Hoppa till sidans innehåll

Beachvolleyns utveckling


Born in California

Sporten beachvolley uppstod i slutet på 20-talet som ett tidsfördriv i väntan på de rätta vågorna för de amerikanska surfarna på västkusten.  Än idag kan man tydligt märka beachvolleyns ursprung i surfkulturen. De första banorna sattes upp på Santa Monica i Kalifornien och ungefär samtidigt började man även att spela på Hawaii. I början var man upp till sex personer på varje sida om nätet. På 30-talet började man spela med två spelare på vardera sida av nät i Santa Monica och 1947 hölls den första officiella tävlingen för tvåmannalag på State Beach i Kalifornien. Varken sponsorer eller prispengar fanns, endast äran stod på spel. 1948 fick visserligen vinnarna en förpackning med Pepsi Cola….

California beach lifestyle

På 50- och 60-talet blev beachvolleyn en del i the California lifestyle som kännetecknas av sol, strand, surf, beachvolley och modern musik. Stjärnor och berömdheter som The Beatles, Marilyn Monroe och John F Kennedy var en del av kulturen. På 50-talet anordnades den första touren som då besökte Santa Barbara, State Beach, Corona del Mar, Laguna och San Diego.

1974 anordnades den första tävlingen av mer kommersiell karaktär i San Diego. Prispengarna uppgick till 1 500 USD. Nu sker den kommersiella utvecklingen i hög takt. Två år senare arrangerades det första mästerskapet i USA med 5000 USD i prispengar och över 30 000 besökare.

SM 1978 Skrea 

Första Svenska Mästerskapet

På 70-talet kom sporten för första gången till Sverige och 1978 spelades det första svenska mästerskapet på Skrea strand i Falkenberg.

Sporten blir professionell

I början på 80-talet börjar sporten

även att slå igenom på de brasilianska stränderna Ipanema och Copacabana. Matcherna spelas på arenor med 5-10 000 åskådare. Den amerikanska proffstouren inleds i USA och sporten utövas nu professionellt i allt fler länder runt om i världen. I Sverige börjar det samtidigt växa fram kvaltävlingar till SM vilket är början på det som senare blir den landsomfattande Skandiatouren. 1989 startar det Internationella volleybollförbundet World Series som senare kom att bli FIVB World Tour. World Series får allt fler och större deltävlingar och 1992 spelar damerna sin första deltävling.

Beachvolley blir en OS-grenTom o Figge 1990

1996 är ett viktigt år för beachvolleyn. I Atlanta är sporten för första gången med på OS-programmet och det blier en stor succé där alla 107 000 biljetter säljs slut. De första svenska beachproffsen Tom Englén och Fredrik Pettersson lyckas kvalificera sig som ett av 24 herrlag.

Berg & Dahl etablerar sig i världseliten

År 2000 kvalificerar sig det svenska laget Björn Berg och Simon Dahl till OS i Sydney. I Sverige heter den nationella touren numera SverigeTouren i beachvolley efter att samarbetet med Skandia avslutats efter nio år. Berg & Dahl etablerar sig i världseliten och lyckas som bäst placera sig som 5:a på FIVB World Tour.

FIVB World Tour växer kraftigt Finnkampen damer

FIVB World Tour innehåller 2004 totalt 26 deltävlingar med totalt 5,3 miljoner USD i prispengar. Över 750 000 personer besöker arenorna på FIVB World Tour. Det svenska herrlandslaget Berg & Dahl tar sig till sitt andra OS. I Aten gör de deras största resultat tillsammans då de når en 9:e plats, den bästa svenska placeringen någonsin i ett OS eller VM. Efter hela åtta år tillsammans väljer de dock att gå skilda vägar efter OS 2004.

Swedish Beach Tour och Paf Open

Svenska Volleybollförbundet bestämmer sig 2006 för att satsa på att bygga upp en ny nationell beachvolleytour och 2008 har Swedish Beach Tour premiär. Sommaren 2007 arrangerar Svenska Volleybollförbundet för första gången en deltävling på World Tour. Tillsammans med det Finska Volleybollförbundet arrangeras Paf Open i Mariehamn på Åland 2007 samt 2009-2012. 

Uppdaterad: 26 MAR 2020 13:21 Skribent: Svensk Volleyboll

bu_ramlinje-1

vb_ramlinje-1

bv_ramlinje-1

sv_ramlinje-1


FÖRBUNDSSAJTER

 

 

 

 


FÖRBUNDSSPONSORER


SAMARBETEN

TFFIR_Volleybollforbundet_RGB.png

 


VI STÖDER

 

Postadress:
Svenska Volleybollförbundet
Trålgränd 2
116 68 Stockholm

Kontakt:
Tel: 086403050
E-post: This is a mailto link

Se all info