Hoppa till sidans innehåll

Att sätta igång med kidsvolley - erfarenheter och tips


Emma Snelder, kidsvolleyledare i VK Westan berättar hur hon startade med verksamheten och ger sina tips och erfarenheter till föreningar som funderar att starta eller redan är igång med kidsvolleyverksamhet:

Om starten

"Jag hörde talas om kidsvolley via en gammal lagkompis när vi spelade beach då hon själv var tränare för barn. Jag läste mer om det på SVBF:s hemsida och kände att det här är ju det vi väntat på i alla år! Äntligen finns det en möjlighet för barn att lära sig volleyboll, men det verkade vara på alldeles lagom svår nivå.

Så jag åkte på kurs i Falköping med en väldigt inspirerande dansk. Åkte hem på tåget med en kidsvolleyboll, min lille i vagnen och massa idéer. Efter att själv ha spelat volleyboll i många år kändes det som man behövde ha en klubb med sig så jag kontaktade den klubb som låg närmast till, VK Westan. De var väldigt positiva till alla försöka att komma igång med verksamhet för barn. Så jag hittade en gympasal att boka, tog med mig mina två döttrar, då 6 och 8 år gamla. De tog med sig nya kompisar väldigt ofta, och till alla barn som kom sa jag att de gärna fick ta med sig någon mer kompis att testa.

Första året var väldigt mycket pröva sig fram för mig. Jag lärde mig ofantligt mycket. Dels i träningsupplägg, men framför allt i organisationen runtomkring. Andra året var det mer strukturerat. Vi var en grupp på ca 15 barn som var mer konstant. Det hände att kompisar kom med, men det ändrade jag efter ett halvår till så att det var vissa träningar som var öppna för att pröva på. Även om barnen snabbt lär är det inte roligt om man introducerar någon ny varje träning. Inför tredje året var jag ute på skolor vilket gav 20 nya barn. Nu har vi två grupper, totalt drygt 30 barn och två hjälptränare.

När jag pratat med andra klubbar verkar det nästan alltid vara samma situation: det är en förälder som spelat mycket volleyboll själv och verkligen gillar sporten. Har ofta själva barn i denna åldern och ser att det kanske kan vara kul. Och så drar man igång det."

Förening bakom

"Det är en viktig skillnad om det finns en klubb bakom som har etablerad ungdomsverksamhet eller om man startar upp verksamheten själv. Det är viktigt att det finns riktlinjer gällande allt möjligt, dvs hur förhåller vi oss till gruppindelning, toppar vi lag, hur fördelar vi uppgifter, vad förväntas du som förälder bidra med, vad ingår i tränarnas roll, värdegrund osv."

 

kidsvolley_2 small

Träningsupplägg

* Jag fick väldigt många bra idéer i materialet från kursen. Grunden som jag hela tiden gick tillbaka till var: högt tempo, mycket bollberöring, byta övningar ofta, se till att vi hade roligt, dvs lekar och lite bus och väldigt, väldigt, väldigt många hejarop. Framför allt vad gäller lekar har jag testat många som inte blivit särskilt lyckade, framför allt för att jag helst ville ha boll-lek.

* Mycket fokus på att stärka barnens självkänsla. Volleyboll är svårt, det gör ont på armarna. Kidsvolley är lätt att lära, man kan snabbt bidra till att stärka barnens självförtroende och få dem att känna att det kan!

* Mycket fokus på samarbete. Kidsvolley skiljer sig från andra lagsporter i att det viktigaste inte är att vinna. På turneringar är alla vinnare. Matcher kan avslutas med sten, sax, påse. Vi kommer tillbaka till det.

Hur rekrytera nya barn?

"Första året växte vi genom mina barns kompisar och deras skola där jag själv berättade för många barn och bjöd in. Jag hängde upp lappar på skolor och mataffärer och annat, men jag tror inte det gav särskilt mycket. Det som däremot var väldigt framgångsrikt var att besöka skolklasser och vara med på deras gympalektioner. Lätt som en plätt att köra och introducera kidsvolley på 40 minuter. Först egen lek med boll, sedan kasta två och två och gå igenom de tre kasten. Sedan köra match en stund på slutet. Alla skolor jag har haft kontakt med var mycket positiva till att man kommer dit och visar.

En annan tanke jag har, efter att ha fått frågor av föräldrar om kidsvolleyläger på sommaren, är att man kan ordna en eller ett par halv eller heldagar när man introducerar kidsvolley och gör annat roligt för alla som vill pröva på. Det är lätt att hitta lediga hallar på sommaren och barn har ibland tid när de vill pröva nytt. På kommunens hemsida kanske man då kan få med den informationen och på så sätt nå ut till många barn som får pröva.

Det verkar som barnen behöver spela kidsvolley för att fatta hur kul det är. Att bara höra talas om det räcker inte. Verksamhet som Knatteskutt som finns över hela landet är en annan bra möjlighet att visa upp sig som klubb och sport."

kidsvolley3_small

Tävling och läger

"Konkurrensen med andra sporter är STOR. Det är lätt att få barn att gilla kidsvolley, men hur får man dem att välja sporten? Det är viktigt med arrangemang utanför träningarna som turneringar och läger. Barn gillar att spela matcher och träffa andra.

* Sök kontakt med andra klubbar och se om det finns möjlighet till utbyte. Kanske kan man delta på en annan klubbs träning en gång. Roligt för barnen att träffa andra och pröva nytt.
* Försök arrangera eller delta i en turnering per termin. Det ger barnen en väldig kick att få möta andra, se att sporten faktiskt finns på andra ställen, spela matcher, få medalj.
* Ordna läger? Det går att göra ganska enkelt och är väldigt uppskattat av barnen. Kanske är det en idé att för de lite äldre barnen 9-10 år ordna gemensamt läger eller turnering med en övernattning om man är flera klubbar i en geografisk närhet?
* Synas i lokal media. Jag lägger mycket tid på att ringa tidningar och radio och skicka info om vad vi gör. Göteborgs-Posten tog över ett år..."

Utrustning

"Man behöver inte mycket utrustning för att köra igång. Bollar behövs, och jag hade det där bandet som spändes upp i en gympasal. Det räcker faktiskt. Det finns kidsvolleystolpar och nät att köpa, men det fungerar med vanliga volleybollstolpar och badmintonnät. Vi har fått hjälp av kommunen med förhöjningar av badmintonstolpar då volleybollstolparna inte matchade hålen för badmintonstolpar. Hör med kommunen hur de kan hjälpa er. Men för att köra på en gympalektion eller träning räcker egentligen bollar och bandet."

Så varför har vi lyckats?

- genom stort engagemang från tränare
- se varje barn! mycket spelglädje! mycket lagkänsla!
- hela tiden satsa och tänka på nyrekrytering
- se hur andra sporter konkurrerar och vad de erbjuder
- en klubb som stöttade och gjorde det möjligt att ordna turneringar
- tränare som verkligen gillar volleyboll och brinner man för det sprider sig engagemanget till barnen

 

Emma Snelder, kidsvolleyledare i Volleybollklubben Westan

Fotograf: Karin Anding

kidsvolley5_small

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:29 Skribent: Sofia Dahlström

UTBILDNINGSKALENDER

Utbildningskalendern

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje


Postadress:
Sydsvenska Volleybollförbundet
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sydsvenskavbf@volley...

Se all info