Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Premiär: Månadens brev från GS

Här följer första upplagan av Månadens brev från GS, där generalsekreterare Simon Dahl ger insyn i förbundsverksamheten och lyfter viktiga frågor och händelser. Den här gången om stark medvind för svensk volleyboll - på och utanför planen!

Hej!

Nu är det dags att dra igång ett regelbundet månadsbrev från mig som generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet. Det känns både viktigt och roligt att få berätta mer om vad vi jobbar med för att utveckla svensk volleyboll. Ofta är det sånt som varken syns eller hörs men ändå kräver både tid och engagemang. Så jag hoppas att du kommer uppskatta informationen.

Pandemin har gett oss ett par omtumlande år men nu kan vi lägga det bakom oss och blicka framåt igen. Trots pandemin så har det hänt väldigt mycket inom svensk volleyboll de senaste två åren och vi upplever just nu ett uppsving inom flera olika områden.

David Åhman och Jonatan Hellvig tillsammans med Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson blev Europamästare i beachvolley i sitt allra första seniormästerskap. En helt fantastisk bedrift! Dessutom tog de sig upp topp 10 på världsrankingen Länk till annan webbplats. tack vare många oerhört starka resultat under 2022 och har nu skaffat sig ett bra utgångsläge inför att OS-kvalet drar igång under 2023. Ett kvitto på framgångarna är deras nomineringar till Idrottsgalan Länk till annan webbplats. i januari. David och Jonatan är nominerade till Årets nykomling och Rasmus och Anders är nominerade till Årets ledare. Vi håller givetvis alla tummar och tår att de vinner priser!

Damlandslaget i volleyboll, med vår världsstjärna Isabelle Haak i spetsen, vann övertygande European Silver League Länk till annan webbplats. inför en fullsatt hemmahall i Lund och kvalificerade sig till 2023 års European Golden League. Därmed uppnåddes första delmålet för nye förbundskaptenen Lauri Hakala på vägen mot EM-slutspelet nästa år. Damernas EM-grupp kommer spelas i Düsseldorf Länk till annan webbplats. och vi hoppas att många tar chansen att se matcher på plats. Vi håller just nu på att kika närmare på att erbjuda paketresor till EM-slutspelet. Vi hoppas givetvis att så många som möjligt också tar chansen att se hemmamatcherna i Golden League. Lottningen sker den 13:e december och därefter kommer vi kunna släppa mer information om var hemmamatcherna kommer spelas och hur man får tag på biljetter.

Tack vare framgångarna så kan vi konstatera ett ökat intresse från media för att bevaka både volleyboll och beachvolley. SVT har sänt damlandslagets alla matcher under 2021 och 2022 och kommer även sända Golden League och EM-slutspelet under 2023. Under 2021 sände SVT även herrlandslagets EM-kval i volleyboll. SVT sände också alla David och Jonatans matcher från beachvolley-EM i München. Vi kan konstatera att det är oerhört värdefullt att få en så stark medial bevakning och det ger många positiva effekter. Tittarsiffrorna var även så starka att det utan tvekan har nått långt utanför den innersta volleybollkretsen.

Även sponsorer visar ett ökat intresse. Under 2022 har vi skrivit nya avtal med Craft och Vitamin Well och förnyat avtal med Mikasa och Base Sport som förbundssponsorer. Inom kort räknar vi med att kunna berätta om ytterligare nya samarbeten. Vi är oerhört tacksamma för de samarbeten vi har och de möjligheter som dessa ger oss som förbund. Samtidigt jobbar vi just nu hårt för att utveckla detta ytterligare så att vi kan öka våra ekonomiska resurser och bidra till mer verksamhet för svensk volleyboll.

De sportsliga framgångarna för vår OS-satsning i beachvolley och damlandslaget i volleyboll bidrar starkt till att det är ett positivt momentum för svensk volleyboll just nu. Vi märker att många vill börja spela volleyboll och flera föreningar har svårt att kunna ta emot alla. Statistiken visar också att svensk volleyboll växer. Exempelvis så är det första gången på många år som vi är fler än 10 000 unika personer med licens och det är fler seniorlag i seriespel än på många år. Det känns fantastiskt kul!

Men, vi har också utmaningar att ta tag i för att kunna hantera det ökade intresset. Vi behöver fler fortbildade tränare och domare, hela vägen från ungdomsnivå och ända upp till elit- och internationell nivå. I vissa regioner har vi idag en domarbrist där det är tack vare fantastiska insatser av våra domartillsättare som möjliggör spel med rätt sportsliga förutsättningar. Det skulle också vara ett drömscenario att fler fortbildar sig som tränare, dels för att man som tränare ska känna sig trygg med att kunna lära ut rätt saker och coacha på ett bra sätt och dels för att både spelare, föräldrar och föreningen ska kunna känna sig trygga i att kunna erbjuda en bra träning på alla nivåer.

För att utveckla dessa områden så arbetar vi just nu med att sätta fart på ett par utvecklingsprojekt för tränare och domare. Dessa ska finansieras med hjälp av återstartsstöd och kommer pågå under åtminstone 2023 men förhoppningsvis längre än så. Det kommer mer information inom kort.

Några ytterligare exempel på vad som hänt och händer är omorganisationen inom SVBF från två förbundschefer till en Generalsekreterare under 2022, nyrekrytering av projektledare, ekonomi- och administrationsansvarig och verksamhetschef på RIG, flytt av kansliet inom Stockholm till en billigare och samtidigt bättre lösning, arbete med ny webbplattform som kommer lanseras innan årsskiftet och tillsättning av ny styrelse i SVEAB som ska bidra till att öka intäkter till svensk volleyboll. Dessutom har vi påbörjat ett mer strategiskt arbetssätt med nyckeltal och regelbundna uppföljningar av dessa vid styrelsemöten för att se att vi är på väg åt rätt håll enligt svensk volleybolls verksamhetsinriktning. Det hjälper oss att prioritera och ta beslut som leder svensk volleyboll åt rätt håll.

Till sist så är det viktigaste av allt kvar att skriva. Och det är att alla framgångar i svensk volleyboll kommer ifrån alla er som engagerar er med tid och passion ute i föreningarna i svensk volleyboll. Oavsett om det är som tränare, spelare, ledare, kioskpersonal, styrelseledamot eller någon annan roll – just din insats spelar roll och bidrar till alla framgångar. Utan din insats skulle svensk volleyboll vara lite fattigare. Så ett grymt stort tack!

För övrigt så anser jag att det är oerhört märkligt att inte Isabelle Haak är nominerad varken till Årets kvinnliga idrottare eller Jerringpriset. Hon vann Champions League, klubblags-VM, European Silver League, alla titlar i turkiska ligan och blev utsedd till bästa europeiska spelare. I världens största idrott. Märkligt.

Tack för att du tog dig tid att läsa ända hit. Nu kör vi vidare!

/Simon

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-25

Senast uppdaterad: 2022-11-25

Visa fler nyheter

Sponsorer