Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Utlandskollen: Så funkar FIVB World Tour

Utlandskollen är tillbaka med en specialupplaga. Den här gången grottar vi ner oss i den väldiga världstourens upplägg och nivåsystem.

Vecka ut och vecka in har vi svenska lag som reser jorden runt för att "uppträda" på den internationella beachvolleyscenen, FIVB World Tour. Bara den här veckan har vi hela åtta blågula tandems på två olika världstourtävlingar:

- Agadir (Marocko) 25-29 juli: Appelgren/Bohman, Molin/Tholse, Lindström/Malmström, Påhlsson/Rådström, Thurin/Thurin och Simonsson/Yoken. Spelschema och resultat Länk till annan webbplats.

Länk till annan webbplats.- Samsun (Turkiet) 26-29 juli: Nilsson/Ögren och Cavretti/Wahlén. Spelschema och resultat Länk till annan webbplats.

Eftersom vi har så många svenskar som tävlar på den här nivån vill vi ge en liten sammanfattning för de som vill förstå sig på hur många turneringarnas nivåer skiljer sig från varandra och hur touren som helhet är upplagd

WT Nivåer - stjärnskalan

Sedan 2016/2017 rankas WT-tävlingarna på en skala med 1-5 stjärnor. De tidigare benämningarna som t.ex. Open och Grand slam kan finnas kvar som namn på en turnering, dock är tävlingen alltid tilldelad ett visst antal stjärnor. FIVB har med det nya systemet förhoppningen att förtydliga hur turneringarna ställs gentemot varandra.

Kortfattat handlar skillnaderna om hur mycket rankingpoäng som delas ut och storleken på prispotten, där fler stjärnor innebär större belöning. Detta är den största faktorn som påverkar hur startfältet ser ut i tävlingarna. Tabellen nedan ger en bild av hur det skiljer sig.

Tävling
Total prispott/klass (USD)
FIVB Rankingpoäng för 1:a plats (per person)
WT Finals
400 000
- Inga poäng delas ut
WT 5*
300 000
600
WT 4*
150 000
400
WT 3*
75 000
300
WT 2*
Minst 25 000
200
WT 1*
Minst 5 000
100Källa: FIVB (2018)

En annan skillnad är att det finns fler av WT-turneringarna med 1-3 stjärnor än de med 4-5 stjärnor vilket också bidrar till att prestigen ökar med antalet stjärnor på turneringen. volleyboll.se frågade Appelgren/Bohman hur de upplever event med fler stjärnor:
- Arrangemangen skiljer sig åt väldigt mycket från land till land, men överlag är allt lite större samt att att det är mer förmåner för spelarna och fler topplag på plats vilket såklart är inspirerande att se och sparra mot, säger Simon Bohman.

För arrangörerna till WT-event finns det krav från FIVB som syftar på högre kvalitet ju fler stjärnor eventet har. Det kan vara krav gällande mediaförutsättningar, antal banor, faciliteter, åskådarantal på Center court osv.

Turneringsform

För er som har koll på hur Swedish Beach Tour spelas så kommer ni känna igen det ifrån hur Main Draw på WT spelas. Deltagarna anmäler sig till WT-event och får plats i turneringen baserat på sina rankingpoäng. En turnering delas upp i kvalspel och Main draw (MD) och spelas enligt följande:
- Kvalspel med direkt eliminering i 1 eller 2 omgångar om de sista platserna i MD.
- MD: 32 (vanligast), 24 eller 16 lag delas in i grupper om 4 lag i varje med ”ormen” som fördelningsmetod.
- Gruppspel med 2 omgångar där vinnarna från första omgången spelar gruppfinal och förlorarna spelar om att gå vidare till slutspel (som i SBT).
- Slutspelet avgörs genom direkteliminering.

Källor och länkar:
FIVB SPORTS REGULATIONS Beach Volleyball 2018
Länk till annan webbplats.
FIVB tävlingskalender Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2018-07-27

Senast uppdaterad: 2018-07-27

Visa fler nyheter

Sponsorer