Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Uppdaterade råd från Folkhälsomyndigheten tillåter seniormatcher

14 juni ändrar Folkhälsomyndigheten sina rekommendationer så att tävlingar med max 50 personer tillåts i alla åldrar. Svenska Volleybollförbundet inväntar ytterligare besked och förtydliganden innan beslut fattas om sommarens nationella tävlingar.

Vid en presskonferens under fredagsmorgonen den 29 maj berättade regeringen och Folkhälsomyndigheten att det från och med 14 juni införs lättnader av de allmänna råd som gäller för idrotten. Det innebär bland annat att matcher, träningsmatcher, tävlingar och cuper tillåts på alla nivåer.

Barn och ungdomar under 18 år har sedan mitten av april fått spela tävlings- och träningsmatcher, medan seniorspelare avråtts från att göra det samma. Dagens besked ger grönt ljus för matchspel även bland vuxna.

Råden om att undvika närkontakt mellan idrottsutövare tas bort, och nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts. Däremot kan andra idrottstävlingar på lägre nivå, som innebär att tävlande och funktionärer behöver resa längre sträckor över landet, bara arrangeras om nuvarande reserestriktioner hävs. Gällande restriktioner Länk till annan webbplats. säger bland annat att nödvändiga resor som motsvarar en till två timmar med bil från hemorten kan genomföras under vissa förutsättningar.

Senast i början av juni kommer Folkhälsomyndigheten kommunicera ut uppdaterade rekommendationer för sommarmånaderna, vilket kommer inkludera information om hur man får resa inom landet. De nya direktiven väntas presenteras onsdagen den 3 juni.

Volleybollförbundets hållning

Svenska Volleybollförbundet konstaterar att längre resor är en förutsättning för nationella tävlingar och inväntar därför kommande besked från Folkhälsomyndigheten innan nya beslut fattas gällande om exempelvis Beachvolley-SM samt rankinggrundande beachvolleytävlingar så som Challengers och Opens kan genomföras som planerat.

- Dagens besked är positivt för de seniorspelare som längtar efter att få börja tävla igen. Vi följer fortsatt utvecklingen noga och arbetar utifrån flera olika scenarion för de nationella tävlingar som är planerade under sommaren, säger Martin Kihlström, förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

Svenska Volleybollförbundet följer Folkhälsomyndighetens råd Länk till annan webbplats.Riksidrottsförbundets rekommendationer Länk till annan webbplats. och regeringens 

förbud av allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

.

Baserat på det, och med utgångspunkt i att gällande myndighetsråd och regeringsbeslut efterföljs samt att riskbedömning görs för varje enskild aktivitet, är Volleybollförbundets hållning att medlemsföreningarna kan:
• fortsätta med träningsverksamhet, företrädesvis utomhus.
• arrangera lokala och regionala utomhustävlingar för barn och ungdomar, som följer rådande reserestriktioner.
Länk till annan webbplats.
• arrangera lokala och regionala utomhustävlingar för vuxna, som följer rådande reserestriktioner Länk till annan webbplats. (gäller från 14 juni).

I tider där många känner oro blir idrotten extra viktig, inte minst för barn och ungdomar. Kompisarna, laget och föreningen skänker trygghet, samtidigt som glädjen som kommer av att röra på sig tillsammans bidrar till en mångsidig och aktiv tillvaro.

Folkhälsomyndigheten har gång på gång slagit fast att det är viktigt ur ett hälsoperspektiv att barn och unga fortsätter att röra på sig.

Svenska Volleybollförbundet uppmuntrar därför att verksamheten fortsätter utifrån varje förenings specifika förutsättningar samt inom ramen för Folkhälsomyndighetens råd och Riksidrottsförbundets rekommendationer. Det måste rimligtvis inte vara genom traditionella volleyboll- och beachvolleyaktiviteter, det viktiga är att lagen och föreningarna gör saker tillsammans.

På den här sidan Länk till annan webbplats. uppdaterar Svenska Volleybollförbundet löpande om hur coronapandemin påverkar verksamheten. Beslutade åtgärder för specifika tävlingar rapporteras på den här sidan. Länk till annan webbplats.

Idrott på elitnivå – Swedish Beach Tour

Folkhälsomyndigheten skriver att ”nödvändiga resor i samband med yrkesutövande av idrott på elitnivå tillåts”. Så länge som inte funktionärer behöver resa längre sträckor och lokala arrangörer lever upp till övriga restriktioner kan alltså spelare som räknas som yrkesutövande tävla i hela Sverige. Därmed möjliggörs för elitspelare att tävla på Swedish Beach Tour. Eftersom även lokala beslut kring arrangemang kan påverka möjligheten att genomföra Swedish Beach Tour som planerat kommer ytterligare information att presenteras så snart som möjligt.  

Länk till annan webbplats.Det här gäller från 14 juni

De sammantagna förbud, allmänna råd, rekommendationer från Sveriges regering och Folkhälsomyndigheten som idrottsrörelsen ska följa från den 14 juni är fortsatt:
• Förbud efter beslut från regeringen att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar för fler än 50 personer.
• Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten som gäller hela det svenska samhället där det gäller att hålla avstånd från varandra.
• Allmänna råd från Folkhälsomyndigheten specifikt för idrottsrörelsen där två av tidigare fem allmänna råd gäller fortsatt efter den 14 juni:

  • Om möjligt vara utomhus
  • Begränsa antal åskådare och undvik trängsel

Rekommendationer från Folkhälsomyndigheten specifikt till idrottsrörelsen vid arrangemang av tävlingar och matcher:
Den som är sjuk, även med milda symtom, ska inte delta i aktiviteter alls, utan stanna hemma till och med två dagar efter tillfrisknande. Insjuknar man under en idrottsaktivitet ska man gå hem direkt.
Genomför en riskbedömning.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Uppmana till att om möjligt byta om hemma före och efter aktiviteter
Dela inte vattenflaskor, munskydd och liknande som kan överföra saliv.*
Ha en god kapacitet för tillfredsställande handhygien, antingen handtvätt med tvål och rinnande vatten eller om det inte går – tillgång till handsprit. Det är särskilt viktigt i toalettområden och på matställen.
Information om allmänna hygienråd (exempelvis affischer)

LÄS MER
Svenska Volleybollförbundets löpande uppdatering
Länk till annan webbplats.
Svenska Volleybollförbundets beslutade åtgärder
Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Folkhälsomyndighetens information om coronaviruset
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Utrikesdepartementets reseinformation
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-05-29

Senast uppdaterad: 2020-05-29

Visa fler nyheter

Sponsorer