Hoppa till sidans innehåll
Foto: ROBERT BOMAN

Vinst mot Vitryssland 3-2

16 MAJ 2015 00:20
Sverige vinner första matchen av tre mot Vitryssland med 3-2 i set i Idrottshuset i Lund, framför en entusiastisk publik. Bra servemottagning och många bidragande spelare bäddar för vinsten. Matcherna fortsätter lördag kl 19.00 och söndag kl 14.00.
  • Skapad: 16 MAJ 2015 00:20

Svenska herrlandslaget befinner sig sedan mer än en vecka i studentstaden Lund för att i dagarna tre matcha mot Vitryssland inför de avgörande EM-kval matcherna i Tallinn den 24 maj och Halmstad den 31 maj. Vitryssland är ett kvalitativt motstånd som på många sätt liknar Estland och som redan har kvalificerat sig till EM-slutspelet i oktober i Italien/Bulgarien.

Tufft motstånd och bra spel

Efter tre komfortabla vinster mot Norge så var det nu upp till bevis för de svenska herrarna mot ett betydligt tuffare motstånd. Ett laddat Sverige började mycket bra med precis servemottagning som gav passare Dardan Lushtaku möjligheten att fördela bollar efter behag i anfallet, vilket gav effekt och ledning inledningsvis. Vitryssland hittar sakta men säkert sitt spel mycket tack vare kantspelaren Andrei Radziuk, Vitrysslands för dagen bäste spelare. Trots svensk ledning 23-21 så kniper Vitryssland snöpligt det första setet. 

Det andra setet börjar med underläge efter ett antal egna misstag. Från underläge 3-8 börjar dock återhämtningen till 7-8 och efter att lagen byter sideout fram till den andra tekniska timeouten så rycker Sverige ifrån 22-17 och 24-19 innan det andra setet kan bärgas med 25-21.

Det tredje setet börjar, som det andra, med egna misstag och vitrysk ledning. Vitryssland håller dock undan hela vägen och vinner setet 25-21 efter ledning från början till slut.

I det fjärde setet är rollerna plötsligen ombytta då Sverige börjar bra och tar en ledning som man lyckas hålla hela vägen till vinst i ett sett där Marcus Nillsson blir mer och mer framträdande. Inför setet har Jens ersatt brodern Carl Ahremark och Viktor Lindberg bytts in istället för Erik Sundberg.

Smakstart i femte set

Det femte och avgörande setet bjuder på en smakstart med Dardan på servepositionen. Ledningen fortsätter utökas från 4-1 till 7-1 till 12-2 och 14-4 under en period när allt funkar på den svenska sidan medan vitryssarna har det svårt och det blir frustrerat. Så pass att den vitryska coachen tvingas bort från bänken. Vitryssland putsar till siffrorna i slutet men det oundvikliga slutet inträffar vid 15 – 9 och Sverige tar därmed en fin skalp i den första matchen av tre mot Vitryssland i Lunds Idrottshall i en maratonmatch på över 2 timmar och 5 set.
Den svenska servemottagningen är på en hög nivå genom hela matchen. Linus Tholse gör en stark insats i både anfall och servemottagning, Jens Ahremark kommer in och har en imponerande anfallseffektivitet medan Dardan Lushtaku utsågs till matchens lirare och Marcus Nilsson blir poängbäst i Sverige med 18 poäng.

Kommande matcher:

Lördag 16 maj
Sverige – Vitryssland 19.00 Idrottshallen Lund
Söndag 17 maj
Sverige – Vitryssland 14.00 Idrottshallen Lund

Skribent: Hannes Brinkborg

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje

HUVUDSPONSOR

halmstad

MATCHSPONSOR

easytryck

SOCIALA MEDIER

facebook_ramlinje

VI STÖDER:

volleybollmotcancer

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info