Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: svensk segrare i serveligan och slutspelstatus för våra svenska utlandsproffs!

Det är återigen dags för Rikard Bilger och en ny upplaga av Utlandskollen! Idag får vi läsa om en svensk segrare i serveligan, slutspelsdrömmar och säsongsslut för våra svenska utlandsproffs.

Proffs:



Isabelle Haak, Savino del Bene Scandicci (Serie A1, Italien)
Sista gruppspelsmatchen i Champions League började på bästa sätt genom att man i första set körde över motståndarna SCC Palmberg Schwerin på bortaplan. Sedan tände tyskorna till och gjorde inte dagen lätt för Scandicci. Trots oförändrad sexa hos Scandicci var matchbilden nu helt annan. Tyskorna tog kommandot i början av varje set och nu körde dem över italienskorna. Klar 3-1 seger till hemmalaget och förlusten hade ingen påverkan på placeringarna i gruppen då både Scandicci var klara etta och Conegliano vann sin match. Bella spelade hela matchen och stod för stabila 20 poäng för dagen. Kvartsfinalerna lottades och för Scandicci föll lotten på turkiska giganterna Fenerbahce Opet Istanbul. Den svenska drottningen stod för en mycket godkänd insats med fantastiska 24 poäng i första mötet på hemmaplan i en fullsatt hall med 1400 åskådare. Matchen slutade dock i förlust efter fyra spelade set där seten såg likartade ut då vinnaren av setet vann det med marginal.  I returen krävdes vinst för Isabelles Scandicci för att europadrömmen skulle leva och tufft skulle det bli då man begav sig till Istanbul en vecka senare. Italienskorna började på bästa sätt och lyckades vinna både första och andra set. Andra set blev otroligt tight men slutade till sist med vinst för Savino med 26-28. Dock kom Fenerbahce tillbaka och vann nästkommande set och även setet efter, alltså 2-2. Tyvärr var detta allt Fenerbahce behövde för att kvalificera sig till semifinal, då man vann första mötet med 1-3, och Scandiccis europaäventyr är över för denna gången. Bella hade en tuff dag mot turkarna, trots sina 16 poäng, och byttes ut inför femte set för att spara på krafterna. Dock ska tilläggas att för en debutsäsong i Champions League är kvartsfinal ett oerhört bra resultat. Det visar tyvärr även på att laget ligger fortfarande en bit efter Novara och Conegliano som båda kvalificerade sig för semifinal.

Detta blev startskottet på en formsvacka för Scandicci som vi ej skådat sedan Bella anlände i Italien.

Först blev det förlust i toppmötet mot Conegliano på bortaplan inför fantastiska 5 350 åskådare. Raka 3-0 i en match motståndarna aldrig släppte in Scandicci i. En oerhört kontrollerad och väl genomförd match från fjolårets ligamästarna som lyckades få kontroll på Isabelle som stod för 10 poäng. Efter detta förlorade man överraskande hemma mot Cuneo med 3-0, sedan lyckades man hitta energi och spelglädje när man vann derbyt mot Bisonte Firenze med 0-3 inför 2 000 åskådare. Nu till helgen var det dock återigen en ytterst märklig 3-0 förlust borta mot 9e placerade Bergamo. Även Bella har haft det tungt från sin högerkant men det är tydligt att hela Scandicci just nu kämpar i motvind. Endast en match återstår av grundserien nästa helg mot Brescia på hemmaplan och just nu ligger man på en tredje plats med endast tre poäng upp till Novara som dock har en match mindre spelad. Busto Arsizio ligger på fjärde plats delat med Monza endast två poäng efter Scandicci. Leder gör suveränerna Conegliano som redan är klara seriemästare.

