Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

SOK:s talangprogram växer med beachvolley

Sveriges Olympiska Kommitté utökar utmanarprogrammet Talang 2022. Efter succéåret 2018, som bland annat bjöd på trippla mästerskapsguld, har beachvolleyduon David Åhman och Jonatan Hellvig antagits.

- Alla sex som är antagna är stora löften som vi satsar på mot sommarspelen 2024 och 2028, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

- Jättekul för både oss och David och Jonatan att SOK är positiva och vill stötta satsningen. Det här kommer ge resurser för oss att utöka deras program under 2019, säger Ismo Peltoarvo, landslagsansvarig förbundschef vid Svenska Volleybollförbundets Riksträningscentrum.

Beachvolleyparet David Åhman / Jonatan Hellvig blev publikfavoriter under oktober månads Ungdoms-OS i Buenos Aires och dansade sig hela vägen till guld. Tidigare under året hade de också spelat hem ett U18-EM-guld, Sveriges första guldmedalj någonsin i beachvolley i ett EM, VM eller OS. Paret belönades i december med Lilla Bragdguldet. Säsongen var makalös med tanke på att de spelade ihop för första gången i februari 2018 och utvecklingspotentialen för tonåringarna anses vara enorm.

- Att det gått så här fort i utvecklingen är sensationellt. De lär sig väldigt snabbt, har bra teknik och oerhörd kroppskontroll. Det ska bli oerhört kul att följa deras fortsatta karriär, säger tränaren Rasmus Jonsson.

Totalt finns nu 38 aktiva och deras tränare med i stödprogrammet Talang 2022, som är en utvecklingsinsats riktad mot unga aktiva och deras hemmatränare. Syftet är att hjälpa unga talanger utvecklas i sin egen vardag tillsammans med sin hemmatränare och göra dem bättre rustade för att tävla på högsta internationella nivå.

- Att Talang 2022 växt till 38 aktiva visar på vilken potential som finns i svensk idrott. Vi tror det är här det bästa sättet att vårda och förädla unga talanger som är på väg mot världstoppen, säger Peter Reinebo

Här är alla idrottare i Talang 2022
Badminton: Cecilia Wang, Edith Urell.
Beachvolley: David Åhman, Jonatan Hellvig.
Brottning: Denise Makota Ström, Albin Olofsson, Jonna Malmgren, Ardit Fazljija.
Cykel: Wilma Olausson (landsväg), Julia Borgström (landsväg), Einar Lindberg (bmx).
Modern femkamp: Jakob Rasmuson.
Friidrott: Tilde Johansson (sjukamp), Ragnar Carlsson (slägga), Wictor Pettersson (kula), Maja Nilsson (höjdhopp).
Fäktning: Elvira Mårtensson (värja), Miriam Schreiber (florett).
Gymnastik: Felix Holgersson (trampolin).
Judo: Mark Johansson, Ida Eriksson, Tove Hansen.
Kanot: Alva Johansen, Melina Andersson, Dennis Kernen.
Rodd: Annie Svensson, Alice Ekros.
Segling: Vilma Bobeck, Malin Tengström (FX), Rasmus Rosengren, Ida Svensson (Nacra). 
Simning: Robin Hanson, Sara Junevik, Hanna Rosvall, Björn Seeliger.
Skytte: Isabelle Johansson (luftgevär).
Triathlon: Andreas Carlsson, Frida Nöu.

Läs mer på www.sok.se! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2019-01-09

Senast uppdaterad: 2019-01-09

Visa fler nyheter

Sponsorer