hall of Fame.

Jan Lundgren. Var med redan när Lidingö vann sitt första guld 1966, och blev senare ”Mr Volleyboll” för det svenska folket som passare i landslaget och den som allra först hade spelat 100 landskamper. Totalt blev det 166 landskamper och 14 raka SM-guld.

Mats Ekman. På 1970- och 80-talet var Mats Ekman en dominerande nätspelare och servemottagare, först hemma i moderklubben Floby och senare i den tidens dominanter Lidingö SK. Efter fem år i Lidingö i samband med GIH-studier återvände Mats Ekman till Floby och fick där vara med om att lilla Floby bröt Lidingös svit på 16 SM-guld i följd 1982.

Yvonne Orvemo (tid. Olauson). Började i Alingsås VK, och redan som 17-åring debuterade hon i landslaget och kom sedan att vara bofast där ända in på 1980-talet. Hon hann med 171 landskamper, vilket länge toppade statistiken men har nu ramlat ner till andraplatsen. En allround-spelare som har spelat på alla positioner förutom libero som inte fanns på hennes tid.

Susanne Granelli Olson. Var passare och lagkapten både i klubblaget Sollentuna och landslaget när de under 70- och 80-talet gjorde sin resa mot Europatoppen med slutspel i Europacupen 1980 me Sollentuna och landslaget som kvalade in till EM-slutspelet 1983.

Birgitta Axelsson. Kom i nästa generation, men var med redan i Europacupen 1980 och EM-slutspelet 1983. Började i Corona VK i Huddinge, men som så många andra hamnade hon snart i Sollentuna. Stark och snabb med ett stenhårt anfall kombinerat med en suverän mottagning och en vinnarmentalitet blev hon en centralfigur i klubben och landslaget. Även fyra SM-guld i beachvolley med Eva Hansen Hozsek.

Eva Hansen Hozsek. Började sin karriär i Vallentuna men fortsatte i Sollentuna, och var både en av klubblagets och landslagets dominerande spelare ända in på 1990-talet. Hon är den som spelat flesta damlandskamper, 178 st. Hann även med att bli spansk cupmästare med RCD Espanyol under sin karriär. Även fyra SM-guld i beachvolley med Birgitta Axelsson.

Sollentuna VK dominerade den första kullen som valdes in i Hall of Fame. Inte mindre än sju av de tolv hade ett förflutet i klubben. Fr v: Susanne Granelli Olson, Birgitta Axelsson, Eva Hansen Hozsek, Anders Kristiansson, Jan Hedengård och Yvonne Orvemo. Förbundets grundare, nu 97-årige Einar Hamberg, kunde inte vara med utan skickade en videohälsning. Foto: Åke Lager.

Jan Hedengård. Skåning från Dalby som var passare i det landslag som tog sig till världstoppen under 1980-talet. Spelade under några säsonger i Sollentuna innan han fortsatte karriären som proffs utomlands i Italien, Tyskland och Turkiet. Har spelat ett OS, två VM och fem EM och tog EM-silver i Globen 1989 där han även kom med i All Star Team. Har har spelat hela 387 landskamper. Idag bor han på Mallorca.

Bengt Gustafson. Började i Sjövalla Frisksportklubb, Mölnlycke, fortsatte till göteborgslaget Tapper/Progona och senare Kungälv. En viktig kugge i landslaget som besegrade ”omöjliga” Sovjet i semifinalen i Globen-EM 1989 där han utsågs till ”turneringens bäste spelare” och året därpå togs han ut i världslaget. Han var firat proffs i Italien och Grekland, men tyvärr satte en mc-olycka ett för tidigt stopp för hans karriär. Sveriges första världsstjärna som också har fått vara med i SVT:s ”Mästarnas mästare”.

Tom Englén och Fredrik Emanuelsson (tidigare Peterson) är två barndomskompisar som började spela volleyboll i Gårdsby IK utanför Växjö och blev pionjärer för svensk beachvolleyboll. De åkte regelbundet till USA i långa perioder för att träna beachvolley och närmast som backpackers reste de jorden runt för att spela internationellt. Deras satsning belönades med att de kvalade in till sportens OS-debut i Atlanta 1996 och året därpå blev de femma i EM.

Tyvärr kunde inte Einar Hamberg närvara, Han fick sin tavla tidigare och medverkade med en videohälsning. Även Jan Lundgren blev förhindrad och han representerades i stället av sin gamle klubb- och landslagskompis Arvo Comén som mottog hans tavla.

Banketten och installationsceremonin livestreamades av Volleykanalen. Du kan se allt i repris i den inbäddade spelaren här nedan:

Fler nyheter

Publicerad: 2023-01-22

Senast uppdaterad: 2023-01-24

Visa fler nyheter

Sponsorer