Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: slutspel för våra svenska utlandsproffs!

Rikard Bilger är tillbaka med en ny Utlandskoll och idag bjuds vi på slutspelsläsning om våra blågula utlandsproffs!

Proffs



Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Scandicci avslutade starkt när man i sista grundserieomgången totalt körde över stackars Brescia. Inför 1 000 hemmafans vanns matchen efter tre snabba set där motståndarlaget i set två och tre endast samlade ihop 18 poäng totalt. Vår svenska drottning visade spelglädje och stod för fantastiska 18 poäng på tre set. Detta innebar att Scandicci behöll sin tredjeplats endast två poäng upp till tvåan Novara. Etta kom suveränerna Conegliano som återigen visat sig starkast i längden, hittills. I och med tredjeplatsen väntar nu Casalmaggiore i kvartsfinal i en serie om bäst av tre matcher. Första matchen fick Savino dit de ville. Vinst 1-3 på bortaplan inför ca 3 000 åskådare och man spelade kontrollerat de set man vann och förlorade det klassiska tredjesetet. Savino ser ut att ha brutit formsvackan och Bella stod återigen för en magisk insats med fantastiska 25 poäng. Nästa match spelas på söndag hemma och dessutom har Savino gjort klart med ett nyförvärv såhär i början av slutspelet. Man har värvat den ryska vänsterkanten Tatiana Sergeyevna som har två EM-guld i bagaget samt blev världsmästare i Japan 2010. En minst sagt tung värvning som är precis vad Savino behöver för att stärka upp sin vänsterkant. Såhär beskriver Bella känslan inför slutspelet och nyförvärvet Tatiana:

- Det känns bra, känns som vi är på rätt spår tillbaka efter en liten svacka! Slutspelet kommer vara tufft för alla lag och det gäller verkligen att ta sin chans direkt i matcherna. Allt fokus ligger helt på slutspelet nu och vi har haft någon vecka nu utan dubbelmatcher då det blir mindre belastning och vi kan träna en hel vecka inför varje match nu i kvarten, något som har behövts efter en väldigt intensiv period. Vi vet inte så mycket om nyförvärvet ännu, hon kom idag (måndags) och det enda vi hunnit med är lite teknisk träning. Dock hört mycket bra om henne så det blir spännande att se vad hon kan tillföra laget.

Alexandra Lazic, Nilufer Belediyesi (Bayanlar Voleybol Ligi, Turkiet)
I returen på bortaplan mot Vakifbank i kvartsfinalen hade man inte mycket att hämta. Hemmalaget styrde matchen dit de ville ha den och kammade hem segern efter tre raka set. Förlusten innebar att Vakifbank hade vunnit sex av sex möjliga set i kvartsfinalen och därmed kvalificerat sig för semifinal. För Nilufers del väntar placeringsspel om platserna 5-8 med matchstart ikväll.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
I semifinalen mot Sm’Aesch Pfeffingen fick man det tufft. I första matchen borta mot laget man precis slagit i serien hamnade man i underläge direkt. Trots ledning i början av setet lyckades motståndarna kämpa sig tillbaka och vinna setet med 25-21. Samma siffror besegrades man även med i set nummer två. I tredje setet orkade man inte kämpa emot lika väl och förlorade även detta set. Trots hemmaplan i returen och 400 fans på läktaren kunde man inte streta emot bättre än i semifinal ett. Klar 0-3 förlust och gulddrömmen var spräckt. Nu väntar placeringsspel mot TS Volley Dudingen med start till helgen.

Jacob Link, Tinet Gori Wines Prata di Pordenone (Serie A2, Italien)
Tungt var det för Jacob med lagkamrater i sista omgången av A2 då man gästades av Cantu. Inför 670 åskådare hemma var man inte alls påkopplade i set ett som rann iväg ordentligt. I set två var man med från början men förlorade även detta efter skiljeset. Tredje set hade samma matchbild som set nummer två men i slutet av setet var det gästerna som var starkast. Jacob spelade återigen på vänsterkanten och stod för stabila åtta poäng. För att klara sig kvar i A2 är Pordenone tvungna att vinna tre matchserier, en oerhört tuff uppgift. I första matchserien väntar Livorno för motståndet. I första matchens första set gick Pordenone och motståndarna Livorno en riktig holmgång. Efter över halvtimmen spelad och totalt 66 gjorda poäng stod det 1-0 till hemmalaget, som tyvärr var Livorno. Set två och tre vanns även av hemmalaget. Jacob stod återigen för stabila åtta poäng men nu väntas en rejäl uppryckning inför returen.

Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (Mestaruusliga, Finland)
I den femte och direkt avgörande matchen, på bortaplan, i semifinalserien mot Hämeenlinnan Lentopallokerho förväntades en riktig rysare. Pölkky kämpade emot och slet i första set som efter jämnt spel slutade i vinst för hemmalaget, 25-22, sedan gick luften ur Pölkky. I andra set lyckades man inte plocka ihop till tvåsiffrigt och i tredje set gav man hemmalaget motstånd men inget direkt avgörande hot. Klara 3-0 till Lentopallokerho som välförtjänt kvalificerade sig till final. I matchen kom vår landslagskapten inte till sin rätt men hon lyckades ändå bidra med fyra poäng. Matchserien om tredjepris lyckades man dock dominera motståndarna Oriveden Ponnisus. Först vinst hemma med 3-0 för att sedan avsluta säsongen med en 1-3 vinst borta och bärgat brons. Jonna stod i bronsserien för totalt 14 poäng på två matcher och nu är säsongen över och lite välförtjänt vila på ingång.

