Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Hellvig/Andersson åtta på U18-EM

Hanna Hellvig och Sofia Andersson kan titulera sig ett av Europas bästa beachvolleylag i U18-sammanhang. Det står klart efter att laget bärgat en åttondeplats på EM i Kazan, Ryssland. Coach Robert Söderberg rapporterar!

Söndagens finalpass började med en riktigt tung förlust mot Ryssland. Vi föll 23-25 i första set efter en svag inledning. I mitten av setet gick vi ikapp o förbi och skaffade oss två setbollar. Servemissar förstörde dock chansen och setet gick snöpligt till ryskorna. I set två växlade Hanna o Sofia upp och spelade en felfri sideout! Tillsammans med att man vårdade bollen bättre och backade lyckosamt mot de ryska anfallen gjorde detta att man aldrig var hotade, 21-16 och 1-1 i set. Skiljesetet blev sjukt spännande. Lagen följdes åt och ledningen växlade, men inget av lagen lyckades rycka på riktigt. Ryssland gick fram till matchboll vid ställningen 14-12. Två svenska poäng gjorde dock att det är kvitterat. Där var dock det roliga slut. Ryskorna avgjorde matchen med två fina anfall.

Glädjande dock att tjejerna fortsatte att bli bättre för varje match. Att pressa ryskorna in på målsnöret var ett bevis på att Hanna och Sofia hörde hemma i toppskiktet i turneringen.

Näst på tur väntade en "Finnkamp" om placeringarna 7-8.
Dessvärre blev det ny förlust. Ett skakigt första set mot ett vilt servande finskt lag. 15-21. Andra set var bättre spelmässigt även om tjejerna fick slita för att hitta flytet. Efter att finskorna haft kommandot vände Sverige och vann med 23-21! Avgörande set fick en flygande start - men tyvärr var det för finskorna. Deras ledning var uppe i 6-1 innan Hanna och Sofia lyckades täppa igen lyckan något, 4-6 vid sidbytet. Men finskorna ryckte igen och gick ifrån till 10-6. Två snabba poäng av Hanna och Sofia skapade ny kontakt, men efterföljande misstag och bra servande av Finland gav dock motståndarna segern. Förlust 9-15 i skiljeset.

Turneringen är nu över och vi summerar. Gruppspel med två stabila segrar och en klar förlust. Det gav en fin andraplats i gruppen efter Grekland. Efter en spännande lottning blev Slovenien motståndare i sexntondelsfinal. Matchen blev aldrig spännande då Hanna och Sofia var överlägsna. Efter den urladdningen var det några timmars vila innan Österrike stod på andra sidan nätet i åttondelen; ett Österrike som slog ut oss i Continental Cup för två veckor. Nu hade de dessutom förstärkt med ny försvarare. Mot Sverige räckte det dock inte! Efter halva matchen spelade tjejerna ut hela sitt register och tog rättvist plats i kvarten. Italienmatchem blev en ensidig historia där Sverige för egentligen enda gången i turneringen var utan chans. Så stod vi på finaldagen inför spel om plats 5-8. En jättematch mot Ryssland gav den jobbigaste förlusten, men bästa spelet. Ryskorna vann sedan lätt mot Tjeckien och tog femteplatsen. I åttonde (!) och sista matchen blev det igen en jobbig förlust i skiljeset mot Finland. Summa summarum står tjejerna med en sanslöst fin åttondeplats. Otippat för alla inklusive oss själva men välförtjänt då spelet blev bättre för varje match tjejerna. Nivån på tjejernas spel i matchen mot Ryssland var verkligen något alldeles extra! Nu väntar resa hem och uppladdning inför nästa mål. U20-EM i Vulcano Italien.

Text: Robert Söderberg.

De svenska lagen
Flickor: Hanna Hellvig (Lidingö SK) / Sofia Andersson (Norsjö VBK). Laget coachas av Robert Söderberg. Slutplacering: Åtta.
Pojkar: Joel Andersson (Norsjö VBK) / David Åhman (Iksu Beachvolley). Laget coachas av Rasmus Jonsson. Slutplacering: Delad sjuttondeplats.