Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ungdoms-OS: Åhman/Hellvig dansade hela vägen till guld

16-åriga David Åhman (IKSU) och nyblivna 17-åringen Jonatan Hellvig (Lidingö SK) kan titulera sig olympiamästare i beachvolley. Det står klart efter Ungdoms-OS-finalen som avgjordes i Buenos Aires, Argentina, under onsdagskvällen.

I finalen besegrades nederländska De Groot/Immers. Segersiffrorna skrevs till 22-20, 21-15.
- En helt obeskrivlig känsla och något man har drömt om hela livet. Jag kan fortfarade inte fatta att vi har vunnit. Obeskrivligt. Vi har kollat på tidigare ungdoms-OS och imponerats av hur bra alla är - och nu har vi vunnit

, säger David Åhman till SOK.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
- Den här medaljen betyder jättemycket för oss och för svensk beachvolleyboll, säger Jonatan, som till vardags studerar på Svensk volleybolls riksidrottsgymnasium (RIG) i Falköping.

Första set var en extremt jämn historia där lagen följdes åt hela vägen till avgörandet, då David Åhman klev fram och essade in 22-20. Andra akten inleddes med ett tidigt svensk ryck till 5-2, men Nederländerna kämpade sig tillbaka och var jämsides igen vid 7-7. Nästa gång Sverige drog ifrån såg de dock till att göra det rejält, från 15-13 till hela 19-13, då Åhman noterades för ett servess och partnern Hellvig följde upp med ett monsterblock. En nederländsk servemiss till vid ställning 20-15 fördel Sverige blev spiken i kistan.

Coach Rasmus Jonsson om finalmatchen:
- Det var precis så tufft som vi trodde det skulle vara. Vi ställdes mot ett mycket bra lag som verkligen utmanade oss, men vi gjorde väldigt bra servemottagningsanfall hela matchen och höll uppe vår sideout. När det stod och vägde i andra set gick David upp och spinnservade några gånger i följd. Det var stort. Vi har pratat om att våga och de gjorde grabbarna verkligen. Det satte motståndarna i svåra lägen och Jonatan fick utdelning för i sitt block. Jag är otroligt stolt över hur de genomför matchen!


Foto: OIS/IOC

Charmade med både spel och dans

Efter totalt åtta matcher inom loppet av en och en halv vecka står David Åhman och Jonatan Hellvig som olympiska mästare i ungdomssammanhang. Duon har säkrat Sveriges första OS-medalj någonsin i beachvolley. Och den kommer alltså i den ädlaste av valörer.

De har dansat sig genom turneringen. Och då pratar vi inte bara om det graciösa "flowet" och rytmen i deras spel. Nej, vi snackar bokstavligt! De båda guldmedaljörerna har charmat både publik och media med sitt avslappnande förhållningssätt till stundens allvar.

Både under och efter matcher har de bjudit på show i sanden. Den ena stunden genom banbrytande teknik där de läckert anfaller på andraboll. Den andra stunden genom att fira en vunnen poäng med sköna och publikfriande moves. Inte konstigt att de gjort sig kända som "the dancing kings"! Länk till annan webbplats.

- Alla vill ta bilder och de hejar på oss. Jag dansar en del under matchen, men det är för att själv inte bli nervös - sedan är det en bonus att publiken gillar det, säger David.
- I princip alla som kom hit hejade på oss och många hade målat sig med den svenska flaggan. Det var fantastiskt, som att spel på hemmaplan, säger Jonatan.

Länk till annan webbplats.- Som coach blir jag överlycklig när jag ser att de släpper lös energin och firar en vunnen boll. Har de kul spelar de som bäst, så är det bara. Vi har snackat om att energin är viktig. Känslan den skapar är grym och vi vill att den alltid ska finnas med, även när vi ligger under i en match eller när det är träning och 13 grader på ett blåsigt Gärdet i Stockholm, säger Rasmus Jonsson.


Foto: OIS/IOC

En magisk säsong

Att duon hade potentialen att vara med och slåss om fina placeringar visste vi redan innan mästerskapet dundrade igång. Åhman/Hellvig klev in i turneringen som färska Europamästare i U18-sammanhang – en titel som för övrigt var svensk volleybolls första någonsin i ett stort mästerskap (EM, VM, OS), såväl vad gäller beachvolley som volleyboll.

