Hoppa till sidans innehåll

En lägre kidslicens lockar FLER!

22 MAR 2012 14:31
Vi hoppas och tror att årsmötet på lördag väljer att stödja vår motion om en lägre licensavgift för barn. Eftersom mötet ligger ca 90-110 mil bort för de nordsvenska föreningarna och dessutom har tidsmässigt väldigt kluriga reseförbindelser så SYNS inte många av våra föreningar där men vi hoppas på att vi TILLSAMMANS med er kan ta ett litet men för oss viktigt steg för att göra svensk volleyboll ännu BÄTTRE.
  • Skapad: 22 MAR 2012 14:31

Norsjö VK, Vännäs VK och Nordsvenska VBF har TILLSAMMANS lämnat in en motion till svenska volleybollförbundets årsmöte om en lägre licensavgift för barn i kidsvolleyåldern d.v.s. yngre än 10 år. Till vår förvåning föreslår den nyligen valda förbundsstyrelsen årsmötet avslag i sitt yttrande till motionen.

 

Våra kommentarer till förbundsstyrelsens yttrande

”Förbundsstyrelsen anser att det finns stora värden i att alla licenser har samma pris.

Vilka ”stora” värden finns det för medlemsföreningarna att betala lika mycket i licensavgift för en 8-åring som för en elitseriespelare? Vilka kostnader axlar egentligen det svenska volleybollförbundet för en 6-9-åring som tränar en timme i veckan och spelar högst 4-5 av föreningarnas lokalt arrangerade turneringar om året? Vi anser att försäkringsdelen i licensavgiften (ca 50 kronor) är rimlig att betala för barnen.

 

”Det underlättar mycket för föreningarna att förvirringen som fanns tidigare med anledning av olika priser försvunnit”.  

En enda licens men med en lägre avgift för de allra yngsta påverkar varken administration eller förståelse.  En spelares ålder anges alltid vid licensiering. Ett införande av åldersdifferentierad avgift kräver endast några knapptryckningar i SVBF:s faktureringssystem och märks aldrig av ute hos föreningarna annat än i kassan. Vi tror att en effekt av en avgiftssänkning för de yngsta gör att antalet licenser snabbare blir FLER vilket gör att svensk volleyboll SYNS BÄTTRE i jämförelse med andra idrottsförbund.  Just licensstatistik förs ofta fram av SVBF som tungt vägande vid Riksidrottförbundets (RF) medelsfördelning till det Svenska volleybollförbundet.  Vi undrar vad som egentligen på sikt ger ett större klirr i kassan om det nu är det förbundsstyrelsen mest eftersträvar.  En snabb ökning av licensstatistiken eller ett tjurigt fasthållande vid en oförståeligt hög avgift för föreningarnas barnverksamhet?

 

”Att fler ska spela beachvolley och volleyboll är det viktigaste området i Svenska Volleybollförbundets verksamhetsinriktning. Förbundsstyrelsen tror att ökningen av antalet spelare beror på andra faktorer än ett lägre licenspris i en viss ålder. Förbundsstyrelsen tror att faktumet att licensen är gratis på hösten för spelare som inte tidigare haft en licens är positivt för rekryteringen av nya spelare. ”

Att förbundsstyrelsen ”tror” att avgiftsnivån inte har någon betydelse är häpnadsväckande och på gränsen till nedlåtande då seriöst kidsvolleysatsande medlemsföreningar och förbund bekräftat och drivit frågan hårt i flera år inte minst på årsmötet 2010. Kostnaden har betydelse i vår verksamhet. Varför skulle vi annars ägna ideell tid åt frågan genom att lägga en motion? För exempelvis Vännäs VK/Norsjö VBK är skillnaden mellan att licensiera våra, per förening, dryga 50-talet barn med nuvarande avgift och att inte göra det alls ca 8 000kr/år (motsvarar 5-10 % av Vännäs VK:s budget). För nystartade föreningar i distriktet där kidsvolley i nuläget är den enda verksamheten blir andelen ännu mycket större. Orter som Norsjö och Vännäs är representativa för det Nordsvenska distriktet och förmodligen svensk landsbygd i stort. Här finns inga tydligt särskilda bostadsområden eller skolor att välja som skiljer olika socialgrupper. Det speglas även i medlemsregistreringen i våra föreningar.  Barn från alla familjer finns med i föreningslivet, inklusive de som plötsligt och ofrivilligt tvingats lämna sina hemländer.  För oss är det mycket viktigt att hålla medlemsavgifterna så låga och transparenta som möjligt för att alla verkligen ska få och vilja vara med.

”Förbundsstyrelsen anser att kostnaderna för att utöva vår idrott är låga jämfört med annan verksamhet för barn.

Om kostnaderna är låga beror det på avgifterna som föreningarna väljer att ta ut av sina aktiva är låga. Svenska Volleybollförbundet kan underlätta föreningarnas strävan att hålla nere avgifterna genom att i sin tur hålla nere sina avgifter och i synnerhet för de allra yngsta spelarna. Vi tycker det är viktigt att kostnader för barns idrottande är låga för att ingen ska exkluderas p.g.a. ekonomin och inte minst för att föräldrar ska kunna låta sina barn pröva på många olika aktiviteter i unga år. Vi tror inte att alla barn kommer att kunna delta i volleybollverksamhet om vi tvingas till höga barnavgifter.

 

Vi expanderar kraftigt och hastigt här i norr mycket tack vare just Kidsvolleyn. Nästa helgs kidsvolleyturnering har 39 anmälda lag från 7 olika föreningar. En så stor kidsvolleyturnering har enligt säkra källor aldrig tidigare spelats i Sverige. Dessutom finns ytterligare föreningar/grupper på gång som nyligen startat upp kidsvolley vilka inte dyker upp på just denna cup. Denna positiva utveckling ger oss ett allt större behov av administrativt stöd från det svenska volleybollförbundet. Vi tror att den smartaste lösningen på detta angenäma problem är att svensk volleyboll snabbt visar upp ökningen av aktiva statistiskt och därmed får höjda anslag från RF istället för att lägga ökade ekonomiska krav på föreningar och småbarnsfamiljer i glesbygd

 

Avslutningsvis och kanske viktigast av allt är att en sänkt avgift ger att fler av de yngsta barnen kommer att licenseras och därmed få ett fullgott försäkringsskydd inte bara när de spelar utan även när de t.ex. transporteras till och från träning och cup. Många kidsvolleyspelare i landet saknar licens p.g.a. den just nu oförståeligt höga licensavgiften. Att även de yngsta har licens kan även vara av betydelse vid etablering av kidsvolley på helt nya orter eftersom möjlighet till bl.a. utrustningsbidrag ofta kopplar till bl.a. licensstatistik.

 

Vi vill att svensk volleybolls nya slogan (?): ”Volleyboll - en del av ett rikare liv” ska gälla ALLA barn oavsett familjens ekonomiska förutsättningar. Hjälp oss en bit på vägen med att nå våra visioner i norr genom att bifalla vår motion på årsmötet!

 


Krister Andersson                     Ann Berquist                      Malin Karlsson
ordf. Vännäs VK                        ordf. Norsjö VK                 ordf. Nordsvenska VBF

Skribent: Malin Karlsson

TÄVLINGSPLANERING
2016/2017

UTBILDNINGSKALENDER

Utbildningskalendern

FÖRBUNDSSPONSORER

mikasa_ramlinje

 

Postadress:
Nordsvenska Volleybollförbundet
Svenska Volleybollförbundet, Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: nordsvenskavbf@volle...

Se all info