Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Snowvolley-SM och de allra första mästarna

Efter lördagens mästerskap i Östersund har vi för första gången svenska mästare i snowvolley. Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig var först ut att vinna. Joakim Svedberg, Björn Berg och Philip Franzon vann sedan guldet på herrsidan.

Under lördagen spelades det allra första svenska mästerskapet i snowvolley från Östersund. Mästerskapet inleddes 9:30 med en av damernas semifinal. Talar Kirkor, Elisa Niderhaus, Nina Grawender mötte Emmy Sjöström, Johanna Wikberg, Felicia Granberg. Göteborgslaget vann i två raka set (16-14, 15-10) vilket betydde finalspel för deras del. Emmy Sjöström, Johanna Wikberg, Felicia Granberg fick istället ladda om för bronsmatchen.

I den andra semifinalen var det Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig mot Emelie Hjelte, Emma Sehlstedt och Alice Arnberg. Tvillingarna Thurin tillsammans med Hanna Hellvig imponerade även de och besegrade Umeågänget i två raka (15-8, 15-4). Därmed blev det två Umeålag mot varandra i bronsmatchen medan damfinalen blev en kamp mellan Stockholm och Göteborg.

De fyra lagen fick ladda om och värma sig från de dryga tio minusgrader Östersund bjöd på innan bronsbataljen spelades 12:30. Det var alltså Umeå mot Umeå i bronsmatchen och det var Emmy Sjöström, Johanna Wikberg och Felicia Granberg som lyckades vända semiförlusten till två raka vunna set (15-7, 15-6) vilket resulterade i bronsmedalj.

14:00 var det istället dags för final och där var det alltså Göteborg, med Talar Kirkor, Elisa Niderhaus och Nina Grawender, mot Stockholm, och Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig. Östersundspubliken bjöds på böljande spel och två lag som imponerade på snön. Trots jämnt spel skulle även denna match vara klar efter två set och då var det till fördel för Stockholmslaget som vann med 16-14 och 15-9. Därmed blev Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig historiska som de första SM-vinnarna i snowvolley någonsin.

 

På herrsidan inleddes även där semifinalerna på morgonen och det var Joakim Svedberg, Björn Berg, och Philip Franzon mot Bismilalh Zahedi, Wasil Karimi, Sharif Jafari och Sharif Besharat. På snön blev det till slut fördel för Umeålaget, med tvåfaldiga olympiern Björn Berg i spetsen, som vann i två raka set (15-4, 15-8).

Den andra semifinalen bjöd på spel mellan Simon Bager, Joel Larsson, Karl Larsson och Eivind Stenström mot Erik Liljestrand, Elias Bergström och Mikael Sernheim. Det sistnämnda laget var även de från Umeå men med Östersundsonen Mikael Sernheim på lån. Östersundspelaren och hans lag applåderades fram till vinst i semifinalen med två raka set (11-15, 13-15). Alltså skulle vi få se ytterligare ett finalspel med två Umeålag men denna gång skulle de göra upp om de ädlaste medaljerna.

Bronsmatchen bjöd på tre set och spännande spel. Efter att ha förlorat det första setet var det till slut Bismilalh Zahedi, Wasil Karimi, Sharif Jafari och Sharif Besharat som kom igen och knep två raka vilket betydde att de fick trä bronsmedaljerna över halsen.

Inför finalen berättade Erik Liljestrand, Elias Bergström och Mikael Sernheim hur de skulle försöka skrälla mot det mer etablerade Umeålaget på andra sidan nätet och i finalens första set såg det länge ut att gå vägen. Det var ett tight set där det skrällsugna Umeålaget startade starkt men det mer rutinerade Umeålaget lyckades vända setet och vinna med 16-14. Trots bra spel från båda lagen i det andra setet så lyckades det favorittippade Umeålaget vinna även det, med 15-9, vilket innebar att de blev de allra första svenska mästarna i snowvolley på herrsidan.


Björn Berg hade innan finalen lovat att de skulle fira med isbad om de vann SM-guldet men efter att ha letat efter en lämplig plats att hoppa i Storsjön fick de nöja sig med att kasta sig i snön. Länk till annan webbplats.

Därmed var det historiska snowvolleymästerskapet över för denna gång och Kristina Thurin, Susanna Thurin och Hanna Hellvig samt Joakim Svedberg, Björn Berg och Philip Franzon som kan numera titulera sig som de allra första svenska mästarna i snowvolley.

 Mer info om Snowvolley hittar ni här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-03-09

Senast uppdaterad: 2019-03-09

Visa fler nyheter

Sponsorer