Hoppa till sidans innehåll

VOLLEY 2000 ÄR.....


…volleybollsportens tävlingsspel för unga utövare. Det är ett lagspel utan kroppskontakter där bollen får studsa i golvet. Laget har totalt tre beröringar och en studs på sig att spela bollen över nät och in på motståndarens planhalva. På banan är det fyra spelare per lag där alla spelare får tillfälle att serva, spela försvar, ta emot servar, passa och smasha genom att laget roterar när serven vunnits tillbaka. Består laget av fler spelare, genomför man byten genom att alla i laget roterar. Roteringen för med sig det unika att alla deltar lika mycket och att Volley 2000 är en sport utan bänknötare. Volley 2000 är sporten där spelarna tidigt utvecklar en naturlig respekt och förståelse för domaren genom att själva döma matcher på turneringar.

Spelet…

…sätts igång med serve, vilket görs av lagets baklinjespelare. När bollen kommer över nätet är det dags för servemottagning följt av passning och till sist det roligaste momentet, spike. Studsen kan, men måste inte användas. Lagen väljer när det bästa tillfället uppenbarar sig. Enda kravet är att mottagningen av serve utförts innan bollen studsar i golvet.

Fördelarna är:

 • få spelare på planen, ger mer aktivitet och att spelarna får röra bollen ofta
 • studsen ger spelarna mer tid och att bollarna går fler gånger över nätet
 • de långa bollduellerna gör att man kämpar och har roligt tillsammans
 • samarbete lönar sig, då det är svårt att vinna bollen genom att spela den direkt över till motståndarens sida
 • spike är det bästa sättet att vinna bollen
 • ingen kroppskontakt, vilket minskar skade- och konfliktriskerna
 • ett bra urval av bollar med olika vikt för olika åldrar
 • låg näthöjd, vilket gör det lätt att spika
 • man kan spela mixat
 • många aktiveras samtidigt då hallarna nyttjas optimalt via tvärplansspel
 • inga bänknötare eftersom alla i laget roterar

Studs…

…är kännetecknet nummer ett för Volley 2000. Tack vare studsen hinner spelarna rädda många svåra bollar och mer tid ges för att komma till det roligaste, att anfalla med smash. Eftersom bollen går många gånger över nätet blir spelet väldigt roligt och spännande. När bollduellen är igång väljer spelarna om eller när de ska nyttja studsen. Undantaget är servemottagningen som ska ske innan bollen får studsa. Efter mottagningen av serven är det vanligast att studsen används innan passningen, medan det oftast är bäst att använda studsen direkt om motståndarna smashat bollen. Den taktiske spelaren väljer dock utifrån förutsättningarna ute på planen och sparar studsen till när den verkligen behövs.

…är en tillgång som kan utnyttjas för att bygga upp det egna spelet. Spel utan studs blir snabbare och gör det svårare för motståndarna att hinna med.

…gör att bollen är spelbar även utanför spelplanen om en medspelare berört bollen innan den

Uppdaterad: 06 SEP 2013 08:52 Skribent: Camilla Park

UTBILDNINGSKALENDER

Utbildningskalendern

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


Postadress:
Sydsvenska Volleybollförbundet
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sydsvenskavbf@volley...

Se all info