Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Historia skrevs på beachvolleyn i OS

Det skrevs stora stycken historia i den olympiska beachvolleyturneringen i London 2012. Amerikanskorna Misty May-Treanor och Kerri Walsh tog sitt tredje raka guld och förstärkte sin legendstatus. Överst på herrarnas podium återfanns för första gången ett par från Europa när tyskarna Julius Brink and Jonas Reckermann höll ihop under hela turneringen. Jonas Håård analyserar.

Damernas turnering bjöd inte på några större överraskningar. På pallen återfanns de toppseedade paren och inget europeiskt lag tog sig vidare från kvartsfinal trots att några visade bra form i gruppspelet. Till skillnad från herrarna så har Europa en bit kvar innan man rår på de bästa i världen när det är skarpt läge som i OS eller VM. Känslan att de europeiska lagen har allt för stor respekt för motståndare med meriter och förhoppningsvis kan man lära av herrarna som fick nästan full utdelning i London.

Tight i damernas semifinaler

Alla de fyra europeiska paren som spelade kvartsfinal förlorade. De flesta seten var jämna men de unga europeiska utmanarna orkade inte besegra de mer namnkunniga paren och segarna var alla klara. Det var först i semifinalen som dubbla regerande mästarinnorna May-Treanor -Walsh fick bekänna färg. Kinesiskorna Xue-Zhang Xi (bronsmedaljörer från OS i Peking) kopplade ett tidigt grepp om första set och hade faktiskt en 13-7 ledning. Fem raka amerikanska poäng senare var matchen helt jämn och när sedan May-Treanor –Walsh tog hem setet med 22-20 trodde nog många att kinesiskorna var slagna. Men även det andra setet var otroligt jämnt och det krävdes att May-Treanor –Walsh räddade en setboll innan man kunde avgöra för andra gången med 22-20.

I den andra semifinalen ställdes det andra amerikanska paret tillika världsmästare 2009, Kessy-Ross mot första seedade Larissa-Juliana från Brasilien. Efter en jämn start av första set kunde Larissa-Juliana vinna setet ganska enkelt efter mycket tight spel i andra delen av setet. I andra set trodde nog på en brasiliansk seger vid ledning 12-8 och 14-11. Men de bollsäkra Kessy-Ross spelade sig sakta men säkert in i setet och matchen och kunde vinna setet med 21-19. Det tredje och avgörande setet gled sakta men säkert ur det brasilianska parets händer och det aldrig riktigt spännande.


Uträknade men vinnare av bronset

Bronsmatchen fick en sådan vändning som nästan bara kan ske i en lagsport med ett nät mellan lagen. Kina dominerar första set och vinner med 21-11 och Larissa-Juliana ser så där less ut som bara lag från Sydamerika kan.  Stämningen blev inte bättre vid underläget 16-19 i andra set och det förstaseedade laget var helt uträknade.  Men en sideout och två serveäss av Larissa var ställningen 19-19 och det lilla miraklet fullbordades med ytterligare två raka poäng och setseger med 21-19. Vändningen tog knäcken på Xue-Zhang Xi som direkt hamnade i underläge och kunde aldrig utmana och ta ett andra raka OS-brons.

Om bronsmatchen hade spänning så var finalen en ganska avslagen historia där Kessy-Ross bara kunde hänga med i första halvan av de båda seten. Säkert ingen enkel match och tanken att förstöra för de blivande legenderna var nog minst lika starkt som viljan av att vinna OS-guld. 21-16 och 21-16 talar sitt tydliga språk och trots att May-Treanor –Walsh varit borta och tappat sin högstanivå så var det inget lag i OS som kunde på allvar utmana amerikanskorna. Misty  May-Treanor är en gudabenådad lirare och skulle säkert kunna vinna med många andra medspelare. Hon såg visserligen inte supersnabb ut i OS men med hennes spelförståelse behöver man inte springa i onödan.

Givetvis skulle även Kerri Walsh bilda ett superpar med någon annan spelare men hennes peak har definitivt passerat. Tillsammans bildar de en dödlig kombination och jag tror att deras svit på tre raka OS-guld kommer att stå sig länge. Kanske är det större chans att de vinner i Rio om fyra år än att några klarar att ta tre raka OS-guld igen. Det är ju inte många OS-par som överlever tillsammans i två OS.

Europa har kommit ikapp och förbi

Precis som i damturneringen talades det mest om USA och Brasilien på herrsidan inför OS. Men redan efter gruppspelet började favoriterna falla då de europeiska lagen inte visade någon respekt mot medalj- och merittyngda motståndare.

Första fallet var också det tyngsta när italienarna Nicolai-Lupo, som tvingats till ”lucky looser” match för att ta sig till 1/8 final, klädde av regerande OS-mästarna Rogers-Dalhausser 21-17 och 21-19. Italienarna verkar trivas bra mot Rogers-Dalhausser och har besegrat dem tidigare. En viktig del i segern var att Paulo Nicolai var otroligt bra i blocket och satte griller i huvudet på framförallt Todd Rodgers som hade förtvivlat svårt att avgöra sina anfall. Man kan säga att amerikanerna fick smaka på sin egen sura medicin.

Italienarna Nicolai-Lupo lyckades dock inte ta sig längre än till kvartsfinal då holländarna Nummerdor-Schuil inte hade några större problem att avfärda skrällaget från åttondelen. I kvartsfinal blev det dock respass för två andra favoriter. För andra OS-turneringen i rad åkte amerikanerna Gibb-Rosenthal ut i kvartsfinal denna gång mot turneringens största positiva överraskningar i letterna Plavins-Smedins, J. Favoritfallet slutade inte där utan även Cunha-Ricardo fick sluta sitt OS med en kvartsfinalförlust. Förlusten kom mot tyskarna Brink-Reckermann som några dagar senare skulle stå med guldmedaljer runt halsen.