Duon slog igenom med dunder och brak när de tidigare i sommar spelade hem förstaplatsen på Youth Continental Cup, vilket var den europeiska kvalturneringen till just Ungdoms-OS. I augusti blev det silver på Beachvolley-SM som avgjordes på Tylösand 30 juli – 5 augusti - och då spelade de alltså mot seniorer. Debuten på världstouren (också för seniorer), FIVB World Tour, klarade de av redan i maj då de slutade nia vid turnering i Aydin, Turkiet.

En fullständigt magisk säsong är nu krönt med ett Ungdoms-OS-guld. Ganska häftigt för en duo som aldrig tidigare hade spelat ihop när de samlades för ett första gemensamt läger så sent som i februari.

- Tidigare idag satt jag och tittade på video från några av de turneringar vi deltagit i under året. Helt otroligt att se hur killarna har gått framåt under resans gång. Se bara på Jonatan - det går inte att stoppa honom i anfall. Det bästa är att det känns som att resan bara har börjat. Vi har fler godsaker på gång som kommer spetsa till killarnas spel ytterligare. Nästa steg i utvecklingen är att vi ska slå oss in på allvar på världstouren och utmana seniorlagen.


Foto: OIS/IOC

Vägen till guldet

Men vi tar det från början va? Eller i alla fall nästan. För ska man vara riktigt exakt så började den här resan redan sommaren 2017 när David Åhman och Joel Andersson tog sig igenom den första kvalomgången av två när de dominerade motståndet i Vaduz, Liechtenstein. Kvalomgång 2, som utgjordes av Youth Continental Cup-finalen i Baden, avgjordes i sin tur i juni den gångna sommaren, då Åhman/Hellvig triumferade och säkrade OS-platsen.

Väl i Buenos Aires klev våra ungdomsolympier in i turneringen för en och en halv vecka sedan, närmare bestämt söndagen den 7 oktober. Där ställdes de direkt mot tuffast möjliga motstånd i form av Tyskland, silvermedaljörerna från U19-VM. David och Jonatan inledde starkt och tog hem första set, men fick sedan sig besegrade efter en tajt tresetare (21-17, 18-21, 9-15).

Duon lät sig dock inte nedslås. Laget följde upp med två raka 2-0-segrar, först mot St. Vincent (21-2, 21-6) och sedan mot Gambia (21-12, 21-13), varpå de var klara för slutspelets Round of 24 i egenskap av grupptvåa.

Paraguay radade upp på andra sidan nät för en match som snart skulle visa sig bli den tajtaste i turneringen, näst efter öppningsmatchen. Det krävdes en stentuff tresetare för att skilja lagen åt - och det var David och Jonatan som drog det längsta strået. Segersiffrorna skrevs till 21-17, 17-21, 15-9.

I den efterföljande kvartsfinalen stod en viss antagonist för motståndet. Ännu en gång ställdes Åhman/Hellvig öga mot öga med förhandsfavoriten Tyskland. Vårt blågula tandem hade bevisligen gjort läxan sedan gruppspelet och utmanövrerade skickligt motståndet i två raka akter via 21-17, 21-16. En gruvlig revansch var ett faktum.

Hux flux var laget plötsligt framme i semifinal där de på allvar kunde vädra en historisk svensk OS-medalj. Ungern utmanade om finalplatsen, men hade inget att sätta emot när David och Jonatan tryckte gasen i bott från första stund. 21-9, 21-16 talar sitt tydliga språk.

Hur det gick i finalen har vi ju redan avhandlat. Åhman/Hellvig fick ställa sig högst upp på pallen.


Foto: OIS/IOC

Fakta: Ungdoms-OS
Datum: 6-18 oktober.
Spelplats: Buenos Aires, Argentina.
Sveriges beachvolleylag: David Åhman (Iksu), Jonatan Hellvig (Lidingö SK), Rasmus Jonsson (coach).
Officiella hastags: #SWEolympic #YOG2018 #yog2018swe #BuenosAires2018.
YOG i korthet: I Världsungdoms-OS ingår samtliga idrotter som finns med på det ordinarie olympiska programmet. 32 sommaridrotter och hela 205 av världens länder deltar med 3 998 aktiva.

Länkar
Svenska YOG-truppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Officiell YOG-sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Spelschema & resultatrapportering: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.youtholympics.2018.fivb.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Livestream: Olympicchannel.com Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sänder från kvartsfinaler och framåt.
www.sok.se.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
www.olympic.org.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
#YOG2018. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Svenska truppens teambook.


Foto: OIS/IOC

Fler nyheter

Publicerad: 2018-10-17

Senast uppdaterad: 2018-10-17

Visa fler nyheter

Sponsorer