Hoppa till sidans innehåll

Handbok för Challenger


Uppdaterad: 2014

För att ge så bra förutsättningar som möjligt vid en Challengertävling har Svenska Volleybollförbundet tagit fram denna handbok.

Målsättningen är att handboken skall innehålla den information som arrangerande förening och de lag som ska spela behöver. Förhoppningen är att standarden ska höjas på Challenger och att handboken ska vara ett redskap på vägen. Innehåller utdrag ur Tävlingsbestämmelser och Ekonomiska bestämmelser samt riktlinjer, praxis och kommentarer.

Säsong

Beachvolley är en året runt idrott med två säsonger, utomhussäsong och inomhussäsong.

Arrangör Medlemsförening

Licenskrav Ja

Rankingpoäng Ja

Sanktionsavgift Ja, i enlighet ekonomiska bestämmelser. 500 kr/tävlingsklass som Svenska Volleybollförbundet fakturerar månadsvis till arrangerande förening.

Tävlingsledningen syftar på Svenska Volleybollförbundets Tävlingsledning.

Tävlingsjuryn syftar på arrangörsföreningens grupp som fattar beslut under tävlingen och inkluderar den lokala tävlingsledaren.

Tävlingsform
Challenger är nivån mellan Open och Swedish Beach Tour. Tävlingarna spelas med dam- och herrklass med default 12 lag per klass.

12-lags Challenger genomförs under en dag medan 16-lags Challenger, som man kan arrangera efter beviljad dispens, genomförs under två dagars spel. Tävlingarna spelas i gruppspel med tillhörande slutspel enligt cupmodell. Dispens kan sökas för avvikelser från det traditionella spelsättet.

Lägg särskilt märke till att spelare måste ha uppfyllt kraven för att få delta i Swedish Beach Tour för att kunna kvala in via Challenger.

Tävlingsperioder (TP)
En tävlingsperiod är en del av säsongen och året är indelat i 16 TP. Tävlingsperioden kan variera från en till flera tävlingsveckor. Antalet tävlingsveckor i en tävlingsperiod bestäms när tävlingssäsongen fastställs. Här finns årets TP

En spelare kan delta på olika nivåer under en och samma TP om tävlingsperioden omfattar minst två tävlingsveckor. Det bästa resultatet under tävlingsperioden räknas in i rankingen.

Tävlingsvecka
En tävlingsvecka innehåller samtliga tävlingar under en kalendervecka med start måndag och avslutning söndag. Då måndag är en helgdag hör den aktuella måndagen till föregående tävlingsvecka.

Under en tävlingsvecka kan en spelare endast delta på en nivå; Swedish Beach Tour, Challenger eller Open. Undantag är från regeln är: - Ungdomstävlingar - Mixedtävlingar - Internationella tävlingar.

Kommentar: se under rubriken Reservlag.

Ledighet på grund av graviditet
Se tävlingsbestämmelserna §15.

Kommentar: Ansökan om frysta poäng görs via e-post ställd till This is a mailto link. Beslutet skickas ut via e-post.

Spelare som har frysta poäng visas i rankingtabellen med en asterix. Asterix kommer upp i samband med att rankingen uppdateras efter den Tävlingsperiod som beslutet om ledighet togs. Exempel: Beslut tas om att ledighet startar TP2, då visas detta i samband med övergången till TP 3.

Rankingpoäng
Rankingskalorna finns i sin helhet i tävlingsbestämmelserna §15.

Tävlingarna kan genomföras med färre lag än 12. Rankingpoängen uppdateras och publiceras vid midnatt vid varje TP-skifte.

Spelare som felaktigt deltar på fler nivåer mister de poäng som erövrats under aktuell tävlingsperiod. Spelare som deltar i icke sanktionerad tävling förlorar 50 % av sina rankingpoäng.

Anmälan till tävling
Alla rankinggrundande tävlingar genomförs i CupAssist och FX. CupAssist är programvaran för att skapa turneringen medan FX är platsen för rankingtabellerna, säsongskalendern och anmälningslösningen.

Varje tävling är klickbar i säsongskalendern. Där finns information om tävlingen och länk till själva turneringen. Väl där loggar man in.

Efter att ha valt förening och därefter tävlingsklass kommer alla spelare upp på en lista. Spelare med giltig licens kan då enkelt välja sig själv och en licensierad partner. Spelare utan licens är inte klickbar och kan då inte heller anmälas till tävling. Spelaren kontaktar sin förening för registreringen av licensen.  