Fredric Gustavsson, Lindemans Aalst (Euro Millions Volley League, Belgien)
I Final 6’s tredje omgång gästade man legendariska klubben Maaseik. Maaseik visade även att det sitter i väggarna då man efter tre set hade kammat hem alla tre. För att citera gamla landslagslibron och svenska volleybollfantomen Johan Olsson: ”3-0 är alltid 3-0” så var matchen jämnare är just dessa 3-0. Första set vanns av hemmalaget bekvämt men i andra set blev det fight om setvinsten. Med minsta marginal på ordinarie räkning vann Maaseik andra och i tredje krävdes skiljepoäng över 25. Fredric stod för en magnifik match från sitt håll med fantastiska 20 poäng på tre set. Dock var han alldeles för ensam med poängproduktionen i bortalaget då närmsta efter honom stod för 6 poäng. Chans för revansch skulle dock Lindemans få då man nu i helgen mötte just Maaseik igen, fast denna gången på hemmaplan. Maaseik visade sig vara starkast återigen men först nu efter fyra set. Fredric började matchen men efter hack i maskineriet fick lagets andra högerspiker chansen som han tog. Dock förlust för Lindemans som med två matcher kvar av Final 6 måste vinna den otroligt viktiga matchen mot Roeselare som nu ligger tre poäng för Lindemans. Tilläggas ska göras att Roeselare har utöver Lindemans dessutom Maaseik kvar.

Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (Liga Siatkowki Kobiet, Polen)
Inför ca 2 300 fans hemma kunde inte Energa knyta ihop påsen och ta hem sjundeplatsen i polska ligan. I en match som böljade fram och tillbaka förlorades matchen först efter fem set, ett femte set som man dock var chanslösa i. Rebecka visade dock på styrka och blev poängbäst i hemmalaget tillsammans med högerspikern på 17 poäng vardera. Utfallet blev dock mer glädjande för blågula publiken när man nu i helgen vann den avgörande tredje placeringsmatchen med klara 0-3. Rebecka blev återigen poängbäst, denna gång med 14 poäng men nu är klubbsäsongen definitivt över efter flera månaders slit. Intressant ska det dock bli att se vart vår skånska ska hamna nästa säsong.

Emil Serreau, Spacer’s Toulouse Volley (Ligue A, Frankrike)
Hemma mot Tours gav man sig ordentligt bra utgångsläge att ta alla tre poäng när man spelade upp sig till en 2-0 ledning mot gästerna Tours. Dock ville Tours annorlunda som vände på matchen och vann två tighta set. Även femte set snodde motståndarna åt sig och vann detta med 14-16. Förlust blev det även i helgen då man gästade Nantes och siffrorna skrevs till 3-0. Emil fick i denna match göra ett inhopp i tredje set i sin första säsong i högsta ligan i Frankrike. Med en omgång kvar ligger Toulouse på en elfteplats.                                     

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Finalmotståndare för VaLePa blev till slut fjärdeplacerade Etta. VaLePa med fler vilodagar i bena städade av Etta utan större svårigheter i första finalmatchen med 3-0 där Etta fick som mest 17 poäng i ett set. Erik spelade stabilt och stod för nio poäng för dagen. Returen i söndags borta mot Etta blev jämnade men slutade återigen i vinst för de regerande mästarna. VaLePa som dessutom inte spelar Olli Kunnari, som ännu inte är fullt återställd. I finalseriens andra match var Erik planens gigant med 17 egna poäng, bäst i bortalaget, och hela 42 pass fick han sin väg under matchen. Matchserien är bäst till fyra segrar och VaLePa är på god väg att försvara sin titel. Nästa match spelas ikväll innan det blir en veckas vila.

Tränare

Jannis Kalmazidis, Speedball Chekka (First Division, Libanon)
Direkt efter förlusten mot topplaget Tannourine fick man chans till revansch. Denna tog man med råge, då man tvålade dit gästerna med klara 3-0. I seriens två sista matcher mötte man Zahra i ett dubbelmöte, då ligan fungerar så, hemma och sedan borta. Hemma lyckades man vinna efter fem spelade set och borta vann med förvånansvärt nog med 0-3. Detta innebar att man knep den åtråvärda förstaplatsen i ligan och skulle då få möta ligafyran vilket ironiskt nog blev just Zahra. Semifinalserien är avklarad då Speedball Chekka vann bekvämt över två matcher med först 3-0 hemma och sedan 1-3 borta och finalplatsen var bärgad. I finalen väntar antingen andraplacerade Tannourine eller tredjeplacerade Anwar, detta vet vi efter kvällens tredje avgörande match.

Foto: Robert Boman.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-04-10

Senast uppdaterad: 2019-04-10

Visa fler nyheter

Sponsorer