Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Tonåringar utmanar om SM-titlarna

Talangfulla tonåringar spelade hem segrarna på både dam- och herrsidan när Swedish Beach Tour besökte Kalmar den gångna helgen. Nu seglar lagen upp som guldkandidater inför kommande Beachvolley-SM.

Swedish Beach Tour intog i helgen Långviken i Kalmar för det sista stoppet innan uppehållet för Beachvolley-SM som avgörs på Tylösand 30 juli - 5 augusti. Överst på prispallen fick fyra nya SBT-vinnare ställa sig, samtliga födda på 2000-talet. Framtiden ser ljus ut för svensk beachvolley.

16-åringarna David Åhman och Jonatan Hellvig vann herrfinalen mot rutinerade Jakob Molin och Linus Tholse. Därmed fick de också revansch efter turneringen i Göteborg en vecka tidigare då de båda lagen möttes i final. Gårdagens match blev en rafflande tresetare med siffrorna 21-15, 20-22 och 15-13.

– Jag tror att skillnaden mot förra helgen var att vi lyckades spela mer stabilt och göra färre misstag. Vi har pratat om att alltid gå in med mycket energi och peppa varandra under matcherna, något vi blev bättre på under helgens gång, säger Jonatan Hellvig.

Åhman/Hellvig må vara blott 16 år, men kan mycket väl vara landets just nu hetaste beachvolleylag. Så sent som för en dryg månad sedan dundrade duon hem ett historiskt svensk guld i Youth Continental Cup (det europeiska Ungdoms-OS-kvalet), varpå de också säkrade biljetter till Ungdoms-OS som avgörs i Buenos Aires, Argentina, i oktober. Och nu kom alltså första segern på den svenska elittouren. Lägg därtill att de unga tu sedan tidigare har hunnit med att avverka debuten på FIVB World Tour (nia i Aydin, Turkiet) så förstår ni snart att det här är talanger utöver det vanliga.


Andersson/Hellvigs första SBT-triumf

Även på damsidan blev det alltså tonåringar som tog hem segern i Kalmarsanden.

Damfinalen såg länge ut att sluta på samma sätt som tidigare tourstopp, med de till synes oslagbara systrarna Susanna och Kristina Thurin som vinnare. Men Hanna Hellvig (syster till Jonatan), Lidingö SK, som tillsammans med Sofia Andersson, Norsjö VBK, tagit sig till final visade ingen som helst nervositet och bjöd på en skrällseger i två raka set med siffrorna 21-18, 21-15. 18-åringarna klev in i turneringen seedade som nionde lag men slutade alltså högst upp på pallen.

– Vi spelade upp oss något otroligt under turneringen och blev bättre för varje dag. Under finalen fick vi till jättebra servepress, lyckades hålla Thurinarna från nätet och fick samtidigt igång vår egen sideout, kommenterade Hanna Hellvig vinsten.


För samtliga resultat från SBT Kalmar, klicka här. Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.Nu tar touren uppehåll några veckor i och med Beachvolley-SM på Tylösand. Sommaren 2018 avgörs Beachvolley-SM på Tylösand. SM-veckan går av stapeln vecka 31, från måndagen den 30 juli till söndagen den 5 augusti. Beachvolleylirare från hela landet gör upp i totalt 28 klasser. C More Sport direktsänder Beachvolley-SM:s semifinaler och finaler söndagen den 5 augusti. Mer information om SM finns här. Länk till annan webbplats.

Foto: Henric Wahlberg

Fler nyheter

Publicerad: 2018-07-23

Senast uppdaterad: 2018-07-23

Visa fler nyheter

Sponsorer