Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Familjen Hellvigs galna kväll när Hanna och Jonatan vann samtidigt

Parallellt med Hanna Hellvig och de andra damernas EM-skräll i Bulgarien vann beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig en internationell seniortävling. "Vi skrek framför dubbla skärmar", säger pappa Anders Hellvig.

Sveriges största volleybollkväll på decennier slog in på lördagskvällen, när man minst anade det. I skymundan av Sveriges skrällseger mot Bulgarien i damernas volleyboll-EM tog Åhman/Hellvig ännu ett stort kliv mot världseliten i beachvolley.

King of the Court avgjordes i Utrecht, Nederländerna, under lördagskvällen och när krutröken lagt sig där stod de unga svenska beachvolleystjärnorna allra högst upp på prispallen iförda kungakronor.

De båda segrarna kom inom loppet av ungefär två minuter. Syskonen Hanna och Jonatan Hellvig stod därmed i centrum för en magisk stund.

– Man kunde inte i sin vildaste fantasi tro att det skulle gå så bra för båda två, säger mamma Lotta.

Hanna kom in för att serva vid 14-14 i femte set i Plovdiv, Bulgarien, och någon minut senare, vid 16-15, hade Sverige matchboll precis samtidigt som Jonatan hade matchboll i Utrecht.

– Då var det så jag filmade båda skärmarna, när ögonblicket var så nära, berättar en glad Anders.

Sedan dröjde det ändå några minuter innan båda segrarna var bärgade och en historisk kväll var ett faktum:
1. Historiens största framgång för svensk damvolleyboll.
2. Historiens första svenska seger i det internationella beachvolleykonceptet King of The Court.

Familjen Hellvig bidrog till båda.

– Det är helt sjukt. Man fick nypa sig i armen, berättar Anders Hellvig från hemmet på Lidingö i Stockholm.

King of the Court är ett relativt nytt koncept inom världsbeachvolleyn. Det är en spelform där man varvar flera lag på banan och man spelar på tid. I ett större startfält faller lag efter lag bort och till slut finns ett vinnande lag kvar - kings of the court!

– Vi har egentligen inte sett King of the Court tidigare. Vi pratade med Jonatan och han berättade att det är väldigt kul, men också att det är frustrerande när man inte kommer över till rätt sida där man kan ta poäng. Men kanske passar deras spelstil den här formen, säger Anders.

– Alltså, vi var väldigt glada redan innan. Bara det att ha Hanna i en åttondelsfinal i EM och Jonatan i en final i King of The Court var stort, säger Anders.

Tillsammans med dottern Agnes, som precis har börjat volleybollgymnasiet i Falköping (RIG) satt de alla hemma och följde den dubbla dramatiken.
Lillasyster missar sällan när storsyskonen spelar.
– Det här var jättekul. Man blir både glad och avundsjuk. Jag vill också ta mig dit, säger Agnes med ett stort leende.

 

Stämningen i det Hellvigska hemmet gick från kanonbra till absolut topp under kvällen.
– Vi är sjukt bortskämda måste vi säga, säger Lotta och Anders nästan i mun på varandra.


Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-28

Senast uppdaterad: 2021-08-28

Visa fler nyheter

Sponsorer