Så påverkas rörelsen och förbundsverksamheten av nya nationella råd
Regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade under tisdagen föreskrifter och nationella allmänna råd som träder i kraft den 14 december. Träning under smittsäkra former tillåts nu för alla, även de som är 16 år och äldre, med vissa villkor.
De nya nationella allmänna råden Länk till annan webbplats. ersätter de lokala allmänna råden som gäller fram till den 13 december Länk till annan webbplats..
De nya råden gäller i hela landet från den 14 december och tills vidare, med tydlighet om att alla i samhället, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att vidta åtgärder för att förhindra smittspridning. Det innebär bland annat att man bör begränsa nya nära kontakter och att man bör resa på ett sätt som minimerar risken för smitta.
Svenska Volleybollförbundet följer Folkhälsomyndighetens råd, Riksidrottsförbundets rekommendationer och regeringens förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Medlemsföreningar och utövare uppmanas att göra det samma.
Skärpningar av de nationella allmänna råden kan införas regionalt. Distrikt och föreningar ska hålla sig informerade om vad som gäller i regionen där de verkar.
Så påverkas rörelsen
Vissa av de nationella allmänna råden gäller specifikt för idrottsrörelsen. Efter dialog med Riksidrottsförbundet, som kommit med förtydliganden, kommunicerar Svenska Volleybollförbundet följande.
Svenska Volleybollförbundets medlemsföreningar bör:
• Om möjligt hålla träningar utomhus.
• Minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel vid aktiviteter.
• Avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar. Undantag för sådan idrott som är yrkesmässig. Undantag gäller också för enstaka matcher som riktar sig till barn födda 2005 eller senare.
Utövare födda 2004 eller tidigare:
• Får träna på ett sätt som minimerar risken för smitta om de:
1. håller avstånd till varandra,
2. inte delar utrustning med varandra,
3. genomför aktiviteten utomhus om möjligt,
4. undviker gemensamma omklädningsrum,
5. reser till och från aktiviteten individuellt,
6. utför aktiviteten i mindre grupper (normen för antalet deltagare är åtta).
Utövare födda 2005 eller senare:
• Får fortsätta träna på samma sätt som tidigare och delta i enstaka matcher under förutsättning att såväl Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som Svenska Volleybollförbundets råd och riktlinjer för inomhussäsongen 2020/21 Länk till annan webbplats. efterföljs med målet att minimera risken för smitta.
Yrkesmässiga utövare:
• Får fortsätta träna och tävla under förutsättning att såväl Folkhälsomyndighetens nationella allmänna råd som Svenska Volleybollförbundets råd och riktlinjer för inomhussäsongen 2020/21 Länk till annan webbplats. efterföljs med målet att minimera risken för smitta.
• Yrkesmässig volleybollspelare är den som spelar i ett elitserielag.
• Yrkesmässig beachvolleyspelare är den senior som:
1. har beachvolley som huvudsaklig sysselsättning (ej fritidssysselsättning) och,
2. under de senaste 18 månaderna ha presterat toppresultat på högsta nationella nivå eller medalj internationellt.
• En fast stadigvarande elitträningsgrupp i beachvolley kan också omfattas av undantaget om majoriteten av spelarna har beachvolley som sin huvudsakliga sysselsättning.
Så påverkas förbundsverksamheten
• All tävlingsverksamhet, med undantag för Elitserien, är pausad tills vidare. Detta inkluderar exempelvis allt seriespel i division 1-3 samt sanktionerade beachvolleytävlingar som ligger planerade.
• Seriespelet i division 1-3 har fått ett nytt upplägg Länk till annan webbplats. med målet att säsongen så snart som möjligt ska kunna återupptas och spelas klart.
• Elitserien fortsätter enligt gällande upplägg och spelschema. Lagen i serien är undantagna från de nationella allmänna råden, vilket gör att serien fortsätter som planerat.
Volleybollförbundet följer utvecklingen noga och utvärderar löpande hur verksamheten och andra planerade nationella tävlingar än de som omnämns ovan påverkas av pågående pandemi. Besluten gäller tills annat meddelas och kan komma att omvärderas. Nya besked kan meddelas med kort varsel och kommuniceras då på volleyboll.se.
Volleybollförbundets hållning
Volleybollförbundet gläds över förändringen som innebär att fler nu kan komma tillbaka i föreningsorganiserad träning. Det är oerhört viktigt för att utövarnas intresse för att idrotta ska hållas vid liv.
I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro. Folkhälsomyndigheten har gång på gång slagit fast att det är viktigt ur ett folkhälsoperspektiv att barn och unga fortsätter att röra på sig.
Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar därför att träningsverksamheten bedrivs utifrån varje förenings specifika förutsättningar samt inom ramen för de nationella råd som gäller från den 14 december och tills vidare.
Avslutningsvis vill vi betona det personliga ansvaret att skydda sig själv och andra. Varje förening ska vidta lämpliga åtgärder och anpassa sin verksamhet för att undvika smittspridning. Som rörelse fortsätter vi ta ansvar tillsammans, med det gemensamma målet att det så snart som möjligt ska gå att utöva vår älskade idrott som vanligt.
LÄNKAR
SVBF:s löpande uppdateringar om coronautbrottet. Länk till annan webbplats.
Länk till annan webbplats.Beslutade åtgärder
Länk till annan webbplats.Riksidrottsförbundets coronauppdateringar
Folkhälsomyndighetens hemsida
Länk till annan webbplats.Krisinformation.se Länk till annan webbplats.