Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolleyboll 2010, bestämmelser och tävlingar

De för år 2010 gällande tävlingsbestämmelserna för Beachvolleyboll klubbades av Svenska Volleybollförbundets styrelse 28 januari. En del förändringar kommer att ske när tävlingsbestämmelserna börjar gälla den 1 mars. Det är även dags för klubbarna att ansöka om sanktion för rankinggrundande tävlingar.


Bilden från fivb.org


Tävlingsbestämmelser 2010

En hel del mindre förändringar förutom de som nämns nedan. Bäst är att läsa igenom hela verket  Länk till annan webbplats. för att undvika att missa förändringar.  

Den kanske mest spännande förändringen är att ett "Entry Point System" införs. Innebärandes att de åtta bästa rankingpoäng-resultaten från de senaste tio Tävlingsperioderna räknas när startfältet bestäms. En uppskattad förändring från främst den yppersta eliten som då inte tvingas till spel vid skador. Införs på alla seniornivåer.

I enlighet med riktlinjerna från Riksidrottsförbundet ställs högre krav på de föreningar som avser att arrangera Beachvolleybolltävlingar. För att få sanktioner beviljade av Svenska Volleybollförbundet ska föreningen i fråga ha skickat in sina årsmöteshandlingar och dessa ska godkännas.  

Skalorna för rankingpoängen är justerade. Det förelåg ett förslag på en större förändring än den ny genomförda. Nu blir det i stället mindre justeringar där i korthet lönar sig mer att vinna tävlingar och det blir lägre utdelning om man inte presterar. På Opennivån minskas antalet poängskalor till två. En större översyn av rankingpoängen görs under och efter säsongen med eventuellt större förändringar 2011. 

En mycket stor del av Beachvolleybollens utveckling sker i de inomhusanläggningar som finns. Just nu fyra stycken men förhoppningsvis kommer än fler de närmaste åren. För att stimulera den verksamhet som bedrivs öppnar nu tävlingsbestämmelserna för att på sikt kunna erbjuda rankinggrundande seriespel inomhus.  

3-beach förändras från en föreningstävling till en "spelartävling". Personlig ranking införs i U15 medan U13, i enlighet med barnidrottsbestämmelser, får tävla om ära och priser men utan rankingpoäng.

För Veteraner har fler åldersklasser införts på liknande sätt som i andra idrotter. Tack vare Beachvolleybollens fantastiska spelform med mjukt underlag och få spelare i laget spås antalet tävlingar och lag att öka markant framöver.

Challenger genomför nu med 12 eller 16 lag. 16-lagstävlingar genomförs under två dagar.

Begreppet Elittävling försvinner. Det finns tre nivåer; Swedish Beach Tour, Challenger och Open för seniorer med fastställda normer för utdelning av rankingpoäng.

För full koll på ändringar, läs igenom Tävlingsbestämmelserna i sin helhet. 

Tävlingssäsongen 2010

Tiden går oerhört snabbt och trots att det är vinter över hela landet är det ändå dags att planera för sommarens tävlingsutbud. Ansökan om sanktion för rankinggrundande tävlingar görs senast 28 februari. Beslut om planeringen kommer preliminärt att tas under vecka 10-11 och publiceras under v12.

Redan nu finns planeringen för Swedish Beach Tour och Back-to-the-Beach utlagd Länk till annan webbplats.. Easter Cup, en av de riktigt stora evenemangen som arrangeras av Göteborg BC kommer att gå med traditionellt tävlingsformat men i enlighet med de nya tävlingsbestämmelserna under påskhelgen i Göteborg. 

Föreningarna ansöker om sanktion via PlanAssist, som har ny inloggning och design i år Länk till annan webbplats.. Inloggningsuppgifter skickades ut 1 februari och det går bra att lägga på fler användare. Görs under rubriken "Organisation". Nytt för året är att alla Challengertävlingar ligger upplagda och föreningarna kan göra en intresseanmälan för de helger som är intressanta. För Open-, ungdoms- och veterantävlingar går man in via rubriken "Egna ansökningar" och fyller i uppgifterna som efterfrågas.  

Säsongskalendern finns här Länk till annan webbplats.. Där kommer tävlingarna upp. När sanktionen är beviljad blir tävlingen klickbar.

Det återstår en hel del i utvecklingsarbetet men förhoppningsvis kommer även den denna säsong att genomföras med förhoppningsvis ännu fler lag och tävlingar. Beachvolleybollen utvecklingskurva pekar brant uppåt.

Fler nyheter

Publicerad: 2010-02-09

Senast uppdaterad: 2016-06-07

Visa fler nyheter

Sponsorer