Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM - Dag 7: Magisk inramning när seniormästartitlarna delades ut

Sara Malmström / Anna Rydenberg (Göteborg BC) och David Åhman (IKSU) / Jonatan Hellvig (Lidingö SK) är 2021 års svenska mästare i beachvolley. Det står klart efter finaldagen av Senior-SM på Tylösand.

Rydenberg/Malmström inledde Senior-SM:s finaldag med att 2-0-besegra Linda Eriksson (Smålandsstenar VBK) och Fanny Åhman (IKSU) i två raka set (21-14, 21-18) i förmiddagens semi. I finalen välte de sedan trefaldiga till lika regerande svenska mästarna, tvillingarna Sanna och Tina Thurin (08 Beachvolley Club), i en rafflande tresetare (17-21, 21-16, 18-16), där GBC-duon stod för en imponerande upphämtning i den tredje akten och behöll kylan när motståndarna hade matchbollar.

- Så galet skönt, det känns så fruktansvärt bra! Vi krigade för varandra hela matchen, in i det sista och gav aldrig upp. Det är det här som är vår styrka. Vi vet att vi kan tappa och ligga efter, men har förmågan att komma tillbaka. Exakt hur vi lyckades med det här i dag är vi dock inte säkra på, men här står vi. Det hände!, säger duon efter prisutdelningen.


Foto: Robert Boman.

Det här är Rydenberg/Malmströms andra säsong ihop, och under 2021 har man tagit spelet till en ny nivå tillsammans. Två elittoursegrar har det blivit hittills under Swedish Beach Tour-sommaren. Och nu alltså ett SM-guld på det. Anna och Sara om framstegen:

- Jag tror egentligen att vi hade det i oss rent ”skill-mässigt” redan förra året, men jag har nog saknat en del rutin och behövde förra säsongen för att känna att jag faktiskt kunde konkurrera på högsta svenska nivå. Att hitta stabiliteten och vinna de där riktigt stora och viktiga matcherna fick vänta till i år. Fram till dess var det ett självförtroendebygge tillsammans och Anna, som verkligen skänkt mig så otroligt mycket trygghet och byggt upp mig som spelare, säger Sara Malmström.

- Jag har spelat så sjukt länge nu och när man hittar en partner som man har exakt samma tänk som hela tiden… det är så skönt! Man kan slappna av i det och bara chilla och göra det man vill. Jag vet att Sara är bakom mig och gör det jag tänkt också. Jag fick barn 2015 och sedan 2019 igen och varje gång har jag tänkt att ”shit, nu går det inte att komma tillbaka”. Men så hittade jag Sara och kände att henne vill jag ju spela med. Så det vara bara bita i och kämpa för att hitta tillbaka till elitnivån. Nu står jag här och är väldigt stolt och glad över den resan, säger Anna Rydenberg.

Åhman/Hellvig försvarade titeln

På herrsidan blev det svenska tonårsfenomenen David Åhman / Jonatan Hellvig – båda 19 år gamla – som fick ställa sig högst upp på pallen för andra året i följd. Simon Bohman (Göteborg BC) och Joel Andersson (Norsjö VK) slet frenetiskt i sanden, men hade inte mycket att sätta emot när Åhman/Hellvigs spel höll högsta internationella nivå. Matchen var över i två raka set (21-12, 21-9)

- Underbart! Känns otroligt kul att vinna, men även att spela på hemmaplan. Det här var vår första turnering i Sverige för i år och det är alltid speciellt att spela framför vänner och familj. Att sedan få vinna framför publik – till skillnad från förra året – ger ju en helt annan känsla också, konstaterar duon.

Med sin unika och spektakulära spelstil - framtagen och utvecklad tillsammans med coach Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson - har David och Jonatan tagit beachvolleyvärlden med storm. Så även resultatmässigt. Efter Ungdoms-OS-guldet i Buenos Aires 2018 och Lilla Bragdguldet samma år har duon gjort "rent hus" i Europamästerskapen på ungdomsnivå, med guld i U18-, U20- och U22-EM, varav det sistnämnda kom så sent som i maj tidigare i år. Under våren 2021 tog de dessutom nästa kliv i utvecklingen och etablerade sig på FIVB World Tours högsta tävlingsnivå, där de visat sig kapabla till att konkurrera med världens bästa lag och med en niondeplats som bästa resultat. Duon stöttas av SOK och har siktet inställt på OS 2024 och 2028.


Foto: Robert Boman

- Vi har en lång träningsperiod bakom oss och fick de svar vi ville under SM. Ju längre turneringen gick, desto mer vågade vi släppa på och lira vårt spel. Det var en skön känsla i finalen när allt klaffade – allt blir liksom både roligare och enklare då, fortsätter Åhman/Hellvig.

Med minsta möjliga marginal missade David och Jonatan en direktplats till 2021 års upplaga av Beachvolley-EM som avgörs 11-15 augusti i Wien. Men som förstareserver är de ett enda återbud från att få ta plats i mästerskapet, varför de nu chansar och kommande dagar kommer bege sig ner till Österrike i hopp om att få tävla.

