Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beach Pro Tour: Åhman/Hellvig semifinalklara i elitturneringen - spelar lördag kväll

Svenska beachvolleykometerna David Åhman, 20, och Jonatan Hellvig, 21, är framme i semifinal vid veckans stjärnspäckade världstourtävling i Kapstaden efter en monsterrysare mot världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (NED).

Åhman/Hellvig slutade tvåa i den inledande gruppspelsfasen, där det blev segrar mot Bello-bröderna (ENG) och Luini/Penninga (NED) samt tajt förlust mot Cherif/Ahmed (QAT), och avancerade därmed till lördagens kvartsfinalspel. Redan där och då hade den blågula duon säkrat sin bästa placering någonsin på den allra högsta världstournivån, Elite16.

För motståndet i kvarten, som avgjordes under eftermiddagen, stod alltså världstvåorna Brouwer/Meeuwsen (NED), som tvingades kapitulera efter en megarysare där siffrorna skrevs till 21-16, 12-21, 25-23 (!).

- Det är riktigt stort att slå ut världstvåorna i Elite16! Vi spelar oerhört bra i 1,5 set och vi var på väg mot en 2-0-seger. Sen tappar vi allt och blir överkörda resten av andra setet. I avgörande set är vi återigen väldigt bra i anfall, men vi har jättesvårt att stoppa holländarna. Ett jättebra tålamod och kyla gjorde att vi vände underläge 13-11 till seger 25-23, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

I lördagskvällens semifinal med starttid 18:00 väntar på nytt antagonisterna Cherif/Ahmed från Qatar, som var världsettor så sent som förra säsongen. Vinner Åhman/Hellvig även där säkrar de pallplats för femte (!) turneringen i följd.

Det svenska laget har ett fantastiskt fint facit det senaste halvåret, då de etablerat sig i den absoluta världstoppen. Augusti månads sensationella EM-guld i München sticker givetvis ut. Dessutom finns ytterligare fyra pallplatser att stoltsera med, varav den senaste kom gångna helgen när de fick ställa sig högst upp på podiet vid Beach Pro Tour Challenge Dubai, en turnering på den näst högsta tävlingsnivån.

Åhman/Hellvig har klättrat stadigt på världsrankingen under året och är nu på tolfte plats. Vid kan dock redan nu med säkerhet säga att de kommer ta ytterligare kliv när poängen från veckans turnering i Kapstaden trillar in.

Hela turneringen sänds på Volleyball TV Länk till annan webbplats. och även den svenska streamingtjänsten Viaplay visar matcherna! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Spelschema och resultat finns på den officiella turneringssajten! Länk till annan webbplats.

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar från turneringen.

Beach Pro Tour Elite16 Cape Town
Datum: 3-6 november
Antal lag: 16 i main draw, 16 i kvalturneringen
Prispengar: 150 000 USD
Format: Lagen delas upp i fyra fyrlagsgrupper. De två bästa lagen från varje grupp kvalificerar sig för slutspel, där singeleliminering gäller från kvartsfinal till medaljmatcher.
Officiell turneringssajt: https://en.volleyballworld.com/beachvolleyball/competitions/beach-pro-tour-2022/events/elite16/cape-town-south-africa/ Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2022-11-05

Senast uppdaterad: 2022-11-05

Visa fler nyheter

Sponsorer