Alexandra Lazic, Nilufer Belediyesi (Bayanlar Voleybol Ligi, Turkiet)
I kvartsfinalen i Cupen åkte Nilufer på däng med 3-0 inför 3 000 åskådare på bortaplan mot Eczacibasi Vitra vilket innebär att cupäventyret var över för denna gången. I ligan vann man den tuffa bortamatchen mot Halbank efter fem spelade set. Femte set lämnade man ingenting åt slumpen och vann enkelt med 8-15. Alexandra var stor segerorganisatör med näst bäst poäng för dagen och imponerande 20 poäng. Även grundseriens sista match slutade i vinst, denna gången tre poäng då man vann hemma mot Kameroglu med 3-1. Alexandra slutade även denna gången högt upp i poängprotokollet med sina tolv poäng. Med dessa segrar slutade Nilufer på en sjunde plats i grundserien och får då möta tvåan Vakifbank i kvartsfinal. Första matchen har redan spelats och den ägde rum på hemmaplan för Nilufer inför 700 åskådare. Gästerna kom och gjorde det man förväntade av dem, det vill säga vann. Dock fick de kämpa för segern och inte minst i tredje set där setet gick till skiljebollar. Returen sker nu på torsdag.

Johanna Edberg, VC Kanti Schaffhausen (Nationalliga A, Schweiz)
Sista matcherna i grundserien var mot svårast tänkbara motstånd i ligaettan och ligatvåan. Först vann man mot ligatvåan Sm’Aesch Pfeffingen efter en otroligt väl utförd match med 3-0. Bara två dagar senare förlorade man dock mot TS Volley Düdingen med 3-1. Dessvärre kunde inte VC Kanti klättra uppåt i tabellen utan behöll sin tredjeplats där man slutade säsongen. Detta innebar att laget nu skulle ställas mot ligasexan Zesar i kvartsfinal. Kvartsfinalerna spelades förra helgen, lördag och söndag. Under lördagens match vann VC Kanti bekvämt med 3-1 hemma inför 300 åskådare. I returen var inte VC Kanti med alls i första set som förlorades stort. Dock kunde man knipa nästkommande två set och även semifinalplatsen, matchen vanns till slut av VC Kanti med 2-3. Nu väntar ligatvåan Sm’Aesch Pfeffingen, som man nyligen slog i ligan, i en matchserie om tre matcher med start på onsdag.

Jacob Link, Tinet Gori Wines Prata di Pordenone (Serie A2, Italien)
En tuff batalj blev det minst sagt när man gästade Castellana Grotte i ligan. Underläge 2-0 i set i början av matchen och förlust i andra set efter hela 62 spelade bollar. Pordenone ryckte upp sig, spelade kontrollerat och kunde vinna kommande två seten. I femte set tog motståndarna kommandot från början och kunde vinna bekvämt 15-10. Jacob stod för en godkänd insats med sina 15 poäng för dagen. Förlust blev det även i matchen efter, borta mot Bergamo. Inför ca 1 400 åskådare stod vår svenska högerkant för sju poäng i en match man aldrig riktigt var nära att störa motståndarna och det blev en klar 3-0 förlust. Tufft fick även Prata di Pordenon när Gas Sales Piacenza kom på besök. En väldigt jämn match spelad över fyra set strax under två timmar var resultatet när det efter matchen stod 1-3 till Piacenza på resultattavlan. Vårt svenska bidrag spelar kontinuerligt igen efter skadan och stod denna gången återigen för sju poäng. Inför 500 åskådare borta mot Ortona fick Prata di Pordenone det tufft. På ca 70 minuter städade hemmalaget av Pordenone som endast var nära i andra set. Jacob stod återigen för sju poäng, dessutom ska tilläggas att Jacob som vanligtvis spelar på högerkanten har de två senaste matcherna fått spela som vänsterspiker och då även ta emot serve. Endast en match återstår i A2 för Pordenone som just nu ligger på elfte plats av fjorton möjliga utan chans att avancera.

