Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Så påverkas Volleybollförbundets verksamhet när de skärpta råden förlängs

Skärpta allmänna råd gäller för närvarande i alla landets regioner efter beslut av Folkhälsomyndigheten och regionala smittskydd. Här följer en sammanställning över hur Svenska Volleybollförbundets verksamhet påverkas.

Artikeln ersätter tidigare kommunikation gällande hur skärpta allmänna råd påverkar Volleybollförbundets verksamhet. Texten uppdateras i takt med att de skärpta allmänna råden ändras samt att nya beslut fattas gällande Svenska Volleybollförbundets verksamhet.

Skärpta allmänna råd gäller i hela landet fram till den 13 december. Folkhälsomyndigheten väntas ta fram nationella råd och riktlinjer som ska gälla perioden runt jul, med start omkring den 13 december.

Utifrån det kommunicerar Svenska Volleybollförbundet att:
• All tävlingsverksamhet, med undantag för Elitserien, pausas fram till den 13 december. Detta inkluderar exempelvis allt seriespel i division 1-3 samt sanktionerade beachvolleytävlingar som ligger planerade fram till aktuellt datum.
• Seriespelet i division 1-3 måste anpassas för att säsongen ska kunna spelas klart. Mer information om beslutet och det pågående arbetet.
• Träningsverksamhet för spelare födda 2004 eller tidigare ska i regioner där skärpta allmänna råd gäller ställas in fram till den 13 december. Elitserielag, elitutövande beachvolleyspelare samt lag med spelare födda 2005 eller senare får fortsätta träna utifrån att Folkhälsomyndighetens råd och riktlinjer beaktas.
• Elitserien fortsätter enligt gällande upplägg och spelschema. Lagen i serien är undantagna från de skärpta allmänna råden, vilket gör att serien fortsätter som planerat. Läs mer om undantaget längre ner i artikeln.

Begränsning av allmänna sammankomster och träning

Allmänna sammankomster med fler än åtta personer är efter beslut av regeringen förbjudna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. från och med tisdagen den 24 november och fyra veckor framåt. Samtliga länsstyrelser har i sin tur beslutat att införa en gräns på åtta sittande personer i publiken vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från och med 24 november. Det innebär att undantaget för upp till 300 i sittande publik i praktiken inte kan genomföras tills vidare.

Riksidrottsförbundet har meddelat att idrottsträning för föreningens medlemmar inte är en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning och omfattas därför inte av regeringens beslut. Träningar kan däremot helt eller delvis begränsas av Folkhälsomyndighetens allmänna råd, nationella eller lokala.

Volleybollförbundet följer utvecklingen noga, för dialog med Riksidrottsförbundet och andra specialidrottsförbund, och står redo att agera. Besked om åtgärder kan komma med kort varsel och kommuniceras då på volleyboll.se.

Undantag Elitserien och högsta elitnivå beachvolley

I regionerna som infört skärpta allmänna råd gäller generellt för idrottsrörelsen att avstå från att delta på träningar, matcher och tävlingar, med vissa undantag. Ett sådant undantag är Elitserien och elitserielagen som kan fortsätta sin verksamhet enligt framtagna riktlinjer.

När det gäller beachvolley ska en aktuell seniorspelare för att omfattas av undantaget både:
• ha beachvolley som huvudsaklig sysselsättning (ej fritidssysselsättning) och…
• under de senaste 18 månaderna ha presterat toppresultat på högsta nationella nivå eller medalj internationellt.

En fast stadigvarande elitträningsgrupp i beachvolley kan också omfattas av undantaget om majoriteten av spelarna har beachvolley som sin huvudsakliga sysselsättning.

Allas ansvar

Det är upp till varje förening i aktuella regioner att utifrån lokala förutsättningar se över hur verksamheten ska anpassas till de skärpta råden.

Besluten ovan kan komma att omvärderas och gäller fram till annat meddelas. Nya besked kan komma med kort varsel och kommuniceras då på volleyboll.se.

Så länge gäller de skärpta allmänna råden*:


13 december: Gävleborg, Västernorrland, Uppsala, Skåne, Jämtland/Härjedalen, Stockholm, Östergötland, Västra Götaland, Dalarna, Gotland, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Sörmland, Värmland, Västerbotten, Västmanland, Örebro.
*Råden kan förlängas i samtliga fall.
Folkhälsomyndighetens sammanställning över de skärpta allmänna råd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

LÄNKAR
SVBF:s löpande uppdateringar om coronautbrottet.
Länk till annan webbplats.
Så påverkas Volleybollförbundets verksamhet att skärpta råd
Länk till annan webbplats.
Beslutade åtgärder
Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets coronauppdateringar
Folkhälsomyndighetens hemsida
Länk till annan webbplats.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-11-24

Senast uppdaterad: 2020-11-25

Visa fler nyheter

Sponsorer