Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

FINAL CALL: Sök till NIU och RIG senast 1 december!

Niondeklassare runt om i landet funderar just nu för fullt på vilken gymnasieutbildning de ska välja. Den som vill kombinera studierna med elitsatsning på volleyboll bör söka till NIU och RIG!

I volley-Sverige finns ett RIG (Riksidrottsgymnasium) och sju NIU (Nationellt godkända idrottsutbildningar). I båda varianterna får man chansen till god gymnasieutbildning mixat med en elitsatsning på volleyboll. RIG ligger i Falköping medan NIU-orterna är Falkenberg, Halmstad, Jönköping, Lindesberg, Solna, Umeå och Uppsala.

Ansökningsperioden för läsåret 2023/24 är i gång och stänger torsdagen den 1 december!

Nytillskott till ”NIU-kartan”!

Förra veckan berättade vi att ett 

nytt läsår är i gång på Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium Länk till annan webbplats. i Falköping, samtidigt som förberedelserna inför läsåret 2023/24 redan pågår.

Samma gäller även för landets NIU, där sju gymnasieskolor med regionala upptagningsområden erbjuder möjligheten att välja volleyboll som specialidrott:

- Celsiusskolan i Uppsala (pojkar och flickor)
- Falkenbergs gymnasieskola (pojkar & flickor)
- Lindeskolan i Lindesberg (flickor)
- Maja Beskowgymnasiet, Umeå (pojkar & flickor)
- Sandagymnasiet, Jönköping (pojkar & flickor)
- Sannarpsgymnasiet, Halmstad (pojkar & flickor)
- Solna gymnasium (pojkar & flickor)

De senaste tillskotten på ”NIU-kartan” utgörs av Celsiusskolan i Uppsala samt Sannarsgymnasiet i Halmstad, som från och med 2023/24 kommer ta emot omkring tio elever per läsår.

Sök båda!

Gemensamt för RIG och NIU är att de erbjuder en fantastisk möjlighet att kombinera studier med volleybollspel, men det finns även några skillnader:

  • Till RIG flyttar man (om man inte bor nära). På schemat står 15 timmar volleyboll och beachvolley i veckan. Utbildningen tar hand om helheten kring volleyboll, skola och boende. Man spelar i lag med andra RIG-elever och elitsatsar mot internationellt spel.
  • NIU är till för elever som bor kvar i hemkommunen (undantag finns). Skolans schemalagda volleybollträning är cirka 4,5 timmar per vecka och satsningen ska rusta spelaren för en elitkarriär. Utöver det tränar och spelar man även volleyboll i sitt klubblag, vilket gör att den totala träningsdosen ligger på omkring 9-11 timmar per vecka.
  • RIG har riksrekrytering (förstahandsmottagning) och eleverna får inackorderingsstöd. NIU har lokal/regional antagning. Om eleven inte bor på den aktuella NIU-orten så garanteras inte en förstahandmottagning utan eleven blir oftast mottagen i andra hand.


För elever i årskurs 9 kan det vara svårt att redan nu fatta beslut om att söka RIG eller NIU – eller inte alls. Men kommer man bara in med en ansökan i tid finns alla möjligheter kvar för såväl skola som elev att låta beslut mogna fram senare.

Via länkarna nedan kan du läsa mer om hur du ansöker!

LÄNKAR
Så söker du till RIG Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så söker du till NIU Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-29

Senast uppdaterad: 2022-11-29

Visa fler nyheter

Sponsorer