Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Så påverkar de skärpta råden Volleybollförbundets verksamhet

17 av landets 21 regioner har för närvarande skärpta allmänna råd efter beslut av Folkhälsomyndigheten och regionala smittskydd. Här följer en sammanställning av hur Svenska Volleybollförbundets verksamhet påverkas.

Artikeln uppdateras i takt med att de skärpta allmänna råden ändras samt att nya beslut fattas gällande Svenska Volleybollförbundets verksamhet.

Efter en översyn av tävlingsverksamheten kommunicerar Svenska Volleybollförbundet följande:

Elitserien


• Elitserien fortsätter enligt gällande upplägg och spelschema.
• Lagen i serien är undantagna från de skärpta allmänna råden, vilket gör att serien fortsätter som planerat. Läs mer om undantaget längre ner i artikeln.
• RIG Falköpings dam- och herrelitlag, som består av spelare som studerar vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium, ska skjuta fram sina matcher till efter 19 november.

Division 1-3

• Seriespelet i division 1-3 fortsätter enligt gällande upplägg, men med förskjutet spelschema utifrån skärpta allmänna råd. 
• Matcher och sammandrag som får genomföras i dessa serier uppmuntras också att spelas med målet att säsongen ska färdigställas.
• Matcher i dessa serier som på grund av skärpta allmänna råd inte får genomföras ska skjutas fram under tiden som de skärpta råden gäller.
• Planerade sammandrag, där enskilda lag inte får delta eller arrangera på grund av skärpta råd, får omlokaliseras och omstruktureras så att övriga lag kan spela sina planerade matcher. Gäller under förutsättning att samtliga lag som skulle deltagit i sammandraget är överens. 

Besluten ovan gäller tills vidare och fram till annat meddelas. Om de skärpta allmänna råden förlängs och/eller utökas kan besluten komma att omvärderas. Svenska Volleybollförbundet följer utvecklingen noga och kommer se över förutsättningarna för att anpassa seriespelet i division 1-3. Besked om åtgärder kan komma med kort varsel och kommuniceras då på volleyboll.se.

Undantag Elitserien och högsta elitnivå beachvolley

I 18 av de 19 regioner som infört skärpta allmänna råd gäller för idrottsrörelsen att avstå från att delta på träningar, matcher och tävlingar, med vissa undantag.

Utifrån dialog och ny information från Riksidrottsförbundet, som fått förtydliganden från Folkhälsomyndigheten, gör Svenska Volleybollförbundet bedömningen att Elitserien och elitserielagen omfattas av undantaget.

När det gäller beachvolley ska en aktuell seniorspelare för att omfattas av undantaget både:
• ha beachvolley som huvudsaklig sysselsättning (ej fritidssysselsättning) och…
• under de senaste 18 månaderna ha presterat toppresultat på högsta nationella nivå eller medalj internationellt.

En fast stadigvarande elitträningsgrupp i beachvolley kan också omfattas av undantaget om majoriteten av spelarna har beachvolley som sin huvudsakliga sysselsättning.

Vad säger de skärpta råden?

Regionerna Skåne Länk till annan webbplats., Västra Götaland, Östergötland, Stockholm Länk till annan webbplats., Halland, Örebro och Jönköping Länk till annan webbplats., Sörmland, Kronoberg Länk till annan webbplats., Västerbotten, Norrbotten, Kalmar Länk till annan webbplats., Gotland, Dalarna, Västmanland och Värmland Länk till annan webbplats., Gävleborg och Västernorrland har skärpta allmänna råd som påverkar idrotten i stor utsträckning. För Svenska Volleybollförbundet och dess medlemsföreningar innebär det att:
• Alla tävlings- och seriespelsmatcher med lag från dessa regioner ska skjutas fram under aktuell period som de skärpta allmänna råden gäller i respektive region (se specifika datum längre ner i artikeln).
• Träningsverksamhet för spelare födda 2004 eller tidigare ska i aktuella regioner ställas in fram till dess att de skärpta råden hävs eller annat meddelas.
• Elitserielag, elitutövande beachvolleyspelare samt lag med spelare födda 2005 eller senare får fortsätta träna tillsammans i aktuella regioner. 

I Region Uppsala Länk till annan webbplats. råder andra skärpta allmänna råd. Svenska Volleybollförbundets bedömning är att föreningar i regionen kan fortsätta med seriespel under förutsättning att de råd och riktlinjer som kommit från Folkhälsomyndigheten, det regionala smittskyddet samt Riksidrottsförbundet efterlevs.

Det är upp till varje förening i aktuella regioner att utifrån lokala förutsättningar se över hur verksamheten ska anpassas till de skärpta råden.

Så länge gäller de skärpta allmänna råden*:


17 november: Uppsala, Skåne
19 november: Stockholm, Västra Götaland, Östergötland
24 november: Halland, Jönköping, Örebro
26 november: Sörmland, Kronoberg
8 december: Kalmar, Norbotten, Västerbotten
10 december: Gotland, Dalarna, Västmanland och Värmland
13 december: Gävleborg, Västernorrland.
*Råden kan förlängas i samtliga fall.

Uppdateringar kommuniceras via volleyboll.se.

Frågor ställs till info@volleyboll.se.

Folkhälsomyndighetens sammanställning över vilka regioner som omfattas av skärpta allmännda råd. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-11-16

Senast uppdaterad: 2020-11-12

Visa fler nyheter

Sponsorer