Jonna Wasserfaller, Pölkky Kuusamo (Mestaruusliga, Finland)
Grundseriens sista match slutade i förlust när seriesegrarna LP Viesti kom på besök trots att man rivstartade och vann första set. Dock visade Viesti varför man slutade på första plats genom att vinna kommande tre set, varav tredje med förkrossande 7-25. Pölkky Kuusamo slutar på en hedrande fjärdeplats, nio poäng upp till bronspengen. Efter 24 spelade matcher, 89 set, slutade Jonna på första plats i serveligan med makalösa 70 servess, hela 18 ess före tvåan, imponerande! I och med fjärdeplatsen fick Pölkky möta femteplacerade LP Vampula i kvartfinalspel, i bäst av fem matcher. Matchserien skulle bli oerhört präglad av vilket lag som spelade hemma. I samtliga av dessa fem matcher lagen emellan vann hemmalaget, till fördel för Pölkky som knep den viktiga, och avgörande, fjärdeplatsen.  Femte, och direkt avgörande, skulle visa sig bli ett nervpiller till match. Pölkky tog initiativ direkt från start och gick upp i 2-0 ledning. Vampula ville dock inte att säsongen skulle vara över och kämpade sig tillbaka till två lika. Men som vi redan vet gick Pölkky segrande ut ur striden efter vinst i femte set med 15-11. Jonna har under kvartsfinalserien spelat fantastiskt bra med totalt 54 gjorda poäng varav hela 21 av dessa från servelinjen. Nästa motståndare, nu i semifinalen, blev tvåan Hämeenlinnan Lentopallokerho. Första matchen, borta, blev lite av en skräll när Pölkky tog kommandot direkt från start och gick upp i en 0-2 ledning, tappade sedan till 2-2 men lyckades samla ihop krafterna och vinna det oerhört viktiga femte setet. Vår landslagskapten stod för en stabil insats med totalt tio poäng. I seriens andra match, även denna på bortaplan, vände Hämeenlinnan på steken och knep segern efter fyra spelade set. I finska ligan spelar man dubbelmöten och i söndags var det dags för match nr tre, nu på hemmaplan. De 500 hemmafansen såg Pölkky vinna set ett och två, för att sedan förlora set tre och fyra. Det skulle nu återigen bli ett spännande och avgörande femte set. Glädjande nog för vår del drog hemmalaget det längsta strået hänförda av Jonna som gjorde en makalös match med hela 18 poäng från sin centerposition, 5 servess, 5 anfallspoäng och mäktiga 8 blockpoäng. Detta innebar att Pölkky hade chans att avgöra semifinalserien hemma nu i måndags. Dock kunde Hämeenlinnan återigen svara på förlusten och resa sig. Siffrorna skrevs till 1-3 och nu kommer allt att avgöras i den femte och sista semifinalen som spelas på bortaplan nu på torsdag. Såhär säger Jonna om den måndagens match och den stundande avgörande matchen:

- Ny match på torsdag och då är det allt eller inget. Även fast vi förlorar idag så spelar vi stundtals väldigt bra. Det är trots allt ett bra lag på andra sidan och så fort vi slappnar av lite grann tar dom fördel utav det, vilket vi inte har råd med, men vi har inte gett upp än!

Fredric Gustavsson, Lindemans Aalst (Euro Millions Volley League, Belgien)
Dubbelmötet mot Genk i Play-in’et I belgiska ligan skulle visa sig bli en mumsbit för Lindemaans Aalst. I första matchen på bortaplan vann Lindemans en jämn match, men ändå att man hade full kontroll, med 0-3. Returen hemma gick smärtfritt och lättare än första mötet, även denna match slutade med 3-0. Detta innebar att Lindemans kvalificerat sig för Final 4. I Final 4 möter man de övriga tre lagen två gånger, en hemma och en borta, där sedan segraren och tvåan får göra upp om guldet i en final. Utöver Lindemans har Maaseik, Roeselare samt Menen kvalificerat till Final 4. I första matchen, hemma mot Roeselare, tog man en tung och viktig seger. Fredric som rehabat ömma knän kom in från bänken i tredje set och avslutade matchen åt Lindemans i fjärde set. Seger och viktiga tre poäng att ta med sig. Fredric stod för tio poäng i sitt inhopp. I helgens match förlorade man oväntat mot Menen på bortaplan efter en svängig femsetare. Lindemans hade dock chans att avgöra efter att ha haft ledningen med 1-2 i set men sedan tappat och till sist förlorat med svidande 18-16 i femte set. Fegge startade och spelade hela matchen igenom och stod för fullt godkända 20 poäng. Efter två matcher leder dock Aalst gruppen på delad plats med Maaseik på fyra poäng.