Faktum är att OS-turneringen bara var en boll ifrån en hel europeisk semifinalomgång. Förstaseedade brassarna Emanuel-Alison räddade en matchboll i avgörande set mot spelskickliga polackerna Fijalek-Prudel. På sin andra matchboll kunde man avgöra och tredje slutade 17-15 men de unga polackerna har tagit ett kliv i utvecklingen och nosade redan på medalj och lär bli att räkna med till Rio om 4 år.

Ingen riktigt spänning i semifinalerna

Semifinalen mellan Brink-Reckermann och Nummerdor-Schuil blev aldrig riktigt spännande. Holländarna kom aldrig upp i standard och den tyska lagmaskinen visade få brister och setsiffrorna skrev till klara 21-14 och 21-16. Den andra semifinalen blev visserligen jämnare men letterna Plavins-Smedins, J och då främst Janis Smedins hade svårt att avgöra sina anfall (bara 13 kills på 33 försök). Dessutom fick man jobba från underläge i stort sett hela matchen. Det var bara i slutet av andra set som man var lika som toppseedade Emanuel-Alison. Men brassarna kunde ändå knyta ihop den berömda säcken och vinna med 22-20.


Innan finalen fick publiken se en ganska typisk bronsmatch. Två slitna lag med svag servepress fick kämpa i ytterligare tre set. Tröttast och till synes skadad var Rich Schuil som bitvis hasade sig runt på planen med en lindad fot. Letterna tappade greppet om första set som snabbt stals av Nummerdor-Schuil med 21-19. I det andra setet var det ombytta roller men holländarna tappade flera klara ledningar och till sist setet med 21-19. I avgörande set följdes lagen åt till 8-8 innan Plavins-Smedins, J gjorde ett bronsryck och inte ens en timeout av holländarna kunde få medaljen att rinna ur händerna på laget som siktade p medalj efter en femteplats i Peking. Om de orkar fyra år till är det nog dags för brons i Rio om trenden håller i sig.

Gammal är äldst och näst bäst

För andra gången spelade Emanuel Rego OS-final. 2004 vann han tillsammans med Ricardo och i London nu hade han OS-debutanten och fysfenomenet Alison Cerutti vid sin sida. Emanuel skrev OS-historia man att gå till final i sin femte OS-start och hade redan säkrat sin tredje raka medalj. 39-åringens fysik sattes på hårt prov under OS då han var den som gjorde flest anfall av alla i turneringen eftersom han får mycket serve på sig och är en av världens bästa försvarare. På 254 anfallsförsök vinner han hela 50% vilket är bra för en försvarsspelare.

På andra sidan nätet fanns det lag som övertygat mest fram till finalen. Tyskarna Brink-Reckermann hade ett fantastiskt 2009 med VM-guld och en handfull segrar på World Tour. Skador satte dock stopp för tyskarna som hade tvingats till en hel del vila och begränsat med turneringar innan OS.

Finalen började på bästa set och hela det första setet var det jämnt. Taktiken från tysk sida var tydlig och de servade konsekvent mot Emanuel och försökta stressa honom med Jonas Reckermanns stora block. I setslutet av första set räddade just Jonas två setbollar och sedan kunde han avgöra på tyskarnas första chans. I andra set svarade Emanuel-Alison på bästa sätt och kunde ta en rejäl ledning i mitten av setet. Tyskarna kunde inte komma tillbaka utan ledningen växte ända till avgörandet 21-16.

Avgörande set började relativt jämnt med när tyskarna tog 7-5 ledning tvingades brassarna till en tidig timeout. Man fick stopp på den dåliga trenden men bara tillfälligt. Ett försök till matchavgörande ryck gjorde tyskarna tog två raka poäng i egen serve på Emanuel Rego till ledning 13-9. Men Brasilien kom tillbaka och efter tre räddade matchbollar till 14-14 kändes det som om OS-guldet lika gärna kunde hamna i Sydamerika igen. Men Jonas Reckermann ville annorlunda och efter hans viktigaste sideout någonsin kunde tyskarna fira OS-guldet efter sin fjärde matchboll till 16-14.

Summering av OS

OS blev ett viktigt trendbrott för Europa på herrsidan. På damsidan behöver man snegla mot herrarna och jag tror det är läge att göra en resa mot medaljer de närmaste åren när några av de äldre paren troligtvis trappar ner. I herrarnas turnering fanns det flera glädjeämnen bland trenderna. Dels att flera relativt korta lag tog sig långt i turneringen. Positiva unga bekantskaper var Plavins-Smedins,, Fijalek-Prudel och Nicolai-Lupo som alla tog sig långt i turneringen med taktiskt varierat spel. På damsidan gjorde återigen systrarna Schwaiger D.-Schwaiger S. ett bra OS och placerade sig för andra OS-turneringen i rad på femte plats. Kanske med bättre och jämnare spel kan de nå medalj i Rio om fyra år. Även Slukova-Kolocova från Tjeckien och Cicolari-Menegatti från Italien kommer kunna utmana världtoppen på allvar de närmaste åren.


Sist av allt är det bara att ge SVT en stor eloge för ett mycket bra OS. Detta trots att man lyckades med att sabba herrfinalen genom ett tekniskt fel på SVT play lagom till finalstarten. Simon Dahl fungerade mycket bra både som ensam kommentator såväl som expert.

/Jonas Håård

Fler nyheter

Publicerad: 2012-08-15

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer