Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Snowvolley blir del av SM-veckan 2021

SVT, Riksidrottsförbundet och Borås stad meddelar idag att snowvolley tar plats på programmet under 2021 års upplaga av SM-veckan vinter.

SM-veckan är ett årligen återkommande svenskt multisportarrangemang som anordnas av Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Television (SVT) tillsammans med en eller flera värdstäder. Under arrangemanget samlas massvis av idrotter på samma ort för att kora svenska mästare i respektive sport. Den jättelika idrottsfesten åtnjuter stor uppmärksamhet vart den än kommer och många av tävlingarna livesänds i SVT:s kanaler på TV eller i SVT Play.

2020 års upplaga av vinterversionen av SM-veckan arrangeras i Luleå och Boden 25-31 mars. Nästa år är det Borås som står värdstad för evenemanget, 1-7 februari. RF, SVT och Borås stad går nu ut med nyheten att snowvolley är en av nyheterna på tävlingsprogrammet till nästa år. Snowvolley blir då den första av Svenska Volleybollförbundets tre grenar som tar plats på SM-veckan.

- Vi är glada och stolta över det positiva beskedet, det är en ära att få vara en del av SM-veckan vinter. Känslan är att snowvolley är på frammarsch i Sverige och den här nyheten visar att utvecklingen fortsatt går i rätt riktning. Det är inte utan anledning som SM-veckan har så hög status och vi tror och hoppas att den kan fungera som en språngbräda som får intresset för snowvolley att öka ytterligare, säger Martin Kihlström, nationell förbundschef på Svenska Volleybollförbundet.

När Snowvolley-SM nu blir en del av SM-veckan i Borås kliver lokala volleybollföreningen IK Ymer in som lokalarrangör för mästerskapet.
- Efter att ha följt SM-veckorna sommartid i Borås 2014 och 2017 ska det bli kul att själva få vara en del av arrangemanget. Vi tycker ju att volleyboll är världens roligaste sport oavsett underlag, och arrangeras det SM-vecka ska snowvolleyn vara med, vilket jag tror vi lyckats förmedla till den centrala organisationen. Vi är taggade på att göra ett bra event inför mycket publik och med de bästa spelarna, säger Henrik Klerfors.


Foto: Jakob Birgersson.

En månad till Snowvolley-SM 2020

Den som vill uppleva ett Snowvolley-SM behöver dock inte vänta till 2021. 2020 års upplaga av mästerskapet är nämligen mindre än en månad bort. Lördagen den 22 februari gör tolv lag (sex damlag + sex herrlag) upp om mästartitlarna i Östersund.

- Vi är laddade och ser fram emot att komma tillbaka till Östersund. Vi har ett gott samarbete med både värdstaden och arrangerade KFUM Östersund Volleyboll, som för alltid kommer stå med i volleybollens historieböcker som de första att anordna ett svensk mästerskap i snowvolley, något de gjorde på ett enastående sätt. Snowvolley-SM flyttar nästa år, men vi ser på Östersund som en stark och given arrangör av framtida snowvolleyevent, säger Martin Kihlström.

Premiärupplagan av Snowvolley-SM arrangerades 2019 och var en succé där totalt åtta dam- och herrlag konkurrerade om SM-titlarna. Östersundspubliken flockades nyfiket runt den vintriga arenan för att få en glimt av den för många helt nya sporten. Inför 2020 års upplaga växer mästerskapet, såväl vad gäller arrangemanget som antalet lag, som alltså utökats från fyra till sex per kön. Anmälningsslussarna till mästerskapet står på vid gavel och stänger lördagen den 8 februari. Den som vill delta bör dock anmäla sig snarast, då platserna går åt snabbt. Här kan du läsa mer om hur du anmäler dig och ditt lag! Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Växer lavinartat

Snowvolley växer lavinartat och har på några år utvecklats från en liten avknoppning av beachvolley till en officiell gren antagen av både Europeiska Volleybollförbundet (CEV) och Internationella Volleybollförbundet (FIVB). Idag finns både en världstour samt internationella mästerskap.

2018 och 2019 var viktiga år i svensk snowvolleyhistoria. I mars 2018 deltog Talar Kirkor och Josefine Tivefälth (Göteborg Beachvolley Club) som första svenska lag i en Europatourtävling i snowvolley. Ganska exakt ett år senare, närmare bestämt den 9 mars 2019, avgjordes så den allra första SM-turneringen.

Efter en intensiv speldag, inramad av en fantastisk skådeplats i form av Östersunds vinterpark belägen på Storsjöns is, och med optimala förutsättningar i och med det krispigt kristallklara vintervädret, korades Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig samt Joakim Svedberg, Björn Berg och Philip Franzon till de historiska, första svenska mästarna.

Vilka lag får lyfta SM-pokalen 2020? Den 22 februari får vi svaret!

Vill du anmäla lag? Klicka här! Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.FAKTA: Snowvolley-SM 2020
Datum: 2020-02-22
Plats: Östersund
Arrangör: KFUM Volleyboll Östersund, Svenska Volleybollförbundet
Antal lag: Sex dam, sex herr.


Foto: Jakob Birgersson.

Fler nyheter

Publicerad: 2020-01-23

Senast uppdaterad: 2020-01-23

Visa fler nyheter

Sponsorer