Rebecka Lazic, Energa MKS Kalisz (Liga Siatkowki Kobiet, Polen)
Vinst blev det hemma mot Enea PTPS Pila i en oerhört jämn match som dock tog slut efter fyra set. Energa förlorade första set med minsta möjliga marginal, vann sedan andra och tredje, fast denna gången marginalen på sin sida. I fjärde set vann man mer bekvämt med 25-20 inför 2 100 hemmafans. I grundseriens sista match kom Lodz på besök och man hade ypperligt läge att ta med sig segern. Två noll hade man efter två spelade set men det visade sig att Lodz ville annat. Set tre var det inget att orda om, klar seger Lodz. Fjärde set vann Lodz med mindre marginal och i femte set kunde gästerna defilera in i mål, 9-15. Rebecka stod för en fin insats med tretton gjorda poäng. Efter 22 spelade matcher slutade Energa på åttonde plats av tolv möjliga i ligan vilket innebar att man missade slutspel då endast topp sex går dit. Istället får man möta sjundeplacerade Radomka Radom i en matchserie om tre om vem som kommer sjua i ligan. Första matchen vanns av Energa efter 2,5 timmes kämpande inför fullsatt bortaarena med 1 600 åskådare. Matchen gick självfallet till fem set där Energa gick segrande ur kampen och vår landslagsspelare stod för stabila tolv poäng. Nästa match spelas nu på lördag. Såhär beskriver Rebecka säsongen i Polen:

- Vi började jättedåligt. I början fick jag inte lira min position, tränaren fungerade inte ihop med laget. Men sen vi fick en ny tränare i januari och jag gick över till mottagare har det gått bra för oss! Vi har vunnit alla matcher som va räknade att vinna, förutom en, och vi lyckades skrälla till 5 settare mot 2 av topp 3-lagen. Så vi fick in poäng där också. Jag är nöjd med vår vändning från 12e plats till 7a. Hade förändringarna skett tidigare hade vi varit i slutspel nu det är jag säker på.

Emil Serreau, Spacer’s Toulouse Volley (Ligue A, Frankrike)
Toulouse har haft det tufft I ligan senaste tiden, först förlust mot Chaumont borta med 3-0. Lättare blev det inte hemma när Poitiers kom på besök och tog med sig alla tre poängen. Nu i helgen lyckades laget knipa ett set mot Sete, dock inga poäng. Med tre matcher kvar i ligan ligger Toulouse näst sist, på en elfteplats, dock endast tre poäng upp till Narbonne.

Erik Sundberg, VaLePa (Mestaruusliiga, Finland)
Säsongens tre sista matcher slutade i två vinster och en förlust. Först vann man borta mot Kokkolan Tiikerti efter att ha hämtat upp ett 2-0 underläge. Sedan förlorade en svängig femsetare hemma mot Savo Volley. I grundseriens sista match städade man av Vantaa Ducks utan större svårigheter. Dock har det hårda matchandet senaste säsongerna och framförallt denna tagit ut sin rätt genom skador hos nyckelspelare. Vilket även visade sig i tabellen, där vi endast finner VaLePa på en andraplats, en poäng efter Hurrikaani Loimaa, en ytterst ovanlig syn att se. I och med andraplatsen fick laget möta sjundeplacerade Kokkolan Tiikerit i kvartsfinal om fem matcher. En kvartsfinalserie som började på sämsta sätt, förlust hemma. Tiikerit kom på besök och manövrerade ut VaLePa och snodde med sig första vinsten. Dock skärpe VaLePa till sig och lyckades hitta energin att vända på matchserien. Nästkommande tre matcherna vanns alla av VaLePa men hela två av dessa gick till fem set. Erik har under matchserien blandat och gett när det gäller prestationer, då han även dras med ett ömmande knä, men avslutade på topp när han i sista avgörande matchen var stor bidragsfaktor till vinsten med sina 15 poäng. I semifinalen väntade tredjeplacerade Savo Volley och VaLePa tog initiativ direkt. Efter de tre första matcherna hade VaLePa vunnit nio set, Savo noll. En fantastisk början på semifinalserien som spelas i bäst av sju matcher. I lördagens match gjorde Savo en kraftansamling och vann hemma med 3-1. Erik har återigen hittat formen och snittar ca 12 poäng per match i semifinalen. I måndags avgjorde VaLePa på hemmaplan då man tvålade dit Savo Volley med 3-0 och stor segerdirigent var högerspikern Urpo Sivula som ensam gjorde magiska 26 poäng på 3 set. Detta innebär nu att VaLePa kvalificerat sig till final återigen som den finska gigant man är. Vem som väntar i finalen återstår att se men störst chanser har trean Etta Oulu som leder med 3-2 i matcher mot ettan Hurrikaani Loimaa. Första finalen spelas nästa lördag.