- Det här var perfekt uppladdning. Vi har fått många bra matcher och fått chansen att i skarpt läge testa det vi tränat på så länge nu. Nu hoppas vi få chansen att visa vad vi går för i EM, avslutar David och Jonatan.

SM-bronsen går till Tadva Yoken / Sofia Ögren (08 Beachvolley Club) och Linda Eriksson / Fanny Åhman på damsidan, samt Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) / Hampus Ekstrand (Floby VBK) och Jakob Wijk Tegenrot (Hylte/Halmstad) / Linus Tholse (Nyköpings FK) på herrsidan.

Lördagens semifinaler och medaljmatcher


Senior-SM | Damsemifinaler
11:00 Thurin/Thurin (1) 2-0 Yoken/Ögren (5)
12:00 Eriksson/Åhman (3) 0-2 Rydenberg/Malmström (2)

Senior-SM | Herrsemifinaler 
13:00 Åhman/Hellvig (1) 2-1 Tholse/Tegenrot (4)
14:00 Andersson/Bohman (3) 2-0 Ekstrand/Hölting Nilsson (32)

Senior-SM | Finalmatcher 
15:30 Thurin/Thurin 1-2 Rydenberg/Malmström
17:00 Åhman/Hellvig 2-0 Andersson/Bohman

Fjärde året i följd

Det här är fjärde året i följd Svenska Volleybollförbundet och arrangören BeachTravels bjuder in till SM på Tylösand. Under de två första åren växte evenemanget kraftigt i såväl antal deltagare som publik och kringaktiviteter, för att sedan trimmas rejält i omfattning till sommaren 2020 som en anpassning till coronaläget som då rådde.

Även 2021 gör de utmanande omständigheterna att mästerskapet klär sig i en mindre skrud än normalt, men det är med glädje vi kan konstatera att årets tävlingar kan välkomna såväl publik (max 600 per speldag) som betydligt fler spelare och större tävlingsklasser jämfört med förra årets avskalade upplaga.

Dessutom har evenemangsområdet en mer normal och härlig inramning, med en centercourt omringad av ett hav av solstolar, fem pyntade side-centercourts och en skön uteservering med hängmattor och palmer. På de totalt 25 banorna ska hela 28 tävlingsklasser avgöras under de åtta speldagarna.

I morgon avslutas tävlingarna med slutspel i både Mixed-SM och U17-SM. Dessutom får vi se SM-veckans yngsta deltagare spela i Miniormästerskapet. Följ händelseutvecklingen via Volleykanalens sändningar på YouTube!


Foto: Robert Boman

PRISPALL SENIOR-SM

Damer


1. Sara Malmström / Anna Rydenberg (Göteborg BC)
2. Sanna Thurin / Tina Thurin (08 Beachvolley Club)
3. Sofia Ögren / Tadva Yoken (08 Beachvolley Club)
3. Linda Eriksson (Smålandsstenar VBK) / Fany Åhman (IKSU)


Foto: Robert Boman

Herrar


1. David Åhman (IKSU) / Jonatan Hellvig (Lidingö SK)
2. Joel Andersson (Norsjö VK) / Simon Bohman (Göteborg BC)
3. Jakob Wijk Tegenrot (Hylte/Halmstad) / Linus Tholse (Nyköpings FK)
3. Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK) / Hampus Ekstrand (Floby VK)

KLASSER OCH SPELDAGAR BEACHVOLLEY-SM 2021
Barn- och ungdomsklasser
Miniormästerskapet Level 5 Länk till annan webbplats. | 8 aug

U15-SM Länk till annan webbplats. | 5-6 aug

U16-SM Länk till annan webbplats. | 3-4 aug
U17-SM Länk till annan webbplats. | 7-8 aug
U18-SM Länk till annan webbplats. | 1-2 aug
U19-SM Länk till annan webbplats. | 3-4 aug
Junior-SM Länk till annan webbplats. | 1-2 aug

Seniorklasser
Mixed-SM Länk till annan webbplats. | 7-8 aug
Senior-SM Herr&Dam | 5-7 aug:

Veteranklasser
Veteran-SM 35+ Länk till annan webbplats. | 2 aug
Veteran-SM 40+ Länk till annan webbplats. | 4 aug
Veteran-SM 45+ Länk till annan webbplats. | 6 aug
Veteran-SM 50+ Länk till annan webbplats. | 2 aug
Veteran-SM 55+ Länk till annan webbplats. | 1 aug

LÄNKAR
Allmän tävlingsinfo Länk till annan webbplats.
Köp entrébiljett Länk till annan webbplats.
Till Volleykanalens SM-sändningar Länk till annan webbplats.
Råd och riktlinjer för utomhussäsongen 2021 Länk till annan webbplats.
Medicinskt protokoll Länk till annan webbplats.


Fler nyheter

Publicerad: 2021-08-07

Senast uppdaterad: 2021-08-07

Visa fler nyheter

Sponsorer