Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Finalförlust, men "PB" och femte raka pallplatsen för Åhman/Hellvig

Svenska beachvolleystjärnorna David Åhman och Jonatan Hellvig gjorde på nytt succé när världstouren den här veckan begav sig till Sydafrika för en stjärnspäckad Beach Pro Tour Elite16 - den allra högsta tävlingsnivån.

Norska världsettorna Mol/Sørum, som är både regerande världsmästare och olympiska mästare, var vassast i sanden i söndagens haussade guldmatch. Siffrorna skrevs till 21-19, 21-19. Matchen var en repris från augusti månads EM-semifinal, då Åhman/Hellvig detroniserade de norska superstjärnorna som klev in i mästerskapet med fyra (!) raka EM-guld i bagaget.

Finalförlusten grämer säkerligen våra svenska beachvolleykometer, men de kan glädja sig över en pallplacering för femte (!) storturneringen i följd och ett präktigt personbästa på den allra högsta Beach Pro Tour-nivån, Elite 16. Dessutom ger andraplatsen både klirr i kassan inför den fortsatta satsningen och ett rikligt tillskott av rankingpoäng, vilket är oerhört viktigt inför årsskiftet då jakten på OS i Paris 2024 inleds.

- Det är väldigt små marginaler som avgör idag. Vår servemottagning och anfall på andrabollen är superbra. Men vi har svårt att stoppa Christian Sørums servemottagningsanfall, även om vi var nära en massa gånger. Vi står för en bra prestation och det skiljer bara två poäng per set mot regerande olympiska- och världsmästarna, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Jonatan Hellvig fyller på:
- Vi spelade bra i finalen, så det känns såklart lite surt med en förlust. Samtidigt är vi verkligen nöjda med silvret. Det är vårt bästa resultat på Beach Pro Tour och vi får värdefulla poäng inför nästa års OS-kval.


Jonatan Hellvig i full fokus. Foto: Volleyballworld.com.

Vägen till silvret

Åhman/Hellvig inledde veckans världstourtävling med gruppspel i torsdags och fredags, då det blev två klara segrar mot Bello-bröderna (ENG) och Luini/Penninga (NED) samt en tajt förlust mot förra årets världsettor, Cherif/Ahmed. David och Jonatan avancerade därmed till lördagens kvartsfinalspel som grupptvåor och hade redan där och då säkrat sitt bästa resultat någonsin på den här världstournivån.

Men de skulle alltså snabbt höja ribban ytterligare. För motståndet i kvarten, som avgjordes under lördag eftermiddag, stod världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (NED), som tvingades kapitulera efter en megarysare där skiljeset avgjordes först vid 25-23. Och i den efterföljande semifinalen, som spelades under lördagskvällen, blev det ny seger och revansch mot Cherif/Ahmed som även de fick se sig besegrade med 2-1 i set.

Åhman/Hellvig har ett fantastiskt facit det senaste halvåret, då de etablerat sig i den absoluta världstoppen. Augusti månads sensationella EM-guld i München sticker givetvis ut. Dessutom finns ytterligare fem pallplatser att stoltsera med. Så sent som för en vecka sedan fick de ställa sig högst upp på podiet vid Beach Pro Tour Challenge Dubai, en turnering på den näst högsta världstournivån.

Duon har klättrar stadigt på världsrankingen under året och ligger i skrivande stund på tolfte plats. Men då ska understrykas att de kommer ta ytterligare kliv när poängen från veckans turnering i Kapstaden trillar in kommande dagar.

Komplett slutställning och samtliga resultat finns på den officiella turneringssajten. Länk till annan webbplats. Där publiceras också bilder och klipp från varje match.

Beach Pro Tour Elite16 Cape Town
Datum: 3-6 november
Antal lag: 16 i main draw, 16 i kvalturneringen
Prispengar: 150 000 USD
Format: Lagen delas upp i fyra fyrlagsgrupper. De två bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, där singeleliminering gäller från kvartsfinal till medaljmatcher.
Officiell turneringssajt: https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour-2022/events/elite16/cape-town-south-africa/ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-06

Senast uppdaterad: 2022-12-18

Visa fler nyheter

Sponsorer