Viktor Lindberg, Raision Loimu (Mestaruusliiga, Finland)
Säsongens två sista grundseriematcher slutade i förlust för Raision Loimu. Först mot Team Lakkapää borta efter en fantastiskt svängig och jämn femsetare. Sedan borta mot Etta Oulu med 3-1. Raision Loimu slutade i och med etta på en femte plats i serien och i kvartsfinalen i bäst av fem matcher väntade Etta Oulu. Raision började på bästa sätt genom vinst borta mot Etta i första omgången. Viktor visade stor spelglädje och var nästbästa poängplockare i hemmalaget för dagen med sina 16 poäng. Dagen efter väntade returen och nu stod vår landslagskapten för ännu mer poäng, nämligen 17 egna poäng, 3 block, 3 servess och 11 anfallspoäng. Dock hjälpte detta inte laget som förlorade med 3-1. Etta Oulu fortsatte mala på och tog även vinsten i första hemmamatchen för Loimu med samma siffror. Viktor kämpade emot så gott han kunde dock och var överlägset bäst poängplockare i hemmalaget med sina 17 poäng. I sista hemmamatchen i kvartsfinalserien för Raision var de piskade att vinna för att säsongen skulle fortsätta. Viktor stod återigen för en mycket väl godkänd insats med sina 14 poäng men tyvärr tog säsongen slut för den här gången. Etta Oulu blev för svåra då de även vann denna matchen med 1-3 och hela kvartsfinalserien. Såhär säger Viktor om sitt första proffsår och framtiden:

 

- Det gick väl skapligt skulle jag säga. Lite segt att åka i kvarten, men ETTA spelade bra och vi var för ojämna. Vi hade ju en del byten i laget och skador. Så blev lite tufft att hålla ihop laget. Personligen gick det väl ganska bra får jag väl säga. Vill alltid spela bättre, men helt klart godkänd säsong. Framtiden vet jag faktiskt inget om än så länge! Återstår att se.

Tränare:

Anders Kristiansson, Toyoda Gosei Trefuerza (V League, Japan)
Toyoda Gosei hamnade på tredje plats i ligan vilket innebär att laget kvalificerade sig till Final 6. I Final 6 möter man alla lagen en gång där topp 3 går vidare. I första mötet mot jättarna Panasonic Panthers var laget chanslösa och fick inte över 20 ett enda set. I seriens andra match lyckades man vinna mot Suntory Sunbirds efter fem spelade set. Sedan radade dock segrarna upp sig en efter en. Först med 1-3 mot Osaka Blazers Sakai och sedan en svidande 2-3 förlust mot Toray Arrows. I sista matchen förlorade man med 1-3 mot JT Thunders vilket innebär att tävlandet i V League är över för denna gången då man till slut hamnade på femte plats i Final 6. Detta var även slutet på en era då giganten Igor Omrcen tackar för sig efter flera fantastiska år i Japan och Toyoda Gosei. Detta innebär nu att Toyoda och Anders får se sig om efter ett nytt proffs att luta sig mot i framtiden.

Jannis Kalmazidis, Speedball Chekka (First Division, Libanon)
Med högt tempo har Speedball Chekka betat av matcherna i den libanesiska ligan. Ytterligare sju matcher har hunnits med och idel segrar bortsett när man i fredags åkte och besökte Tannourine. Motståndarna som tillsammans med Speedball utmärkt sig från de övriga lagen i ligan då de dragit ifrån. Matchen skulle visa sig bli en otroligt tuff batalj som man till slut förlorade efter fem spelade set. Endast tre matcher kvarstår av grundserien och man har redan chans på revansch då man i nästa omgång möter just Tannourine igen. I ligan ligger man på en andra plats endast fyra poäng efter serieledarna Tannourine.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-03-26

Senast uppdaterad: 2019-03-26

Visa fler nyheter

Sponsorer