Sista tid för anmälan på Challengernivå är måndag innan tävlingen klockan 24.00.

Deltagande
För att ta sig in i en tävling används entrypoints. Läs mer i tävlingsbestämmelser §13.

I arrangörens tävlingsinformation framgår hur många lag per klass som tävlingen som mest kan innehålla. Arrangörerna av tävlingarna får stöd via CupAssist och genom att ange antalet lag i tävlingen fås startfältet respektive reservlag fram.

Arrangerande förening och deltagande lag kommunicerar med varandra för att missförstånd ska undvikas.

Reservlag
Lag som står på reservplats ska senast torsdag kväll (före midnatt) meddela om man avsäger sig platsen eller kvarstår på reservplats. Reservlag behöver inte tacka nej till spel på Open om Challengertävlingen går senare än Opentävlingen. Exempel: Open på lördag och Challenger söndag. Vid det omvända, att ett reservlag kommer med på Challengertävlingen innebär att laget inte får spela Open. Ex: Challenger på lördag och Open på söndag.

Reservlag som kommer med i startfältet ska seedas efter sina entrypoints.

Lag som inte kommer in i turneringen
Se tävlingsbestämmelser §13.

Avanmälan
Se tävlingsbestämmelser §12.

Kommentar: Det är inte möjligt för lag som tagit sig in i turneringen att avanmäla sig för att spela Open.

Dubbla anmälningar
Se tävlingsbestämmelserna §12.

Partnerbyte
Se tävlingsbestämmelserna §26.

Wild Card

Se tävlingsbestämmelserna §21.

Om arrangören inte följer kriterierna ovan eller det som regleras i tävlingsbestämmelserna vid tilldelning av wild card kan Tävlingsledningens kommitté för wild card välja att häva arrangörens rätt att framöver dela ut wild card eller i värsta fall även återkalla wild card som tagit på felaktiga grunder. 

Kommentar: Arrangör som avser att använda wild card i tävlingen kommunicerar det på sin webbplats. 

Seedning
Se tävlingsbestämmelserna §16.

Arrangören har fullt stöd i CupAssist för att omvandla lottning till färdiga grupper. 

Vid 12 lagsturnering ska lagen läggas in enligt entrypoints. Laget med högst gemensamma entrypoints seedas etta och hamnar som lag 1 i grupp 1.

Samma sätt gäller vid turneringar som erhållit dispens för spel med 16 lag.

Grupp 1

Grupp 2

Grupp 3

Grupp 4

1

2

3

4

8

7

6

5

9

10

11

12

16

15

14

13

Antal lag per bana
Utgångsläget är en bana per grupp. Undantag är tillåtna men ska kommuniceras via arrangörens webb.

Matcher
Samtliga matcher spelas i bäst av tre set enligt de officiella reglerna för Beachvolley. 

Gruppspel
För gruppspel förekommer två olika varianter. Grupper om tre lag spelar enligt de officiella reglerna. Tävlingar med fyrlagsgrupper lag kan genomföras i bäst av tre set till 15, vilket arrangören meddelar via sin webb.

Vid spel till 15 byter lagen sida vid var femte spelade poäng samt att det inte förekommer någon teknisk time-out.

Tid mellan matcher ska vara så effektiv som möjlig och den kommande matchen ska starta senast 5 minuter efter inslagen matchboll. Innebär att lagen ska vara uppvärmda och klara för inspike.

När ett lag har dömt matchen innan sker en viss anpassning. Vid tävling då två grupper delar plan ska 5 minuter alltid kunna hållas.

Gruppspelet planeras med start var 50:e minut. 

Spelordningen:

12 lag

 

Match

Omgång

Hemmalag

Bortalag

Funktionär

1

1

Lag 1

Lag 3

Lag 2

2

2

Lag 2

Lag 1

Lag 3

3

3

Lag 3

Lag 2

Lag 1

 

16 lag

Match

Omgång

Hemmalag

Bortalag

Funktionär

1

1

Lag 2

Lag 4

Lag 1

2

1

Lag 1

Lag 3

Lag 4

3

2

Lag 3

Lag 4

Lag 2

4

2

Lag 2

Lag 1

Lag 3

5

3

Lag 1

Lag 4

Lag 3

6

3

Lag 3

Lag 2

Lag 4

 

För arrangörerna finns stöd i CupAssist för att skapa spelschema.  

Slutspel
Tävlingen avgörs med kvartsfinaler, semifinaler och final. Totalt tre omgångar. Tid mellan matchstarterna planeras med 60 minuter.

Slutspelet ska lottas och lottningen sker efter att samtliga gruppspelsmatcher är genomförda. Först lottas motståndare till segrande lag i Grupp 1. Därefter lottas motståndare fram till segrande lag i Grupp 2. Segrare i Grupp 3 och Grupp 4 blir tilldelade motståndare.

Alternativ för lottningen:
1:a Grupp 1 lottas mot 2:a i Grupp 2 / Grupp 3
1:a Grupp 2 lottas mot 2:a i Grupp 1 / Grupp 4
1:a Grupp 3 blir tilldelad 2:a från Grupp 1 / Grupp 4
1:a Grupp 4 blir tilldelad 2:a från Grupp 2 / Grupp 3

Det finns stöd för arrangören i CupAssist för att skapa slutspel enligt ovan. Man väljer en färdig mall benämnd Variant 1-4

Variant 1

Variant 2

1 grupp 1 - 2 grupp 2

1 grupp 1 - 2 grupp 3

1 grupp 2 - 2 grupp 1

1 grupp 2 - 2 grupp 4

1 grupp 3 - 2 grupp 4

1 grupp 3 - 2 grupp 1

1 grupp 4 - 2 grupp 3

1 grupp 4 - 2 grupp 2

Variant 3

Variant 4

1 grupp 1 - 2 grupp 2

1 grupp 1 - 2 grupp 3

1 grupp 2 - 2 grupp 4

1 grupp 2 - 2 grupp 1

1 grupp 3 - 2 grupp 1

1 grupp 3 - 2 grupp 4

1 grupp 4 - 2 grupp 3

1 grupp 4 - 2 grupp 2

När val av mall är gjord skapar arrangören slutspel i CupAssist.  

Kommentar: I CupAssist finns även möjlighet att, under fönster 7 - Slutspel, manuellt skapa slutspelet enligt ovan nämnda varianter.

Protest angående spelregler och domslut
Se tävlingsbestämmelser §29.

Tävlingsjury
Se tävlingsbestämmelser §18.

Kommentar: Tävlingsledare ska anges av arrangören i samband med ansökan om sanktion och information om telefon och e-postadress visas på anmälningssidan. 

Kontroll utrustning och spelområde
Se tävlingsbestämmelser §20.

Licensiering
Se tävlingsbestämmelser §7.

I yttersta undantagsfall kan arrangören anmäla in en spelare/ett lag direkt i CupAssist. Spelaren/na i fråga kommer upp på den officiella rankingtabellen efter att licensieringen är verkställd. Licensen är personlig och gäller från registreringsdatumet till och med 31 december.

Licenser faktureras föreningen.

Övergångar
Se tävlingsbestämmelser §9.

Övergångsavgiften faktureras den nya föreningen.

Matchprotokoll
Se tävlingsbestämmelser §19.

Kommentar: Matchprotokoll finns för utskrift i CupAssist med förifylld matchfakta. Matchprotokoll kan även laddas ner från volleyboll.se.

Resultat
Vid samtliga matcher ingående i tävlingar med rankingpoäng ska arrangören använda CupAssist för att redovisa matchresultat och slutresultat. Detta ska göras löpande och online under turneringen och matcherna ska gå att följa på webben.

Slutresultaten genererar rankingpoängen. Slutresultat ska publiceras (skickas till webben) på webbplatsen direkt efter att tävlingen avslutats.

Brister i rapporteringen kan leda att en avgift tas ut.

Walk-Over
Se tävlingsbestämmelser §22.

Dispenser från Tävlingsbestämmelserna
Se tävlingsbestämmelser §23.

Domartillsättning
Se tävlingsbestämmelser §24.

Domararvode
Se tävlingsbestämmelser §25.

Osportsligt uppträdande
Se tävlingsbestämmelser §30.

Prispengar
Prispengar rekommenderas men är inget krav. Miniminivå är i så fall;

Totalt 1500 kr / tävlingsklass. Arrangören premierar de lag som placerar sig på placering 1-3 enligt följande miniminivå:
1:an - 700 kr
2:an - 400 kr
3:orna - 200 kr vardera.

Arrangörsförenings kommunicerar om det är prispengar i tävlingen.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 17:54 Skribent: Kristina Gelin Hellgren
Epost: This is a mailto link

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info